Dynia z harissą pieczona w airfryerze.
Gdybym pewnego dnia otworzył knajpkę dla wtajemniczonych, serwowałbym w niej właśnie takie dania – proste, roślinne, aromatyczne, o zróżnicowanych fakturach i złożonym smaku.
Butternut niewielkich rozmiarów łatwo i szybko upieczesz w airfryerze (używam Wartmanna). Szczerze, od dnia, w którym upiekłem we frajerze pierwszą dynię, zarówno u Majlertów, jak i na targu rozglądam się za niewielkimi sztukami – takimi, które idealnie mieszczą się w koszyku tego niezwykle przydatnego sprzętu. Alternatywnie, w razie potrzeby dynię zawsze możesz upiec w piekarniku (około 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C, w zależności od wielkości dyni).
Harissa wymieszana z oliwą dodaje dyni charakteru. Do tego najprostsze dodatki – moja ulubiona beluga (czarna soczewica) z duszonym szpinakiem. Tradycyjnie, soczewicę gotuję krótko, dzięki czemu zachowuje ciemny kolor, po czym podsmażam ją z przyprawami. To doskonałe dopełnienie kremowego pieczonego butternuta.
Dynia z harissą pieczona w airfryerze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mały Butternut (dynia piżmowa)
- 2 łyżeczki harissy (pasty)
- łyżka listków tymianku cytrynowego
- 200 g belugi (czarnej soczewicy)
- 150 g młodego szpinaku (baby)
- kopiasta łyżeczka czerwonego zataru
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu (roztartego w moździerzu)
- łyżeczka kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu)
- ½ łyżeczki nasion fenkułu (roztartych w moździerzu)
- łyżeczka suszonego tymianku lub cząbru
- ½ łyżeczki ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
- sól (u mnie: z ziołami)
- garść prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
- mała garść posiekanego szczypiorku lub dymki
- oliwa extra vergine
Dynia z harissą pieczona w airfryerze – PRZEPIS:
- Butternut obierz ze skórki, przekrój na pół i łyżką usuń gniazdo nasienne.
- Do harissy dodaj trochę oliwy i wody oraz listki tymianku. Wymieszaj. Połówki dyni dokładnie natrzyj harissą, po czym ułóż w koszyku airfryera Wartmann wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C oraz kolejne 10 minut w temperaturze 160 stopni C. W tym czasie dynia powinna idealnie zmięknąć i ładnie się zrumienić.
- Ugotuj czarną soczewicę (10 minut od momentu wrzutki do wrzątku) i odcedź.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć ugotowaną wcześniej soczewicę. Smaż, co pewien czas mieszając, przez 7-8 minut. W połowie smażenia dodaj przyprawy i suszone zioła (poza czerwonym pieprzem).
- Stopniowo dodawaj szpinak i smaż, mieszając, aż liście stracą objętość. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj roztarty w dłoniach czerwony pieprz.
- Soczewicę przełóż na talerze lub jeden duży talerz. Na niej ułóż upieczone połówki dyni. Skrop oliwą, posyp grubo posiekanymi orzechami i szczypiorkiem, gotowe.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki i dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlety, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, chleb, a nawet gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz! I to wszystko bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.