Zielone warzywa z kiszoną cytryną.

Duszone (i pieczone) warzywa w różnych kombinacjach, w zależności od tego, co przynosi sezon – to lubię najbardziej, zarówno gotować, jak też – przede wszystkim – jeść! Duszone zielone warzywa to doskonały posiłek o każdej porze roku. Tym razem, do rondla trafiły cukinia, koper włoski, zielony groszek, szpinak, szalotki oraz, jako przyprawa, domowe kiszone cytryny.

Nie dodaję soli, ponieważ kiszone cytryny są już wystarczająco słone. Sok z limonki dodaje warzywom orzeźwiającej świeżości i lekkości, a przy okazji w połączeniu z groszkiem odbiera mu nieco koloru i sprawia, że groszek wymieszany z sokiem jaśnieje, a jego zieloność traci na intensywności. Tak czy owak, smak zyskuje, więc coś za coś. Koper włoski (fenkuł) uwielbiam i najchętniej dodawałbym go niemal do wszystkiego, dlatego mam go w kuchni prawie zawsze; w razie potrzeby, zastąp fenkuł łatwiej dostępnym selerem naciowym.

Zielone warzywa z kiszoną cytryną

Zielone warzywa z kiszoną cytryną

Zielone warzywa z kiszoną cytryną

Zielone warzywa z kiszoną cytryną – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 400 g zielonego groszku (u mnie: mrożony, groszek z puszki konsekwentnie odradzam – wygląda dziwnie, smakuje jeszcze gorzej)
  • fenkuł (koper włoski)
  • około 1-1,5 cukinii, w zależności od wielkości
  • 3 szalotki
  • 150 g młodego szpinaku (baby)
  • 2 kiszone cytryny z tego przepisu
  • 1-2 zielone papryczki chili z zalewy
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu, ½ łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Zielone warzywa z kiszoną cytryną – PRZEPIS:

  1. Obrane szalotki i fenkuł posiekaj w cienkie plasterki. Duś je na oliwie w głębokiej patelni pod przykryciem do momentu, aż zaczną mięknąć.
  2. W tym czasie pokrój cukinię wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Posiekaj cukinię i dodaj na patelnię, gdy fenkuł i szalotki będą już dość miękkie. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 3-4 minuty.
  3. Kiszone cytryny pokrój na niewielkie kawałki, papryczki chili drobno posiekaj. Dodaj je na patelnię wraz z uprzednio rozmrożonym zielonym groszkiem, przyprawami i suszonymi ziołami. Przykryj patelnię i duś całość około 5-6 minut, aż groszek zmięknie.
  4. Wlej sok z limonek i wmieszaj partiami liście młodego szpinaku, aż stracą objętość. Gotowe porcje dopraw oliwą.

Zielone warzywa z kiszoną cytryną

Zielone warzywa z kiszoną cytryną