Szparagi z pesto i grillowanym halloumi.

Jeszcze jeden prosty pomysł na szparagi – w pesto z kipiących soczystą wiosenną zielenią ziół, a do szparagów zawsze pyszny grillowany halloumi.

Do pesto zużywam około 100-120 g zieleniny. Nie zwracam uwagi na dokładne proporcje poszczególnych ziół, nie ma również przeszkód, by użyć innego zestawu niż ten, który proponuję poniżej. Zrób takie pesto, jakie lubisz. Gotowe pesto celowo nie jest nabombione oliwą i ma dość ziarnistą konsystencję. Ma być w miarę lekkie, dlatego nie ma potrzeby przesadzać z oliwą – zawsze możesz ją dodać na późniejszym etapie, już na patelni. Do pesto nie dodaję również sera, ponieważ szparagi podaję z halloumi – jeden ser w zupełności tutaj wystarcza. Na potrzeby tego przepisu prawdopodobnie nie zużyjesz całego pesto; nadwyżkę możesz spożytkować dowolnie, choćby jako dodatek do sałatki, risotto czy makaronu.

W miarę możliwości, wybierz dość gruby kawałek halloumi, który można pokroić na cztery plastry. Podstawą tego prostego wiosennego posiłku są szparagi, dlatego dodaję ich sporo, na pewno bliżej kilograma aniżeli standardowej „pęczkowej” ilości o wadze 500 g (choć szparagi są od Majlertów, na wagę)nie używam tu szparagów w pęczku). Całość jest przepyszna, aromatyczna i bardzo sycąca. Fajny szparagowy obiad lub kolacja na wiosnę.

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Ser i szparagi

  • 300 g halloumi
  • zielone szparagi w ilości wedle uznania (u mnie około 40 sztuk)
  • oliwa extra vergine
  • sok z połowy limonki (lub cytryny)
  • mała szczypta płatków ostrej chilli
  • 2 szczypty czarnego sezamu (lub czarnuszki)

Pesto

  • świeże zioła: duża garść listków kolendry z łodyżkami (najgrubsze łodyżki oderwij), garść listków mięty, garść listków estragonu, garść listków oregano
  • 50 g podprażonych orzechów laskowych
  • oliwa extra vergine
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • czarny pieprz roztarty w moździerzu

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi – PRZEPIS:

  1. Przygotuj pesto: wszystkie składniki, czyli zioła i orzechy zmiksuj w robocie kuchennym Magimix. Gotowe pesto na potrzeby tego przepisu może być mniej tłuste, nie musi zawierać aż tyle oliwy, co standardowe pesto przeznaczone np. do dodania do makaronu (dodaj tyle oliwy, ile chcesz).
  2. Zielone szparagi pokrój na kawałki i podsmaż w głębokiej patelni przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ok. 2-3 łyżek pesto oraz płatki ostrej chilli, wymieszaj. Jeżeli uznasz, że całość jest zbyt sucha, dodaj trochę oliwy i sok z limonki lub wodę.
  4. W tym czasie na patelni grillowej usmaż halloumi, pokrojony na 3-4 plastry (w zależności od grubości posiadanego kawałka sera).
  5. Szparagi podaj z halloumi. Na koniec całość skrop oliwą i dopraw czarnym sezamem (lub czarnuszką) i kilkoma listkami świeżej mięty.

W RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi

Szparagi z pesto i grillowanym halloumi