Ryż pomarańczowy.

Kilka dni temu odebrałem ostatnią wiosenną dostawę organicznych sycylijskich cytryn i czerwonych pomarańczy. Cytryny, jak zwykle, wędrują do kiszenia (przepis na kiszone cytryny), a z gorzkich pomarańczy wycisnąłem sok i ugotowałem na nim taki ryż.

Kremowy ryż pomarańczowy gotowany na świeżo wyciśniętym soku z sycylijskich czerwonych pomarańczy traktuję jako danie deserowe, choć nie jest ono jednoznacznie słodkie. Sok wyciśnięty z gorzkich czerwonych pomarańczy jest wprawdzie, wbrew nazwie, dość mocno słodki, jednak w procesie gotowania jego słodycz nieco traci moc. Sok, a tym samym całe danie, zyskuje odrobinę przyjemnej cytrusowej goryczki. 

Miałem pod ręką trochę niewykorzystanej ricotty, dlatego dodałem ją do ryżu, nadając mu jeszcze bardziej kremową konsystencję, ale nie jest to niezbędne – w wegańskiej wersji wystarczy po prostu ją pominąć. Jeżeli masz do dyspozycji mniej soku lub wolisz, by smak ryżu był mniej intensywny, do gotowania ryżu możesz użyć mniej soku, a resztę potrzebnego płynu uzupełnić wodą.

Pomarańczowy ryż przygotowuję niemal tak samo, jak risotto. Używam ryżu Carnaroli, gotując go w dolewanym stopniowo soku (podobnie jak bulion w klasycznym przepisie na risotto). Ryż pomarańczowy to „risotto” niekonwencjonalne, dlatego nie nazywam go risotto, choć – wzorem braci Costardi – być może powinienem 🙂

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g ryżu Carnaroli (Arborio też będzie OK)
  • 800 – 1000 ml soku z gorzkich czerwonych pomarańczy, świeżo wyciśniętego w wyciskarce wolnoobrotowej Ronic Zyle (u mnie: sok z 14 pomarańczy)
  • 120 g ricotty
  • 2 gorzkie czerwone pomarańcze
  • mała garść listków świeżego cząbru (albo tymianku)
  • pół łyżeczki sumaku
  • oliwa extra vergine
  • kilka listków świeżych ziół do dekoracji (u mnie: młody szczaw)
  • Cointreau – likier z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie)

Ryż pomarańczowy – PRZEPIS:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój owoce na kawałki i wyciśnij z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej Ronic Zyle. Użyj sitka o drobnych oczkach, sok i tak będzie dość gęsty. Do wyciśnięcia ok. 1400 ml soku zużyłem 14 niedużych organicznych sycylijskich pomarańczy Sanguinello. Z większych owoców możesz otrzymać więcej soku.
  2. Dwie pomarańcze okrój nożem ze skórki i albedo, wyfiletuj.
  3. W głębokiej patelni podsmaż na oliwie ryż przez kilka minut.
  4. Wlej trochę soku z pomarańczy i gotuj, mieszając. Dolewaj soku na patelnię za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta przez ryż, czyli postępuj podobnie, jak w przypadku gotowania klasycznego risotto na bulionie i winie. Gotuj około 20 minut lub nieco dłużej. Gotowy ryż powinien być ugotowany, ale zachować delikatną twardość (al dente). Pod koniec gotowania dodaj sumak.
  5. Na koniec dodaj ricottę i połowę wyfiletowanych cząstek pomarańczy, dokładnie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj listki cząbru (lub tymianku).
  6. Podziel ryż na porcje, skrop Cointreau, dodaj wyfiletowane wcześniej cząstki pomarańczy oraz listki szczawiu, zetrzyj odrobinę skórki z pomarańczy, i gotowe!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy