Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN.

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann to świeżutka sprzętowa premiera, której sprzedaż ruszy już za chwilę – od 1 grudnia. Testuję to urządzenie od dobrych kilku tygodni i z każdym kolejnym użyciem utwierdzam się w przekonaniu, że wyciskarka Wartmann – choć wyraźnie tańsza od podobnych urządzeń konkurencyjnych marek – nie dość, że w niczym im nie ustępuje, to jeszcze pod pewnymi względami nawet je przebija. Czym? Na przykład kompaktowym rozmiarem, zaskakująco cichą pracą bez straty dla efektywności, dobrym designem, drobnymi uproszczeniami, które w codziennym użyciu wychodzą tylko na plus… ale po kolei.

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Po co kupować wyciskarkę wolnoobrotową?

Odpowiedź jest prosta: dla zdrowia. Nie wiedzieć czemu utarło się przekonanie, że wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt stworzony dla rodzin z dziećmi. Nie ma powodu podważać tej tezy – wychowującym dzieci w dowolnej liczbie wyciskarka z całą pewnością się przyda, ale przecież nie tylko im. Kolorowe, pełne smaku, dowolnie komponowane świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców, bogate w wartości odżywcze tak zbawienne dla organizmu doceni każdy ludzik, nie tylko dziecinki.

Wyciskarka w kuchni oznacza codzienną porcję zdrowego soku na wyciągnięcie ręki, a to przecież nic innego, jak profilaktyka. Dbasz o organizm i w ten banalny sposób unikasz infekcji. Zamiast dziennej dawki „magicznych” pigułek, od reklam których media od jesieni do wiosny aż pękają w szwach, wybierasz szklankę lub dwie skoncentrowanych witamin i minerałów w płynie, które codziennie w naturalny sposób wspomagają organizm, wzmacniając odporność. Wyciskarka wolnoobrotowa to dobra inwestycja, ponieważ od razu przekłada się na zdrowotną korzyść, a przy okazji sprzyja rozsądniejszym zakupom. Mając wyciskarkę, zamiast kupować gotowe soki o wątpliwym składzie, wybierasz surowce, z których sok wyciskasz samodzielnie w domu. Szybko, łatwo i nieporównanie smaczniej, o zdrowiu nie wspominając!

Z mojej dzisiejszej perspektywy wyciskarka wolnoobrotowa jest jak czajnik elektryczny, blender czy ekspres przelewowy – absolutnie niezbędna, ale nie od początku podchodziłem do tego sprzętu z aż takim entuzjazmem. Dekadę temu byłem raczej sceptyczny, przekonany, że to kolejna fanaberia, która tylko zawłaszcza kuchenną przestrzeń, a w praktyce na niewiele się zdaje. Soków kupowanych i tak nie piliśmy, więc co za różnica. Mam, nie mam? Wszystko jedno. Kilka lat temu dotarło do mnie wreszcie, że świeżo wyciśnięty sok to nie tylko wartość sama w sobie (jeżeli jest odpowiednio gęsty i bogaty w smak, może stanowić samodzielny posiłek), ale też doskonała baza pod całą paletę potraw, takich jak zupy, warzywne gulasze, zapiekanki, owsianki, Buddha bowls i tak dalej. Ze świeżo wyciśniętego soku z pomidorów możesz zrobić ketchup, a na soku z winogron lub dowolnych warzyw – upiec gofry, ugotować zupę lub risotto (przepis na risotto na soku z wyciskarki podrzucę za kilka dni). Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt, który stanowi niewyczerpane źródło inspiracji. Nie warto tracić czasu, warto z tego korzystać.

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann – jest czym się zachwycać?

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN to model WM 2021 (udoskonalona wersja dotychczasowego modelu z 2020) ze sprawdzonym, pionowym systemem ekstrakcji soku.

Mechanizm tłoczący sok

Wyposażono ją w nowy napęd, który obraca ślimak tłoczący sok z niską prędkością 37 obrotów na minutę. Dzięki temu wyciskarka jeszcze wolniej miażdży owoce i warzywa, precyzyjnie pozyskując z nich sok, który zachowuje pełnię wartości odżywczych (witaminy, enzymy i antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze), a przy okazji gotowy nie jest nawet w najmniejszym stopniu podgrzany czy napowietrzony.

