Omlet z serem pieczony w airfryerze.
Puszysty pieczony omlet z serem i ziołami, gotowy w kwadrans bez rozgrzewania piekarnika! Jak? Po prostu! Wystarczy airfryer, czyli beztłuszczowa frytkownica oraz mała głęboka patelnia (przeznaczona do używania w piekarniku) lub inne podobne żaroodporne naczynie o średnicy do 21 cm, do którego wlejesz masę jajeczną.
Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy możesz przygotować z różnymi dodatkami. Dodaj Parmigiano Reggiano, mozzarellę lub dowolny inny ser, prosciutto, marynowaną paprykę, pomidory, groszek, cukinię, kwiaty cukinii, szczypiorek, zioła… co tylko chcesz.
Patelnię wykładam papierem do pieczenia, by łatwiej było wyjąć gorący kremowo-serowy omlet z frytkownicy.
Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, omlet, owsiankę, a nawet tartę ze szparagami – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika.
Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.
Omlet z serem pieczony w airfryerze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 8 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 100 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego na grubej tarce
- biały pieprz Penja, roztarty w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- 2-3 łyżki listków cząbru lub tymianku
Omlet z serem pieczony w airfryerze – PRZEPIS:
- Wbij do miski jajka, wymieszaj trzepaczką, dodaj starty Parmezan, listki cząbru i przyprawy, ponownie wymieszaj.
- Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie (u mnie: o średnicy 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę jajeczną. Wstaw do airfryera i piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!
- Tuż po wyjęciu z frytkownicy omlet jest bardzo puszysty i mocno wyrośnięty. Po kilku minutach opada, ale i tak pozostaje całkiem grubaśny. Pycha!