Ondarea 2018 Doniene Gorrondona – txakoli premium.

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

„Rachunek jest prosty: im więcej troski i szacunku zapewnisz przyrodzie, tym wyższej jakości produktem przyroda ci się odpłaci”.

Txakoli to dusza Euskadi zamknięta w butelce. Wino, w którym – tak samo jak w Kraju Basków – trudno się nie zakochać od pierwszego wejrzenia. My sprzedaliśmy cząstkę duszy baskijskiej krainie blisko dekadę temu, kiedy przez nieco ponad dwa tygodnie przemierzaliśmy samochodem ten dziko zielony i przepięknie górzysty region, trzymając się głównie granic prowincji Guipúzcoa ze stolicą w Donosti. Poznaliśmy wówczas całkiem spory pakiet mniej lub bardziej niszowych producentów z DO Getariako Txakolina, umknęła nam jednak perełka w postaci Doniene Gorrondona (w apelacji Bizkaiko Txakolina/Txakolí de Bizkaia w pobliżu Bilbao, obejmującej około 420 hektarów winorośli) i jej wyjątkowe txakoli, wykraczające poza klasyczny styl rozpowszechniony przez producentów w rodzaju Txomin-Etxaniz. Doniene Gorrondona stanowi świetny przykład udanej kreatywnej transformacji tradycyjnego wiejskiego baskijskiego domu w autentyczną, lokalną, wysokiej jakości winiarnię, która wytwarza czyste charakterne txakolis, a poza tym z powodzeniem eksperymentuje m.in. z winami musującymi i naturalnymi, ale po kolei.

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Baskijska winiarnia Doniene Gorrondona znajduje się w Bakio, nadmorskiej wiosce słynącej między innymi z plaży popularnej wśród surferów i malowniczej wysepki San Juan de Gaztelugatxe, która w siódmym sezonie „Gry o tron” stała się siedzibą twierdzy Smocza Skała. Doniene powstała w roku 1996 w ramach projektu rewitalizacji historycznych tradycji winiarskich Bakio i okolic. Przedsięwzięcie zostało zainicjowane przez czwórkę wspólników (winemakerka Itziar Insausti, jej brat Egoitz Insausti, inżynier rolnictwa Julen Frías i dziennikarz Andoni Sarratea), którzy postanowili wykorzystać potencjał lokalnych, dawno porzuconych winnic. Wspólnie nabyli posiadłość i winnice znajdujące się w obrębie zabytkowego Gorrondona caserío, tradycyjnego baskijskiego gospodarstwa rolnego, którego zabudowania pochodzą z 1852 roku, a odnaleziona w nim dokumentacja dowodzi historycznej produkcji domowego txakoli w gospodarskich obiektach.

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Doniene Gorrondona to inicjatywa zrównoważona środowiskowo, skoncentrowana na prowadzeniu działalności w sposób możliwie nieinterwencyjny, z poszanowaniem środowiska naturalnego i bioróżnorodności. Rachunek jest prosty: im więcej troski i szacunku zapewnia się przyrodzie, tym wyższej jakości produktem (tu owocami winorośli) przyroda się odpłaca. Przyjęte cele kształtują dynamikę pracy winiarni, która, przykładowo, wykorzystuje korek z certyfikowanych zrównoważonych gospodarstw, odzyskuje 15% opakowań kartonowych, pracuje na rdzennych drożdżach czy używa beczek produkowanych w spółdzielniach, posiadających certyfikaty ochrony i zrównoważonego rozwoju lasów. Każda parcela i każde poletko żyje własnym cyklem, który wyznacza terminy zbiorów, a grona zebrane z każdej z działek są winifikowane oddzielnie, co pozwala najpełniej wyrazić tożsamość i walory zróżnicowanego lokalnego terroir. Jak podaje książka El Viñedo Español, opublikowana w 1975 roku, Bakio produkuje wytrawne txakoli o wyższej zawartości alkoholu dzięki specyficznym warunkom klimatycznym i wyższym temperaturom niż w innych obszarach obsadzonych Hondarrabi Zuri.

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona to txakoli klasy premium, obok którego nie można przejść obojętnie. Winifikacja w skrócie: najlepsze owoce Hondarrabi Zuri zbierane ręcznie z najstarszych działek obszaru Artatxu (z trzech winnic Artatxuzahar, Panadiene i Iturriaga, posadowionych na marglach gliniastych i łupkowych, znacząco ograniczone plony dla osiągnięcia wysokiej jakości gron) i dostarczane w małych skrzynkach do winiarni w ciągu maksymalnie trzech godzin, odszypułkowanie, krótka maceracja na zimno, fermentacja wyłącznie soku z samocieku na naturalnych drożdżach w dużych średnio palonych beczkach z dębu francuskiego, dojrzewanie w tym samym dębie na drobnym osadzie przez 4 miesiące. Txakoli Ondarea zostało zabutelkowane w maju 2019, po czym spędziło rok w butelce nim trafiło na rynek.

Co w kieliszku? Żółto-słomkowy kolor ze złotymi refleksami. Nos o dobrej intensywności, na pierwszym planie dojrzałe cytryny, zielone jabłka i słona morska bryza, po których pojawiają się akcenty drożdżowe i piekarnicze. Nuty tostowe i maślanej brioche zachwycają zarówno w aromacie, jak i na podniebieniu. Aromat ewoluuje, bukiet uzupełniają nuty miodowe muśnięte mleczną czekoladą. Usta szerokie i złożone, o doskonałej dojrzałej kwasowości i długim finiszu. Na podniebieniu wyraźne nuty cytrusowe, do tego gruszka, szczypta anyżu i solanki. Eleganckie, pełne, strukturalne txakoli o jedwabiście kremowej teksturze i wyraźnie atlantyckim charakterze. Dąb w pełni pod kontrolą. W końcówce solone migdały. Rewelacyjne, niezapomniane wino, które w pełni zasługuje na miano płynnego złota Basków. Aż szkoda, że nie mamy więcej butelek. Tak dojrzałe, potencjalnie długowieczne txakoli za kilka lat mogłoby dostarczyć jeszcze ciekawszych wrażeń.

Nazwa: Ondarea 2018 Doniene Gorrondona
Kraj: Hiszpania
Region: Euskadi, Bizkaia, DO Bizkaiko Txakolina
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: 100% Hondarrabi Zuri
Moc: 13%
Wino kupiliśmy w Walencji

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina

Ondarea 2018 Doniene Gorrondona DO Bizkaiko Txakolina