Wolna praca ślimaka i solidna konstrukcja sita (w 3 wariantach) to jednocześnie ultra wysoka efektywność. Wyciskarka równie lekko miażdży jabłka czy gruszki, jak i twarde surowe buraki, marchew lub dynię piżmową. Jest przy tym zaskakująco cicha, co dodatkowo wzmacnia wrażenie, że tłoczenie soków z nawet najtwardszych surowców to dla WARTMANNA pestka. Energooszczędna moc tego sprzętu to zasługa przekładni redukcyjnej, która sprawia, że mimo względnie niskiej mocy silnika (200 W) jednostka napędowa wyciskarki generuje o 20% wyższą moc. Taki myk. 

Ślimak wykonany jest z kompozytu Ultem™, tj. materiału stworzonego przez NASA, bardzo wytrzymałego i całkowicie wolnego od bisfenolu-A (BPA free). Ślimak posiada też dodatkową, specjalną krawędź tnącą, która dzieli załadowany do wyciskarki surowiec na części zanim zostanie zmiażdżony. Rozwiązanie to sprawia, że proces wyciskania soku przebiega jeszcze sprawniej i dokładniej. Wyciskarka pracuje tak lekko i płynnie, że używanie popychacza (dostępnego w zestawie) jest właściwie całkiem zbędne.

Sita

W skład zestawu wchodzą 3 sita: o drobnych oczkach, o większych oczkach oraz sito pełne. Każde z nich zapewnia idealną konsystencję i pożądaną gęstość soku, które w każdym wybranym wariancie są zgodne z oczekiwaniami i przeznaczeniem wybranego sita. Co ważne, niezależnie od użytego surowca (warzywa i owoce ze skórką, np. warzywa korzeniowe typu marchew czy pietruszka, bulwy np. ziemniaki, buraki, etc. / miękkie owoce z dużą ilością mini pestek, np. maliny / bardzo włóknisty imbir), sita nie zapychają się nawet w najmniejszym stopniu, a wyciskarka nie muli się i pracuje od początku do końca płynnie.

Możliwość wyboru sita w zależności od potrzeb i oczekiwanej gęstości soku oznacza, że wyciskarka pozwala uzyskać soki klarowne z zawartością ok. 10 % błonnika (sito o drobnych oczkach), idealnie gładkie smoothies z około 30 % miąższu (sito o grubych oczkach) oraz mus z zawartością nawet 100% miąższu (lody, sorbety, zmrożone super gęste smoothies, gęste musy na zupę).

Sito o drobnych oczkach służy do tłoczenia klarownych soków, przede wszystkim z twardych owoców i warzyw oraz z cytrusów. Używając tego sita możesz również wydoić migdały, orzechy czy kokosy, uzyskując fajne klarowne mleko roślinne domowej roboty. Sito o większych oczkach służy uzyskiwaniu gęstszych musów i koktajli z wyższą zawartością błonnika. Sito pełne jest sitem bez otworów i pozwala przygotować lody, sorbety, gęste musy, zupy i tak dalej. Używając tego sita, możesz przetrzeć również mrożone owoce czy kostki lodu.

Ładowanie surowca do urządzenia

Pokrywa wyciskarki ma 2 otwory wsadowe: większy (8 cm średnicy) i mniejszy (4 cm średnicy). Owoce i warzywa mieszczące się w tych wymiarach można “zadawać” wyciskarce w całości, ale ja i tak zwykle większe sztuki surowca kroję na kawałki, ponieważ dzięki temu sok wyciska się szybciej i jeszcze bardziej efektywnie.

Pojemniki

Pojemniki na sok i wytłoki po tłoczeniu są identyczne, przez co można ich używać zamiennie. Nieważne, pod który element odprowadzający je podstawisz – zawsze będzie OK. Ten drobiazg to spora zaleta, ponieważ nie zliczę, ile razy w innym modelu wyciskarki zdarzyło mi się podstawić pojemnik dedykowany odpadom w miejscu przeznaczonym na pojemnik na sok, i odwrotnie. To może niewielka dolegliwość, ale ja doceniam identyczne pojemniki, z których każdy wyposażony jest w dziubek do nalewania.

BPA free

Nie tylko ślimak tłoczący, ale wszystkie elementy mające kontakt z surowcem na sok i z samym sokiem (łącznie z pojemnikami na sok i wytłoki) są wolne od materiałów toksycznych (BPA free).

