Gofry marchewkowe.
Kiedy już w wyciskarce wolnoobrotowej RONIC wytłoczysz świeży sok z marchwi lub innego podobnego warzywa (np. z buraków) jest wielce prawdopodobne, że zadasz sobie pytanie: co z warzywnymi resztkami?
By wytłoki z warzyw po tłoczeniu soku na coś się zdały, warzywa warto obrać wcześniej ze skórki. W dzisiejszych czasach skórka bardziej niż źródłem błonnika jest (niestety) kopalnią stosowanej w rolnictwie chemii, która właśnie w skórce kumuluje się najbardziej, dlatego nie warto jej jeść za wszelką cenę. Resztki po tłoczeniu soku z marchwi przy użyciu sita o grubych oczkach są bardzo suche, mają konsystencję zbliżoną do mąki. Gdyby je zmiksować i dosuszyć w piekarniku, stałyby się 100% marchewkową mąką. Tak czy owak, nawet niezmiksowane i niedosuszane stanowią świetny zamiennik mąki, dlatego tak właśnie je zużywam. Warzywa obieram, wyciskam sok, a do tego, co zostało z marchewki, dodaję kilka bazowych składników i robię bardzo warzywne gofry marchewkowe.
Oczywiście, gofry marchewkowe nie muszą być „posokowe”, czyli zero waste; możesz zrobić je również ze startej na tarce marchwi w dowolnym kolorze. W takim przypadku masa na gofry będzie wilgotniejsza, co może oznaczać potrzebę nieznacznej zmiany proporcji (np. 3 jajka zamiast 4) i nieco dłuższy czas pieczenia, w zależności od modelu gofrownicy.
Gofry marchewkowe – SKŁADNIKI na 8 gofrów:
Masa na gofry (8 sztuk)
- ok. 700 g wytłoków z marchewki po tłoczeniu soku
- ok. 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 4 jajka (zerówka, wolny chów)
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, nasion kolendry, nasion fenkułu (rozgniecionych w moździerzu)
- olej do smażenia gofrów w gofrownicy
Dodatki
- feta (lub inny miękki ser)
- trochę listków świeżej kolendry lub mięty
- oliwa extra vergine
Gofry marchewkowe – PRZEPIS:
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wytłoki z marchwi, jajka, Parmezan i przyprawy.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje masy marchewkowej na kratki i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- Gotowe gofry podaj z pokruszoną fetą, listkami ziół i skropione niewielką ilością oliwy.
- Nadwyżkę gofrów możesz przechować w lodówce i następnego dnia podgrzać w gofrownicy (ok. 4 minut).