Pieczona dynia z kruszonką.
Pieczone małe butternuty (albo jeden duży) posypane aromatyczną, pikantną, chrupiącą kruszonką z Parmigiano Reggiano i orzechów włoskich to super prosty patent na znakomitą jesienną zapiekankę, która może być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do obiadu.
Mini butternuty pojawiają się w sprzedaży sporadycznie (w Warszawie najłatwiej kupić je u Majlertów, którzy niestety już zakończyli dyniowy sezon), dlatego w razie potrzeby użyj dyni w standardowym rozmiarze i po prostu pokrój ją w zgrabne kawałki. Najpierw piekę dynię do miękkości, po czym na koniec dodaję kruszonkę – chodzi o to, by orzechy nie spaliły się. Kruszonka ma się tylko lekko zapiec na chrupko, a ser nieco rozpuścić.
Pieczona dynia z kruszonką – SKŁADNIKI:
- 4 mini dynie piżmowe (butternuty), o wadze około 250-300 g każdy
- oliwa extra vergine
- 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 3 gałązki rozmarynu
- duża garść orzechów włoskich, pokruszonych
- szczypta płatków ostrej chili
- łyżeczka płatków łagodnej chili
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
Pieczona dynia z kruszonką – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
- Przy pomocy poziomej obieraczki do warzyw obierz dynie ze skórki. Przekrój dynie wzdłuż na ćwiartki i łyżką usuń gniazda nasienne.
- Przełóż dynie do naczynia do zapiekania, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 50 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj świeżo starty Parmigiano Reggiano, posiekane listki rozmarynu, posiekane orzechy włoskie, zielony pieprz i płatki chili.
- Wyjmij dynie z piekarnika, posyp je przygotowaną wcześniej kruszonką, po czym wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 10-12 minut.
Rewelacja! Zaraz robię 😋