Brukselka duszona w białym winie.

Brukselka na rauszu, czyli duszona w białym winie. Taki sposób przyrządzania roślin szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku zielonych warzyw (sprawdź też: szparagi w białym winie, bób w białym winie), a brukselka niewątpliwie się do nich zalicza, więc nie mogłem jej pominąć. Brukselkę najpierw podsmażam na ghee, by nabrała pełniejszego smaku, po czym duszę w białym winie (i tylko w winie, w ogóle nie dodaję wody). Gotowane w winie prosciutto (albo, w razie potrzeby, inna długo dojrzewająca szynka) uwalnia do potrawy moc smaku umami. Nie solę brukselki, ponieważ szynka jest już wystarczająco słona. Suszony majeranek możesz zastąpić innymi ziołami lub ich mieszanką – świetnie sprawdzą się na przykład cząber, tymianek i estragon. Polecam użyć na tyle dużej patelni, by najpierw podsmażyć, a następnie udusić brukselki w jednej warstwie.

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • około 500 g brukselki
  • 100 g prosciutto San Daniele
  • 300 ml białego wytrawnego wina (u mnie: blend Fitapreta Branco O Ancestral 2021)
  • łyżeczka białego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka suszonego majeranku roztartego w moździerzu
  • szczypta płatków słodkiej (łagodnej) chili
  • garść listków kolendry, grubo posiekanych
  • ghee/masło klarowane
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Brukselka duszona w białym winie – PRZEPIS:

  1. Usuń brzydkie listki brukselki. Opłukane brukselki podgotuj na parze (8 minut), po czym przekrój na pół.
  2. W dużej patelni rozgrzej trochę ghee lub masła, po czym ułóż w niej brukselki w pojedynczej warstwie, przecięciem do dołu.
  3. Smaż przez kilka minut do momentu, aż brukselki ładnie się zrumienią. Przemieszaj, starając się odwrócić brukselki na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Wlej wino i dodaj prosciutto porwane lub posiekane na małe kawałki. Duś pod przykryciem około 12-15 minut. Pod koniec duszenia małych kapustek, dodaj pieprz, majeranek i chili.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj listki kolendry. Podziel brukselki na porcje, skrop dobrej jakości oliwą i podawaj.

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie

Brukselka duszona w białym winie