Rojac Renero 2017.

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Refošk Renero to absolutnie wyjątkowe Refosco dla patrycjuszy :-)

Rojac to kameralna butikowa bio winnica z subregionu winiarskiego Slovenska Istra (będącego częścią Primorska), zlokalizowana w maleńkiej wiosce Gažon. Słoweńska Istria obejmuje swym zasięgiem winnice położone głównie na wzgórzach nad słoweńskim wybrzeżem Adriatyku. 

Boris z be-wines.com podkreśla, że „Rojac Renero to doskonała, pełna, półwytrawna czerwień, inna niż wszystkie czerwone wina, których dotąd próbowaliście” i nie ma w tym krzty przesady. Rojac Renero to wyjątkowy czysty Refošk kategorii super premium, wytwarzany tylko w najlepszych rocznikach, ze starannie selekcjonowanych winogron najwyższej jakości. Tytułem krótkiego rysu historycznego: już kilkaset lat temu, w czasach Republiki Weneckiej, mieszkańcy regionu mieli świadomość wyjątkowości swego najcenniejszego od wieków lokalnego szczepu: Refošk (Refosco). W najznamienitszych rocznikach, w których zbiory dostarczały najwyższej klasy gron, lokalne wina z odmiany Refosco klasyfikowano jako Renero z Izola i obejmowano trzykrotnie wyższym podatkiem aniżeli inne wina.

Butikowa Kmetija Rojac produkuje wyłącznie wina certyfikowane jako ekologiczne i organiczne z tradycyjnych, endemicznych dla regionu odmian, tj. Refosco i Malvasia. Wina są czyste i naturalne, wytwarzane z najwyższej jakości owoców uprawianych przy minimalnej interwencji człowieka. Producent wyznaje zasadę, że to sama natura serwuje wino – tak, jakby napełniała kieliszek kiścią winogron. Takie podejście sprawia, że wina Rojac są pięknie niekonwencjonalne. Autentyczne, bogate, strukturalne, pełne; odzwierciedlające unikalne cechy ziemi (terroir) i regionu, z którego pochodzą, ale też człowieka, który za nimi stoi.

Przodkowie rodu Rojac osiedlili się w Gažon, małej wiosce nieopodal Šmarje położonej na wzgórzach okalających Koper i Izola, w XVII wieku, to jest przeszło 400 lat temu. Uprawa winorośli, gajów oliwnych i innych drzew owocowych od początku stanowiła ich główne zajęcie, a zarazem źródło przychodu, a dziś kolejne pokolenia kontynuują rodzinne tradycje. Rojac ufa tradycyjnym winiarskim praktykom ukształtowanym przez przodków, adaptując je do dorobku współczesnej enologii – produkuje wina bliskie naturze, pozwalając działać jej po swojemu, a zarazem ściśle nadzorując wzrost winorośli i kształtowanie charakteru wina. Warunki naturalne słoweńskiej Istrii sprzyjają uprawie winorośli. Klimat jest łagodny i ciepły, a odsetek dni słonecznych najwyższy ze wszystkich słoweńskich regionów winiarskich. Winnice Rojac obejmują gęsto obsadzone, doskonale nasłonecznione działki o południowej ekspozycji, ulokowane na wysokości około 200-250 m npm. Niska forma minimalnie nawożonych krzewów zapewnia niewielkie, ale wysokiej jakości zbiory. Nie jest tajemnicą, że tylko dobrze uprawiane rośliny można przetworzyć w wysokiej jakości wino. Niskointerwencyjne podejście w winnicy jest kontynuowane na etapie przetwarzania owoców w winiarni. Długa maceracja, fermentacja na naturalnych drożdżach, butelkowanie bez filtrowania – wszystko to buduje pełną, bogatą strukturę wina i pozwala mu w pełni rozwinąć się w butelce.

Rojac Renero powstaje z owoców Refosco, z ręcznych zbiorów przeprowadzanych, gdy grona są już bardzo mocno dojrzałe, a w części nawet naturalnie podsuszone. Po spontanicznej fermentacji na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, z przedłużoną maceracją na skórkach, wino trafia do kadzi ze stali nierdzewnej, po czym przez co najmniej 5 lat dojrzewa w dębowych beczkach. Winogrona z późnego zbioru zapewniają Renero wyjątkową strukturę i niepowtarzalny smak, dając wino w stylu Ripasso.

Refošk Renero to słoweński Król Czerni. Kolor wina jest tak nasycony i głęboki, że wydaje się czarny jak bezksiężycowa noc. W aromacie dojrzałe czarne owoce, do tego wyrazista lukrecja, tonka, ciemno palona kawa, gorzka czekolada, a wszystko podbite jeszcze nutami wanilii i drewna, dopełnionymi aromatycznym zielonym pieprzem i suszoną śliwką. Choć etykieta wskazuje, że Rojac Renero 2017 jest winem półwytrawnym, w ustach wino jest przepięknie wytrawne, treściwe, o bardzo przyjemnej fakturze i wspaniałej kwasowości. Pełne, bogate, złożone, o doskonałej strukturze, idealnie zrównoważone. Długi i trwały finisz z delikatnie słodkawymi refleksami rodzynkowej marmolady w tle. Znakomite do degustacji sauté! Wino ze znacznym potencjałem leżakowania (co najmniej 10 lat). Jest moc!

Nazwa: Rojac Renero 2017
Kraj: Słowenia
Region: Slovenska Istra
Rodzaj: czerwone, (pół)wytrawne
Szczep: 100% Refošk (Refosco)
Moc: 16%
Producent: Kmetija Rojac
Dystrybutor: be-wines.com

Be-wines.com to sklep internetowy z Ljubljany ze wspaniale zróżnicowanym asortymentem najbardziej uznanych słoweńskich win, także tych od niszowych producentów, którzy robią świetną robotę, ale nie pchają się na afisze. Znajdziesz tu wysokiej jakości wina białe, czerwone i pomarańczowe, szeroki wybór win naturalnych, certyfikowanych win organicznych oraz bąbelki.

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017

Rojac Renero 2017