Bakłażan z daktylami i granatem.

Kremowy i delikatny miąższ bakłażana świetnie komponuje się ze słodkimi smakami, czego najpełniej dowodzi ten oto wspaniały hiszpański klasyk: smażone bakłażany podawane z miodem. Kto choć raz spróbuje tak przyrządzonych bakłażanów, ten już zawsze będzie uważał ten patent za hit (!). Tym razem, dla odmiany, skoncentrowałem uwagę na składnikach typowych dla kuchni bliskowschodniej, mamy tu więc – obok bakłażana – także granaty, pistacje i świeże daktyle. Wszystkie te składniki doskonale do siebie pasują.

Świeży sok z granatów, wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej, jest tak pyszny i nasycony smakiem, że naprawdę nie wypada go sobie odmawiać. Jeżeli od jesieni do wiosny tęsknisz za smakami lata, sok z granatów skutecznie osłodzi Ci czas oczekiwania. Pamiętaj też, że smaku świeżo wyciskanego soku z granatów nie sposób porównać z jakimkolwiek gotowym sokiem ze sklepowej półki. Smak domowego soku to poziom nieosiągalny dla sklepowych gotowców.

Uwagi:

  • Sok z granatów, po jego redukcji (odparowaniu) i uzyskaniu sosu o gęstości przypominającej płynny miód, idealnie nadaje się do dekoracji potraw,
  • Nie bój się lekko posolić bakłażana – odrobina soli pięknie współgra ze słodkim smakiem daktyli i sosu z granatów. To samo dotyczy pieprzu, który znakomicie sprawdza się jako składnik deserów.

Przeczytaj też: WARTMANN – recenzja wyciskarki wolnoobrotowej

Bakłażan z daktylami i granatem

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami i granatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 5 sporych i dojrzałych granatów
  • 2 średnie bakłażany
  • 5-7 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
  • duża garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • sól (u mnie: aromatyzowana pomarańczami)
  • trochę pieprzu roztartego w moździerzu (u mnie: dziki pieprz voatsiperifery o łagodnym owocowym aromacie)

Bakłażan z daktylami i granatem – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wytłocz sok z granatów (zostaw trochę pestek na później). Z pięciu granatów otrzymasz około 600 ml pysznego, świeżego soku.
  2. Umyte bakłażany pokrój w ok. 1 cm plastry.
  3. W małym garnku podgrzej ok. 300 ml soku i gotuj na małym ogniu do momentu, aż zredukuje się i zgęstnieje (do konsystencji przypominającej płynny miód).
  4. W tym czasie na patelni grillowej usmaż plastry bakłażana. Grilluj bakłażany, co pewien czas dociskając je łopatką do patelni, aż miąższ zmięknie i na plastrach pojawią się wyraźne grillowe paski.
  5. Na talerzach ułóż plastry grillowanego bakłażana, oprósz je szczyptą soli oraz roztartym w moździerzu pieprzem. Dodaj kawałki świeżych daktyli i trochę pestek granatu. Całość obficie skrop zredukowanym wcześniej sokiem z granatu i oprósz grubo siekanymi pistacjami.

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami

Bakłażan z daktylami