Dynia tamaryndowa.

Jeszcze jeden przepis na dyniowy sezon: pieczona dynia z tamaryndowcem i kiszoną cytryną.

Pasta tamaryndowa zawiera mus z owoców tamaryndowca z dodatkiem wody i soli. Ma ciemny kolor oraz kwaskowaty smak i świetnie nadaje się między innymi jako składnik marynat do pieczonych warzyw. Dynia potraktowana pastą z tamaryndowca nabiera koloru ciemnej czekolady, który – uwaga – wcale nie oznacza, że dynia zbyt wiele czasu spędziła w piekarniku. Słono-kwaśny sos z kiszonej cytryny i soku z limonki doskonale współgra z dynią, a soczyste i słodkie pestki granatu wraz z chrupkimi pistacjami przełamują całość.

Upiekłem małą dynię odmiany Delica o gęstym i mączystym miąższu, która świetnie nadaje się między innymi do zapiekania. Jeżeli masz pod ręką dynię w większym rozmiarze, wystarczy, że pokroisz ją na więcej części. W razie potrzeby, zamiast dyni Delica sprawdzi się również Butternut (część z gniazdem nasiennym).

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • mała dynia Delica
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 1-2 łyżeczki oliwy extra vergine 
  • pół kiszonej cytryny z tego przepisu
  • 3 limonki
  • chlust oliwy extra vergine
  • gałązka rozmarynu
  • pestki z połowy owocu granatu
  • mała garść pistacji
  • garść listków kolendry
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu

Dynia tamaryndowa – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Pokrój dynię na ćwiartki i łyżką usuń gniazdo nasienne. 
  3. Pastę z tamaryndowca wymieszaj z 1-2 łyżeczkami oliwy. Równe porcje pasty rozdziel na ćwiartki dyni, po czym dłońmi (w lateksowych rękawiczkach) dokładnie rozprowadź pastę na całej powierzchni kawałków dyni.
  4. Ułóż ćwiartki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut.
  5. W tym czasie przy pomocy blendera ręcznego (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj pół kiszonej cytryny, sok z trzech limonek i chlust oliwy, uzyskując gładki sos. Dodaj do niego posiekane listki rozmarynu i wymieszaj.
  6. Sos z kiszonej cytryny wyłóż na dwa talerze, a na nim ułóż po ćwiartce dyni. Całość skrop oliwą. Dodaj pestki granatu, grubo posiekane pistacje, listki kolendry i zielony pieprz.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa

Dynia tamaryndowa