Galette z porem i Parmigiano Reggiano.
Pory! Jak co roku, od teraz do wczesnej wiosny będą stale obecne zarówno w kuchni, jak też w nowych blogowych wpisach. Dziś podrzucam przepis w sam raz na późną jesień: to przepyszna wytrawna tarta (galette) z kremowym nadzieniem z pora i Parmigiano Reggiano. Upieczona tarta, doprawiona na koniec cudną oliwą Verde Esmeralda z oliwek Royal, o niezwykłym trawiastym aromacie, smakuje wprost rewelacyjnie!
Tradycyjnie, kruche ciasto robię wg tego samego przepisu, co zwykle. W razie potrzeby ricottę spokojnie możesz zastąpić dostępnym wszędzie półtłustym twarogiem. Zarówno pory, jak i ciasto do tarty przygotowuję w Magimixie.
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Galette z porem i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 150 g zimnego niesolonego masła
- pół łyżeczki soli Maldon
- kopiasta łyżeczka białej gorczycy, roztartej w moździerzu
- łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka kuminu, roztartego w moździerzu
Na nadzienie
- 3 duże pory (albo 4 mniejsze)
- 2-3 gałązki rozmarynu
- płaska łyżka ghee (albo masła)
- 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 3 kopiaste łyżki śmietany vegan Creamo 15% (może być zwykła śmietana, ale Creamo sprawdza się rewelacyjnie również w niewegańskich daniach)
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- łyżeczka białego pieprzu, roztartego w moździerzu
- suszona papryczka piri piri, roztarta w moździerzu
- kopiasta łyżeczka suszonego tymianku, roztartego w moździerzu
- trochę soli Maldon
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Galette z porem i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (bez termoobiegu).
- Przygotuj pory: usuń brzydkie zielone liście z porów oraz 1-2 zewnętrzne warstwy. Przekrój pory wzdłuż na pół i starannie opłucz. Posiekaj dość cienko. W głębokiej patelni rozpuść ghee (lub masło) i wrzuć pory, przemieszaj. Dodaj posiekane listki rozmarynu, sól i przyprawy roztarte w moździerzu (tymianek ucieram wraz z przyprawami). Przykryj patelnię i duś przez około 25 minut. Dodaj śmietanę, przemieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj Parmigiano Reggiano.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, zimną ricottę, zimne masło i przyprawy umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczna masa. Uformowane w kulę ciasto przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 15-20 minut (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie podsypanej mąką owsianą bg, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Szybko przełóż rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też od razu rozwałkować ciasto na papierze, na którym będzie pieczone, po czym przenieść papier z ciastem na blachę. Rozprowadź na cieście przygotowane wcześniej duszone pory, pozostawiając ok. 2-3 cm marginesu. Zawiń boki ciasta, tworząc galette. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni.
- Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje wyśmienicie! Przed podaniem skrop oliwą.