Dynia z harissą pieczona w airfryerze.
Gdybym pewnego dnia otworzył knajpkę dla wtajemniczonych, serwowałbym w niej właśnie takie dania – proste, roślinne, aromatyczne, o zróżnicowanych fakturach i złożonym smaku.
Butternut niewielkich rozmiarów łatwo i szybko upieczesz w airfryerze (używam Wartmanna). Szczerze, od dnia, w którym upiekłem we frajerze pierwszą dynię, zarówno u Majlertów, jak i na targu rozglądam się za niewielkimi sztukami – takimi, które idealnie mieszczą się w koszyku tego niezwykle przydatnego sprzętu. Alternatywnie, w razie potrzeby dynię zawsze możesz upiec w piekarniku (około 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C, w zależności od wielkości dyni).
Harissa wymieszana z oliwą dodaje dyni charakteru. Do tego najprostsze dodatki – moja ulubiona beluga (czarna soczewica) z duszonym szpinakiem. Tradycyjnie, soczewicę gotuję krótko, dzięki czemu zachowuje ciemny kolor, po czym podsmażam ją z przyprawami. To doskonałe dopełnienie kremowego pieczonego butternuta.
Dynia z harissą pieczona w airfryerze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mały Butternut (dynia piżmowa)
- 2 łyżeczki harissy (pasty)
- łyżka listków tymianku cytrynowego
- 200 g belugi (czarnej soczewicy)
- 150 g młodego szpinaku (baby)
- kopiasta łyżeczka czerwonego zataru
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu (roztartego w moździerzu)
- łyżeczka kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu)
- ½ łyżeczki nasion fenkułu (roztartych w moździerzu)
- łyżeczka suszonego tymianku lub cząbru
- ½ łyżeczki ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
- sól (u mnie: z ziołami)
- garść prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
- mała garść posiekanego szczypiorku lub dymki
- oliwa extra vergine
Dynia z harissą pieczona w airfryerze – PRZEPIS:
- Butternut obierz ze skórki, przekrój na pół i łyżką usuń gniazdo nasienne.
- Do harissy dodaj trochę oliwy i wody oraz listki tymianku. Wymieszaj. Połówki dyni dokładnie natrzyj harissą, po czym ułóż w koszyku airfryera Wartmann wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C oraz kolejne 10 minut w temperaturze 160 stopni C. W tym czasie dynia powinna idealnie zmięknąć i ładnie się zrumienić.
- Ugotuj czarną soczewicę (10 minut od momentu wrzutki do wrzątku) i odcedź.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć ugotowaną wcześniej soczewicę. Smaż, co pewien czas mieszając, przez 7-8 minut. W połowie smażenia dodaj przyprawy i suszone zioła (poza czerwonym pieprzem).
- Stopniowo dodawaj szpinak i smaż, mieszając, aż liście stracą objętość. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj roztarty w dłoniach czerwony pieprz.
- Soczewicę przełóż na talerze lub jeden duży talerz. Na niej ułóż upieczone połówki dyni. Skrop oliwą, posyp grubo posiekanymi orzechami i szczypiorkiem, gotowe.