Czyszczenie

Dopracowana konstrukcja sitek (gładkość rantów, precyzja cięcia) sprawia, że nie ma potrzeby szorować ich po każdym użyciu. Sita nie zapychają się, wystarczy więc tylko przepłukać je po tłoczeniu pod bieżącą wodą. Jeżeli tłoczysz soki często, np. codziennie lub więcej niż raz dziennie nie musisz każdorazowo demontować urządzenia i starannie go czyścić. Wystarczy zastosować system samoczyszczenia (Easy Cleaning System), który pozwala utrzymać sprzęt w czystości bez potrzeby mozolnego rozbierania go na części.

Tylko teraz: kup wyciskarkę wolnoobrotową Wartmann w obniżonej cenie! Dostawa po 1 grudnia br. -> sklep

Podsumowanie

W mojej ocenie to sprzęt bardzo godny uwagi. Wyciskarka jest efektywna, wygodna, wręcz dziecinnie prosta w użyciu, cicha, łatwa w czyszczeniu, a przy okazji dobrze uzupełnia kuchenny krajobraz, ponieważ jest też po prostu ładna. Fajnie zaprojektowana, zgrabna, kompaktowa, mniejsza od wielu podobnych modeli, a jednocześnie równie skuteczna i niezwykle przydatna na co dzień. Moim zdaniem, ma same zalety, chociaż nie… Ma również jedną maciupką wadę, tę samą co zwykle – za krótki przewód zasilający. Drodzy producenci, naprawdę nie jest tak, że każdy ma kuchnię zaprojektowaną pod wszystko. Ja nie mam. Tak czy owak, to tylko szczegół. Wyciskarki używam tak często, że aż sam jestem zaskoczony 🙂

Na koniec: fajny, mega łatwy przepis na jesień i mała uwaga. Nie wiem dlaczego, ale tak się jakoś składa, że wyciskarki wolnoobrotowe recenzowane są zwykle pod kątem zużywania odpadów po tłoczeniu soków. A przecież nie o odpady w tym urządzeniu chodzi. Wyciskamy domowy SOK, ponieważ taki sok to samo dobro i bogactwo witamin. W związku z tym, w przepisach na potrawy z wyciskarką w tle koncentruję się na świeżo tłoczonych sokach i tym, co można z nich przyrządzić (domowy ketchup, ryż po portugalsku), a nie na tym, co po nich zostało, choć tego ostatniego elementu też nie ignoruję, kreatywnie zużywając odpady (gofry marchewkowe, omlet). Zapraszam do gotowania.

Krem z jabłek i buraków z karmelizowaną renetą – SKŁADNIKI na ok. 1 litr zupy w zależności od soczystości surowca:

Krem

  • 600 g buraków (ok. 4 sztuki)
  • 1 kg szarej renety (ok. 6 małych jabłek)
  • dowolne przyprawy, jeżeli chcesz, by zupa była bardziej pikantna (nawet bez przypraw ma mnóstwo smaku)

Karmelizowane jabłka

  • 2 szare renety
  • łyżka miodu (tu: rozmarynowy z Algarve)
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • trochę ghee / masła klarowanego

Krem z jabłek i buraków z karmelizowaną renetą – PRZEPIS:

  1. Jabłka i buraki umyj i pokrój na kawałki. Jeżeli planujesz użyć wytłoczyn, warzywa i owoce obierz wcześniej ze skórki. W dzisiejszych czasach skórka bardziej niż źródłem błonnika jest (niestety) kopalnią stosowanej w rolnictwie chemii, która właśnie w skórce kumuluje się najbardziej, dlatego nie warto jej jeść za wszelką cenę.
  2. W wyciskarce wolnoobrotowej WARTMANN – używając sita o grubszych oczkach – wyciśnij sok z jabłek i buraków. Uzyskasz w ten sposób wspaniały, aromatyczny, gęsty i pełen smaku mus.
  3. Przelej mus do dużego garnka i podgrzej.
  4. Renety na karmelizowane jabłka obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę. Podsmaż jabłka na ghee lub maśle, uważając, by drobne kawałki nie rozpadły się. Pod koniec dodaj miód i listki tymianku.
  5. Zupę podaj z jabłkami.
  6. Tak przyrządzony krem możesz serwować na gorąco (gdy za oknem zimno) lub jako chłodnik (latem, zamieniając niedostępne wtedy renety na inne jabłka).

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN

Przepis na pikantny sok z gruszek i śliwek (naprawdę pikantny, dzieciom lepiej podawać go bez imbiru) brzmi tak: używając sita o drobnych oczkach wyciśnij sok z 800 g gruszek (np. Konferencja), 800 g śliwek (np. Węgierka) i 100 g imbiru, smacznego!

Wyciskarka wolnoobrotowa WARTMANN