Sałatka z quinoa i smażonego halloumi.
Komosa ryżowa, podobnie jak ryż, jest doskonałą bazą sałatek, a przy okazji świetnie współgra z wyrazistym podsmażonym na złoto halloumi i pysznymi soczystymi czerwonymi pomarańczami. Halloumi bardzo lubi słodkie dodatki, dlatego fajnym dopełnieniem całości są miękkie jak toffi daktyle Medjool. Jeżeli chodzi o zielone liście, roszponka sprawdzi się tu najlepiej, ale rukola też będzie bardzo okej. Standardowo, do sałatek zwykle nie dodaję przypraw, ale nie ma przeszkód, by doprawić w szczególności ugotowaną komosę (np. wędzoną solą, choć Halloumi z natury jest dość mocno słonym serem).
Sałatka z quinoa i smażonego halloumi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 150 g białej quinoa (komosy ryżowej)
- 200 g Halloumi
- 2-3 nieduże czerwone pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
- 80 g roszponki
- kilka daktyli Medjool, wypestkowanych
- oliwa extra vergine
Sałatka z quinoa i smażonego halloumi – PRZEPIS:
- Ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (12 minut), odcedź, przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. W razie potrzeby, możesz dodać do komosy trochę soli.
- W tym czasie pokrój Halloumi w plastry i usmaż je z dwóch stron na złoto (po rozpakowaniu sera, jeżeli jest mocno wilgotny, warto osuszyć go przed smażeniem papierowym ręcznikiem – ładniej się usmaży).
- Okrój pomarańcze ze skórki i albedo, pokrój je w plastry.
- Na duży talerz wyłóż większość komosy, dodaj roszponkę, plastry pomarańczy i usmażone plastry Halloumi oraz połówki wypestkowanych daktyli.
- Całość posyp pozostałą porcją komosy i porządnie skrop oliwą, gotowe!
Uwielbiam takie połączenia smaków! Sałatka wygląda doskonale!
Dzięki, smakuje lepiej niż wygląda:-)