Risotto z marchewkami.

Tak już mam, że kiedy widzę w warzywniaku na przykład kolorowe mini marchewki, to choćbym miał już cztery torby pełne warzyw na najbliższy tydzień, kupuję, a dopiero później pojawia się pytanie, co z nimi zrobić?

Gdy brak mi czasu na dłuższe gotowanie, szczególnie chętnie sięgam po produkty The Green Woodpecker Trill. To kilka rodzajów risotto z grzybami, cukinią, szparagami, dynią, kilka rodzajów grzybowych kaszotto i różne suszone grzyby, o których rozpisuję się tu już niemal od roku. Każde z nich stanowi pyszny i prosty zestaw w pełni naturalnych składników, które służą do samodzielnego przygotowania łatwych i szybkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. Risotto z marchewkami to spontaniczne danko, wymyślone na gorąco jako błyskawiczny lunch. Właśnie w takich chwilach na odsiecz przybywa risotto Woodpecker, do przygotowania którego nie potrzeba wielu składników.

Risotto jest w wersji vegan, dlatego nie użyłem Parmezanu ani masła (masło zawsze świetnie zastąpi dobrej jakości oliwa), ale Ty zrób jak chcesz – przygotuj wersję roślinną albo klasyczną, która doskonale wpisuje się w chłodny jesienny klimat. Całość pięknie podkreśla ocet balsamiczny, który dodaje nieco słodyczy przełamującej wyraźnie ostry smak risotto z chilli (Woodpecker nie oszczędza na przyprawach).

Marchewka plus kolendra to dla mnie połączenie idealne, ale jeżeli wolisz, użyj innych ziół – znakomicie sprawdzi się choćby mięta czy tymianek.

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • opakowanie (215 g) risotto z dynią, pieczarką i chilli The Green Woodpecker Trill
  • 1 mała cebula albo pół większej sztuki
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina (np. Cuatro Rayas)
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • garść listków kolendry
  • garść mini marchewek (np. kolorowych)
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia
  • aceto balsamico jak najlepszej jakości (opcjonalnie)

Risotto z marchewkami – PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni zeszklij na oleju cebulę, po czym wsyp risotto z dynią. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  2. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wody).
  3. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  4. Na około 5-7 minut przed końcem gotowania risotto zacznij smażyć mini marchewki – na większym ogniu, aż nieco zmiękną i ładnie się zrumienią. Na koniec dopraw je pieprzem.
  5. Zdejmij patelnię z risotto z ognia, dopraw risotto solą, pieprzem i dodaj większość listków kolendry. 
  6. Przełóż risotto na talerze. Na wierzch każdej porcji wyłóż marchewki. Całość skrop oliwą i balsamico oraz posyp resztą listków kolendry.

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami

Risotto z marchewkami