Botwinka z bobem duszona w białym winie.
Znów duszone warzywa? Znów! Bardzo lubię przyrządzać warzywa w ten sposób, ponieważ to doskonała okazja do zagospodarowania niemal każdej zieleniny, jaką mam pod ręką. A że latem, na targu, często tracę nad sobą kontrolę, ziela wszelakiego mam po prostu za dużo…
Zupa botwinkowa mojej mamy to piękne wspomnienie z dzieciństwa, ale ja zwykle przyrządzam botwinkę inaczej (przepisy). Jeżeli lubisz botwinkę, wino i bób, będziesz wracać do tego przepisu co sezon, polecam!
Uwagi:
- Botwinkę duszoną w białym winie możesz podać sauté, bez dodatków (my jemy ją właśnie tak) albo – jeżeli chcesz, by gotowe danie było bardziej konkretne i sycące – na przykład z pokruszoną fetą.
- Latem użyj świeżych pomidorów. Poza sezonem równie dobrze sprawdzą się puszkowane.
- W razie potrzeby, bób zastąp zielonym groszkiem (może być mrożony), a wino – bulionem lub wodą.
Sprawdź też inne przepisy z bobem.
Używam doskonałego noża szefa kuchni Wartmann (ostrze – 20 cm), polecam z czystym sumieniem!
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Botwinka z bobem duszona w białym winie – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 2 pęczki młodej botwinki
- duża szalotka lub biała cebula
- 2 średnie marchewki
- bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 300 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 3 spore pomidory malinowe
- 200 ml białego wytrawnego wina
- pół pęczka koperku
- łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
- suszona papryczka piri piri
- pieprz roztarty w moździerzu
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- 4 listki laurowe
- oliwa extra vergine
Botwinka z bobem duszona w białym winie – PRZEPIS:
- W głębokiej patelni lub rondlu podduś na oliwie, pod przykryciem, posiekaną szalotkę, marchew oraz fenkuł.
- Po kilku minutach dodaj posiekaną botwinkę i wlej wino. Podduś pod przykryciem przez kilka minut.
- Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory malinowe, listki laurowe i przyprawy. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10-12 minut.
- Dodaj wcześniej ugotowany (3 minuty) i obrany ze skórki bób, po czym gotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i podawaj.