Dynia tamaryndowa.
Jeszcze jeden przepis na dyniowy sezon: pieczona dynia z tamaryndowcem i kiszoną cytryną.
Pasta tamaryndowa zawiera mus z owoców tamaryndowca z dodatkiem wody i soli. Ma ciemny kolor oraz kwaskowaty smak i świetnie nadaje się między innymi jako składnik marynat do pieczonych warzyw. Dynia potraktowana pastą z tamaryndowca nabiera koloru ciemnej czekolady, który – uwaga – wcale nie oznacza, że dynia zbyt wiele czasu spędziła w piekarniku. Słono-kwaśny sos z kiszonej cytryny i soku z limonki doskonale współgra z dynią, a soczyste i słodkie pestki granatu wraz z chrupkimi pistacjami przełamują całość.
Upiekłem małą dynię odmiany Delica o gęstym i mączystym miąższu, która świetnie nadaje się między innymi do zapiekania. Jeżeli masz pod ręką dynię w większym rozmiarze, wystarczy, że pokroisz ją na więcej części. W razie potrzeby, zamiast dyni Delica sprawdzi się również Butternut (część z gniazdem nasiennym).
Dynia tamaryndowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mała dynia Delica
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 1-2 łyżeczki oliwy extra vergine
- pół kiszonej cytryny z tego przepisu
- 3 limonki
- chlust oliwy extra vergine
- gałązka rozmarynu
- pestki z połowy owocu granatu
- mała garść pistacji
- garść listków kolendry
- pół łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
Dynia tamaryndowa – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Pokrój dynię na ćwiartki i łyżką usuń gniazdo nasienne.
- Pastę z tamaryndowca wymieszaj z 1-2 łyżeczkami oliwy. Równe porcje pasty rozdziel na ćwiartki dyni, po czym dłońmi (w lateksowych rękawiczkach) dokładnie rozprowadź pastę na całej powierzchni kawałków dyni.
- Ułóż ćwiartki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut.
- W tym czasie przy pomocy blendera ręcznego (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj pół kiszonej cytryny, sok z trzech limonek i chlust oliwy, uzyskując gładki sos. Dodaj do niego posiekane listki rozmarynu i wymieszaj.
- Sos z kiszonej cytryny wyłóż na dwa talerze, a na nim ułóż po ćwiartce dyni. Całość skrop oliwą. Dodaj pestki granatu, grubo posiekane pistacje, listki kolendry i zielony pieprz.