Ciasto z orzechów laskowych z airfryera – 30 minut i 3 składniki.

Uzależniająco pyszne i aromatyczne ciasto z orzechów laskowych, jajek i cukru kokosowego przypomina biszkopt i jest bardzo łatwe w wykonaniu. Wystarczy połączyć składniki, przelać je do formy do pieczenia i upiec w beztłuszczowej frytkownicy, dzięki której wreszcie możesz zapomnieć o półgodzinnym rozgrzewaniu piekarnika. To kolejny przepis, który dowodzi, że airfryer jest stworzony do pieczenia!

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także omlet, tartę, ser, farinatę, chlebowy placek, owsiankę, a nawet ciasto – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17 cm (6-8 porcji):

  • 200 g orzechów laskowych zmiksowanych na proszek (wcześniej możesz je uprażyć i pozbawić skórek)
  • 80 g cukru kokosowego
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • oliwa do natłuszczenia formy
  • (opcjonalnie) szczypta soli roztartej w moździerzu – jeżeli używasz cukru kokosowego, sól możesz pominąć, ponieważ cukier kokosowy z natury zawiera nuty solonego karmelu

Ciasto z orzechów laskowych – PRZEPIS:

  1. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy laskowe na proszek.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem kokosowym, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
  3. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do masy z orzechów, cukru i żółtek. Wymieszaj.
  4. Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą, wstaw do airfryera i piecz 33-35 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z airfryera odstaw do ostygnięcia w formie na pół godziny, po czym przełóż na deskę lub kratkę. Podawaj, gdy całkiem wystygnie.

Uwagi:

  • Ciasto jest bardzo trwałe, można je przechowywać przez wiele miesięcy (w temperaturze pokojowej, zawinięte w pergamin), ale to bez znaczenia, bo i tak nikt tyle nie wytrzyma,
  • Jeżeli nie masz czasu ani ochoty samodzielnie piec placka z orzechów laskowych, możesz kupić go w wielu piemonckich delikatesach i sklepikach z lokalną żywnością albo nawet zamówić online. Przed zakupem warto jednak dokładnie przeczytać skład, ponieważ nie każde ciasto opisane jako torta di nocciole naprawdę zasługuje na posługiwanie się tą nazwą (placek powinien mieć w składzie tylko orzechy laskowe, cukier i jajka – nie powinien natomiast zawierać dodatku jakiejkolwiek mąki zbożowej, proszku do pieczenia, aromatów, etc.).

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze

Ciasto z orzechów laskowych pieczone w airfryerze