Jajka z airfryera – jak ugotować?
Jajka z airfryera – jak ugotować jajko na miękko i na twardo w beztłuszczowej frytkownicy
Airfryer to nowy najlepszy przyjaciel domowego kucharza. Używam go niemal codziennie. Perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie. Co jeszcze robi airfryer? Gotuje jajka! Na miękko albo na twardo – jak chcesz! Jeżeli masz airfryer, ugotujesz jajka bez garnka i bez wody.
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.
Jak ugotować jajko w airfryerze?
Gotowanie jajek w airfryerze jest banalnie proste. Wystarczy wstępnie rozgrzać frytkownicę, ułożyć jajka w koszyku, ustawić parametry (czas i temperatura), zaczekać krócej niż kwadrans i gotowe!
Przy właściwym dobraniu czasu i temperatury, jajka „pieczone” w airfryerze gotują się równomiernie i nie pękają. Co więcej, są też niezwykle łatwe do obrania, co nie jest standardem w przypadku jajek gotowanych tradycyjnie w wodzie. Być może suche gorące powietrze w koszyku airfryera podczas „pieczenia” w naturalny sposób sprzyja separacji skorupki wraz z membraną od pozostałej części jajka.
Ugotowałem 4 jajka (rozmiar M) w tej samej temperaturze, ale w różnych czasach. Poszczególne czasy gotowania/pieczenia różnią się jednak od siebie minimalnie. Każda minuta ma znaczenie i zmienia strukturę jajka. Nie przepełniaj frytkownicy jajkami, moim zdaniem 4 sztuki gotowane naraz to optymalna ilość.
Uwaga:
Na właściwy czas gotowania jajek w airfryerze wpływa wiele czynników, w tym w szczególności moc urządzenia, rozmiar jajek, wielkość i poziom wypełnienia koszyka, czyli ilość jajek w koszyku frytkownicy, dlatego w każdym przypadku warto ostrożnie eksperymentować, poczynając od dłuższych czasów gotowania i odpowiednio je skracając. Idealny czas gotowania jajek może różnić się zwłaszcza w zależności od modelu frytkownicy i wielkości jajka.
Jajka z airfryera – PRZEPIS:
- Rozgrzej airfryer: ustaw parametry na temperaturę 130 stopni C oraz 5 minut pieczenia i włącz urządzenie. Wstępne rozgrzanie frytkownicy „naśladuje” garnek z podgrzewającą się stopniowo wodą, która finalnie zaczyna wrzeć.
- Gdy airfryer się rozgrzeje, w koszyku frytkownicy ułóż jajka, w miarę możliwości zachowując pomiędzy nimi odstępy, by zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza. Wykładanie koszyka airfryera pergaminem nie jest konieczne – tutaj papier służy przede wszystkim rozjaśnieniu kadru (pergamin możesz pominąć). Wstaw koszyk do airfryera i ugotuj jajka w tej samej temperaturze (130 stopni C).
- Czas gotowania w moim airfryerze Wartmann: jajko na miękko: 10 minut / jajka na półtwardo: 11 minut oraz 12-13 minut / jajka na twardo: 15 minut.
- Ugotowane jajka wyjmij z frytkownicy i natychmiast włóż je na 1-2 minuty do miski z lodowatą wodą (opcjonalnie: z kostkami lodu, ale sama zimna woda w zupełności wystarcza). Zanurzenie jajek w lodowatej wodzie zatrzymuje proces gotowania.
- Na koniec, wyjmij jajka z lodowatej kąpieli i obierz. Najlepiej zacząć od rozbicia dolnej (grubszej) części jajka, ponieważ to tam zwykle tworzą się pęcherzyki powietrza.
Podobno tylko Chuck Norris potrafi powiedzieć „kajak” od tyłu, ale tylko FiK potrafi ugotować jajko, piekąc je… Nieprzerwanie podziwiam kreatywność, wszystkiego dobrego :D
Dzięki, wzajemnie!:-)