Risotto z marchewkami.
Tak już mam, że kiedy widzę w warzywniaku na przykład kolorowe mini marchewki, to choćbym miał już cztery torby pełne warzyw na najbliższy tydzień, kupuję, a dopiero później pojawia się pytanie, co z nimi zrobić?
Gdy brak mi czasu na dłuższe gotowanie, szczególnie chętnie sięgam po produkty The Green Woodpecker Trill. To kilka rodzajów risotto z grzybami, cukinią, szparagami, dynią, kilka rodzajów grzybowych kaszotto i różne suszone grzyby, o których rozpisuję się tu już niemal od roku. Każde z nich stanowi pyszny i prosty zestaw w pełni naturalnych składników, które służą do samodzielnego przygotowania łatwych i szybkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. Risotto z marchewkami to spontaniczne danko, wymyślone na gorąco jako błyskawiczny lunch. Właśnie w takich chwilach na odsiecz przybywa risotto Woodpecker, do przygotowania którego nie potrzeba wielu składników.
Risotto jest w wersji vegan, dlatego nie użyłem Parmezanu ani masła (masło zawsze świetnie zastąpi dobrej jakości oliwa), ale Ty zrób jak chcesz – przygotuj wersję roślinną albo klasyczną, która doskonale wpisuje się w chłodny jesienny klimat. Całość pięknie podkreśla ocet balsamiczny, który dodaje nieco słodyczy przełamującej wyraźnie ostry smak risotto z chilli (Woodpecker nie oszczędza na przyprawach).
Marchewka plus kolendra to dla mnie połączenie idealne, ale jeżeli wolisz, użyj innych ziół – znakomicie sprawdzi się choćby mięta czy tymianek.
Risotto z marchewkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- opakowanie (215 g) risotto z dynią, pieczarką i chilli The Green Woodpecker Trill
- 1 mała cebula albo pół większej sztuki
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina (np. Cuatro Rayas)
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- czarny pieprz, roztarty w moździerzu
- garść listków kolendry
- garść mini marchewek (np. kolorowych)
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
- aceto balsamico jak najlepszej jakości (opcjonalnie)
Risotto z marchewkami – PRZEPIS:
- W głębokiej patelni zeszklij na oleju cebulę, po czym wsyp risotto z dynią. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
- Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wody).
- Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Na około 5-7 minut przed końcem gotowania risotto zacznij smażyć mini marchewki – na większym ogniu, aż nieco zmiękną i ładnie się zrumienią. Na koniec dopraw je pieprzem.
- Zdejmij patelnię z risotto z ognia, dopraw risotto solą, pieprzem i dodaj większość listków kolendry.
- Przełóż risotto na talerze. Na wierzch każdej porcji wyłóż marchewki. Całość skrop oliwą i balsamico oraz posyp resztą listków kolendry.
Przepiękne danie, na widok takich marchewek też nie powstrzymałabym się od zakupu
Gdzie można kupić te produkty poza tym, że online?
Na pewno w sieciach Aldi i Lidl, ale niewykluczone, że w innych sklepach też.