Ryba z airfryera w 15 minut.
Ryba z airfryera gotowa w mniej niż kwadrans? Proszę bardzo: 2 minuty na przygotowanie, 13 minut na pieczenie, prościej już się chyba nie da.
Airfryer sprawdza się doskonale w beztłuszczowym przyrządzaniu ryb. Wystarczy niespełna 15 minut frajerskiego pieczenia, a gotowa ryba smakuje jak gotowana na parze, tylko zdecydowanie lepiej. Efekt jest nieporównanie ciekawszy niż w przypadku ryby gotowanej klasycznie na parze. Idealnie upieczony w airfryerze dorsz pozostaje zwarty, jędrny i soczysty, a wszystko to bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Oczywiście, airfryer nie pomieści ani dużej, ani średniej ryby w całości, ale do pieczenia porcji polędwicy z dorsza czy troci albo filetów z halibuta lub łososia nadaje się znakomicie. Dorsza nie doprawiam solą, ponieważ dressing z kiszonej cytryny oraz kapary są już wystarczająco słone.
Ryba z airfryera – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 kawałki polędwicy z dorsza (u mnie: dorsz grenlandzki, ok. 200-250 g każdy)
- 200 g dowolnego ryżu (u mnie: tajski jaśminowy)
- czerwona cebula
- mała garść kolendry
- 5 limonek
- kiszona cytryna z tego przepisu
- zielona marynowana papryczka chili z zalewy
- oliwa extra vergine
- 5 łyżeczek kaparów
- 4 duże szczypty czerwonego pieprzu
Ryba z airfryera – PRZEPIS:
- Posiekaj czerwoną cebulę i przełóż do miseczki. Wlej sok z 2 limonek, wymieszaj i odstaw; co jakiś czas przemieszaj.
- Przepłucz kiszoną cytrynę (opcjonalnie). Przy pomocy ręcznego blendera (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj kiszoną cytrynę, sok z 3 limonek, marynowaną zieloną papryczkę chili oraz porządny chlust oliwy. Miksuj, aż uzyskasz gładki sos.
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przełóż go do miski. Do ryżu dodaj cebulę wraz z sokiem z limonek, w którym się marynowała, dressing z kiszonej cytryny (z pkt 2) oraz większość listków kolendry. Wymieszaj.
- W tym czasie nieduże naczynie do zapiekania (tj. takie, które mieści się w koszyku airfryera) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w nim dwa kawałki dorsza lub innej ryby. Wstaw naczynie z dorszem do airfryera i piecz około 13 minut w temperaturze 160 stopni C (dostosuj czas pieczenia do wielkości kawałków ryby).
- Pod koniec pieczenia ryby, na małej patelni podsmaż kapary (4-5 minut). Jeżeli będą strzelać, przykryj patelnię pokrywą.Podaj dorsza z ryżem. Porcje skrop oliwą jak najlepszej jakości i posyp podsmażonymi kaparami, pozostałymi listkami kolendry i roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.
Witam, jakby pan zestawil ten blender Zyle z Braunem mq9, którego pan kiedyś też opisywał jak pamiętam? Radzi sobie równie dobrze, czy może nawet lepiej? Jak pan uważa ? Pozdrawiam
Zaszła chyba pomyłka. Nigdy nie używałem blendera Braun. Pojawiały/pojawiają się tu tylko blendery Kitchen Aid, Zyle, Wartmann i Magimix.
Odpowiadając na pytanie, z moich doświadczeń wynika, że sprzęty bardziej wyspecjalizowanych marek (w porównaniu z masówką z reklam) dłużej pozostają żywotne i właściwie spełniają swoje funkcje. Z Zyle mam blendery ręczne i kielichowe, dehydratory, czajnik ceramiczny, maszynkę do lodów i wszystko działa dobrze, a większość z tych sprzętów ma już około 4-5 lat.
W przepisie na pasztet z batatów pan pisze o MQ9
Faktycznie, blender ręczny! Ten: https://www.facetikuchnia.com.pl/pasztet-z-kaszy-jaglanej-i-batatow-idealny/ Pomyślałem, że pyta Pan o kielichowe. Jest dobry, ale odkąd mam Zyle, powędrował do piwnicy, choć moim zdaniem radzą sobie podobnie. Braun pełni teraz funkcję rezerwy. Tak czy owak, Brauna używałem mniej, więc Zyle mam lepiej przetestowany.
Dziękuję! Wezmę pod uwagę pana rekomendację :) pozdrawiam
A rozdrabniacza pan używał, że tak jeszcze dopytam?
Nie wiem, o co konkretnie Pan pyta, ale chyba nie;-)
Chodziło mi o ten tak jakby mini blender kielichowy w zestawie z ręcznym
Jeżeli pyta Pan o to https://www.facetikuchnia.com.pl/zupa-krem-z-selera-i-pietruszki/, to tak.
Tzn chodziło mi o tą szatkownicę z tego blemdera Zyle
Chodzi o ten sprzęt? https://www.facetikuchnia.com.pl/dynia-tamaryndowa/ Jeżeli nie, proszę podesłać link.
Tak, dokładnie! Przepraszam za kłopot. Jak się sprawuje?
Bardzo dobrze, raz dwa miksuje kiszoną cytrynę na gładki mus. W sam raz do blendowania składników w niewielkich ilościach.
Dziękuję bardzo :)
Bardzo proszę!