Mafarrico A Minha Vinha 2016 Tinto.
„Życie składa się z dwóch rzeczy: z muzyki i wina”.
Mafarrico to rozpoczęty w 2005 roku projekt winiarski, za którym stoi muzyk i winemaker-samouk Álvaro Martinho Lopes. Lopes, urodzony i wychowany w rodzinie plantatorów winorośli w Covas do Douro, w sercu najsłynniejszego portugalskiego regionu winiarskiego, dzieciństwo i młodość spędził pośród winnic, chłonąc wszechobecną pasję do wina i wszystko to, co składa się na DNA magicznej doliny Douro. Po latach Álvaro wraca w rodzinne strony, inwestuje w mikro parcele i robi znakomite wina. Jego winnica to jedno z tych miejsc, gdzie ziemię nadal obrabiają konie, winogrona są zbierane ręcznie, proces uprawy i produkcji jest możliwie nisko interwencyjny. Grona z każdej działki są winifikowane oddzielnie, a produkcja jest mocno ograniczona, ponieważ Lopes – wzorem innych butikowych winiarzy – na pierwszym miejscu stawia jakość owocu i finalnego produktu. Wina mają odzwierciedlać wyjątkowość i finezję lokalnego terroir, a Mafarrico A Minha Vinha jest najlepszym dowodem na to, że w pełni się to udaje.
Winifikacja w skrócie: winogrona z ręcznego zbioru w drugiej połowie września, staranna selekcja owoców w winnicy, fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu (30% w nowych, 70% w używanych) przez okres 12 miesięcy.
Mafarrico A Minha Vinha to wino, które porusza duszę. Doskonale łączy charakter, intensywność i elegancję Douro. Ma piękną głęboką rubinowo-czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. Jest żywe, złożone, pełne wyrazistych aromatów i smaków. Nos bogaty, z wyraźnie zaznaczoną nutą egzotycznych przypraw (orzeźwiający anyż, zielony pieprz), balsamicznych liści laurowych i drewna, dopełniony dymnym aromatem wędzonej śliwki, owoców leśnych, wiśni i czarnej porzeczki. Usta pełne i soczyste, nuty suszonych owoców i gorzkiej czekolady, jedwabista faktura, pięknie wtopione miękkie i delikatne taniny, długi pikantny finisz. Cudowna czerwień Douro ze sporą dozą świeżości i przestrzeni jak na blisko 14% alkoholu. Eleganckie, świetnie zrównoważone, ultra pijalne wino, znakomite solo, świetnie zagra również z dojrzałymi serami. Niski nakład, tylko 3000 butelek.
Nazwa: Mafarrico A Minha Vinha 2016 Tinto
Kraj: Portugalia
Region: DOC Douro
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: field blend Douro (Touriga Nacional, Touriga Franca i inne), stare winorośle
Moc: 13,5%
Limitowana produkcja 3000 butelek (517)
Wino kupiliśmy w Portugalii