Malvazija Pivol Zaro 2019.

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Wina takie jak to powinno się butelkować jako magnum albo wcale. Standardowe 0,75 l czegoś tak doskonałego to po prostu śmiesznie mało, ale po kolei. Zaro (Vina Zaro) to kolejna rodzinna organiczna bio winnica ze słoweńskiej Istrii (Slovenska Istra, Primorska), zlokalizowana w obrębie gminy Isola (Izola). Słoweńska Istria obejmuje swym zasięgiem winnice położone głównie na wzgórzach nad słoweńskim wybrzeżem Adriatyku.

Wina spod szyldu Zaro to z jednej strony oryginalność i doskonałość, z drugiej zaś kameralność, rezultat życia w zgodzie z naturą i peryferia niszy w niszy, o której w Polsce nikt nie słyszał. Jest się czemu dziwić? Chyba nie, skoro tak samo nieobecni na polskim rynku są inni niezwykli słoweńscy producenci, tacy jak choćby Radovan Šuman, Reia, Rojac czy Domačija Butul. Na szczęście, czasy mamy o tyle szczęśliwe, że zamiast czekać, aż rodzimi importerzy wymyślą proch na nowo i postanowią sprowadzić „coś innego”, wina spoza mainstreamu można nie tylko przywozić, ale też zamawiać u źródła, online, u lokalnych dystrybutorów, którzy znakomite butelki rozsyłają co najmniej po całej Europie, a często po całym świecie. W przypadku win słoweńskich polecamy i korzystamy z be-wines.com z siedzibą w Ljubljanie, którego asortyment dosłownie rzuca na kolana: przejrzyj wina.

Przodkowie winiarskiej rodziny Zaro osiedlili się w Isola już w 1348 roku. To czas, kiedy Koper oparł się Wenecji. Czas, w którym żonaty mieszkaniec Piran nie mógł posiadać ziemi w Isola. Czas pierwszej wzmianki w księgach o rodzinie Zaro. Czas, w którym tradycje winiarskie kształtowały lokalne dziedzictwo. A dziś Zaro to po prostu bardzo dobre wina. Zaro wytwarza wyłącznie wina certyfikowane jako organiczne z tradycyjnych, endemicznych dla regionu odmian, z Malvasia i Refošk na czele. Wina są naturalne, czyste, produkowane z najwyższej jakości owoców uprawianych przy minimalnej interwencji i zbieranych ręcznie. Rodzina kontroluje cały proces from vineyards to table – z winnicy na stół – od upraw, przez przetwarzanie w winiarni, po butelkowanie i dystrybucję. Dzięki takiemu podejściu wina Zaro są nietuzinkowe, autentyczne, bogate i pełne. Nie tylko potrafią się wyróżnić, ale zostają w pamięci na dłużej. Oddają zarówno unikalny terroir nadmorskiej Istrii, jak też charakter ludzi, którzy za nimi stoją. Obecnie produkcją wina zarządza trzecie pokolenie rodziny Zaro. Od 2015 r. winiarskim przedsięwzięciem zarządza aktualny właściciel gospodarstwa, Matej Zaro, przy wsparciu trzech braci i pod czujnym okiem ojca, Bruno Zaro, po którym cała czwórka odziedziczyła miłość do wina, ziemi, morza i słońca. Matej jest absolwentem Wyższej Szkoły Winiarskiej w Nova Gorica i sommelierem (AIS Trieste). Obok działalności w winnicy i winiarni, Zaro organizują również degustacje w Manzioli Wine Bar w Isola. Winnice i gaje oliwne Zaro rozciągają się na 25 hektarach, w przecudnych lokalizacjach z widokiem między innymi na słoweńskie wybrzeże i Zatokę Triesteńską. Parcele leżą na wysokości od 50 do 200 m npm.

Wino powstało z owoców szczepu Malvazija z ręcznego zbioru z należących do Zaro winnic Volpi, Folo i Santa Camela (Pivol) położonych nad samym Adriatykiem. To działki o południowej ekspozycji i glebie fliszowej, złożonej z margli, gliny i piaskowca. Przeszło spontaniczną fermentację, zaliczyło przedłużony kontakt ze skórkami (macerowało 30 dni) i dojrzewało 12 miesięcy w używanych dębowych barriques (225 l). Złocista Malvazija Maceracija Pivol Zaro jest wytwarzana tylko w najlepszych rocznikach. To ucieleśnienie słoweńskiej nadmorskiej Malvaziji, niezwykle bujne i bogate wino pomarańczowe, które uderza złożonym bukietem białych i żółtych owoców, akacji, drożdży i balsamico. Mamy tu idealnie zgrane morele, białe brzoskwinie, satsumę, żółte winogrona podbite nutą dębu. Do tego trochę dzikich ziół i morskiego zasolenia (winnice leżą tuż nad Adriatykiem). Pełne, intensywne, z fajną mineralną teksturą. Nasycony owocowy smak nadaje przyjemnej świeżości i miękkości. Stworzone do picia sauté, świetnie sprawdzi się też do owoców morza, ryb, lżejszych wariantów risotto i słonych wyrazistych serów. Doskonałe oldschoolowe winiarskie rzemiosło dla koneserów. Złoto, dosłownie i w przenośni!

Nazwa: Malvazija Pivol Zaro 2019 (Malvazija Maceracija BIO)
Kraj: Słowenia
Region: Slovenska Istra
Rodzaj: białe (pomarańczowe), wytrawne
Szczep: 100% Istrska Malvazija
Moc: 14%
Producent: Vina Zaro
Limitowana produkcja ok. 3000 butelek – wytwarzane w serii Gold Label Wines tylko w najlepszych rocznikach
Kupisz online w be-wines.com

Be-wines.com to sklep internetowy z Ljubljany ze wspaniale zróżnicowanym asortymentem najbardziej uznanych słoweńskich win, także tych od niszowych producentów, którzy robią świetną robotę, ale nie pchają się na afisze. Znajdziesz tu wysokiej jakości wina białe, czerwone i pomarańczowe, szeroki wybór win naturalnych, certyfikowanych win organicznych oraz bąbelki.

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO

Malvazija Pivol Zaro 2019 Malvazija Maceracija BIO