HOBE 2019 Doniene Gorrondona.

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Kilka tygodni temu przywieźliśmy z Kraju Basków dwie walizki różnych fajnych butelek, w tym między innymi pierwszy rocznik HOBE (2019). To atlantyckie czerwone txakoli ze szczepu Hondarrabi Beltza, wyprodukowane przez Doniene Gorrondona. Nazwa HO.BE to gra słów, pierwsze sylaby HOndarrabi BEltza. Jednocześnie, hobe w euskarze, czyli języku baskijskim oznacza lepszy. Jak podkreśla producent, wino jest wyrazem jego szczerej ambicji pogłębienia wiedzy nt. tej autochtonicznej odmiany i jej winiarskich możliwości. I faktycznie, HOBE to najlepsze wino z Hondarrabi Beltza, z jakim póki co mieliśmy do czynienia.

Baskijska winiarnia Doniene Gorrondona znajduje się w Bakio, niedużym nadmorskim miasteczku nad Atlantykiem, słynącym między innymi z plaży popularnej wśród surferów i malowniczej wysepki San Juan de Gaztelugatxe, która w siódmym sezonie Gry o tron zagrała siedzibę twierdzy Smocza Skała. Doniene powstała w roku 1996 w ramach projektu rewitalizacji historycznych tradycji winiarskich Bakio i okolic. Przedsięwzięcie zostało zainicjowane przez czwórkę wspólników (winemakerka Itziar Insausti, jej brat Egoitz Insausti, inżynier rolnictwa Julen Frías i dziennikarz Andoni Sarratea), którzy postanowili wykorzystać potencjał lokalnych, dawno porzuconych winnic. Wspólnie nabyli posiadłość i winnice znajdujące się w obrębie zabytkowego Gorrondona caserío, tradycyjnego baskijskiego gospodarstwa rolnego, którego zabudowania pochodzą z 1852 roku, a odnaleziona w nim dokumentacja dowodzi historycznej produkcji domowego txakoli w gospodarskich obiektach.

Doniene Gorrondona stanowi świetny przykład udanej kreatywnej transformacji tradycyjnego wiejskiego baskijskiego domu w autentyczną, lokalną, wysokiej jakości winiarnię. To inicjatywa zrównoważona środowiskowo, skoncentrowana na prowadzeniu działalności w sposób możliwie nisko interwencyjny, z poszanowaniem środowiska naturalnego i bioróżnorodności. Rachunek jest prosty: im więcej troski i szacunku zapewnia się przyrodzie, tym wyższej jakości produktem (tu: owocami winorośli) przyroda się odpłaca. Przyjęte cele kształtują dynamikę pracy winiarni, która, przykładowo, wykorzystuje korek z certyfikowanych zrównoważonych gospodarstw, odzyskuje 15% opakowań kartonowych, pracuje na rdzennych drożdżach czy używa beczek produkowanych w spółdzielniach, posiadających certyfikaty ochrony i zrównoważonego rozwoju lasów. Każda parcela i każde poletko żyje zgodnie z własnym cyklem, który wyznacza terminy zbiorów, a grona zebrane z każdej z działek są winifikowane oddzielnie, co pozwala najpełniej wyrazić tożsamość i walory zróżnicowanego lokalnego terroir. Winnice prowadzone są organicznie, użycie siarczynów jest utrzymywane na jak najniższym poziomie, a txakoli Iri produkowane jest nawet jako całkowicie sulphites free.

Nazwa Hondarrabi Beltza jest zbiorczym określeniem kilku genetycznie bliskich sobie odmian. Winiarze z Bakio zawsze rozróżniali między innymi Berdexa Baltza i Berde sarie. Badania identyfikacyjne przeprowadzone przez Radę Prowincji Bizkaia i specjalistów w dziedzinie genetyki winorośli, takich jak Guy Villamoz wykazały, że szczep Hondarrabi Beltza to archaiczny Cabernet Franc z rodziny odmian Biturica.

HOBE powstało z gron z jednej z najstarszych winnic w Bakio, Aldape, w której część winorośli pochodzi jeszcze sprzed filoksery. Rok 2019 dał owoce wyjątkowo dobrej jakości. Winifikacja w skrócie: ręczny zbiór winogron (działka 0,9 ha) do małych skrzynek, transport owoców do winnicy w ciągu 3 godzin od zbioru, odszypułkowanie i krótka maceracja na zimno, fermentacja na rdzennych drożdżach i delikatne tłoczenie, wino dojrzewa w dużych beczkach z francuskiego dębu przez 4 miesiące, po czym odpoczywa w zbiornikach ze stali nierdzewnej, minimalny dodatek siarki.

HOBE ma średnio nasycony rubinowy kolor. Nos złożony, z aromatami ciemnych owoców (śliwki, jagody), suszonych ziół, pieprzu, siana, leśnej ściółki i wilgotnej ziemi. Usta świeże, średnio treściwe, o dobrej (niedominującej) kwasowości i drobnych taninach. Fajne, dzikie wino, złożone i lekkie jednocześnie, dzięki czemu dobrze łączy się między innymi z roślinną kuchnią. Bardzo dobre, zniknęło z butelki nie wiadomo kiedy.

Czytaj też: Ondarea 2018 Doniene Gorrondona – txakoli premium starzone w beczce

Nazwa: HOBE 2019 Doniene Gorrondona
Kraj: Hiszpania
Region: Euskadi, Bizkaia, DO Bizkaiko Txakolina
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Hondarrabi Beltza
Moc: 12,5%
Wyprodukowano 2500 butelek
Wino kupiliśmy w Doniene Gorrondona

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

HOBE 2019 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina