Grzybowa na bazie risotto – wspaniała zupa nie tylko na święta.

I znów okazało się, że najlepsze rzeczy powstają przypadkiem! Przepis na zupę grzybową na bazie grzybowego risotto wymyśliłem po to, by w jednej potrawie użyć warzyw po gotowaniu bulionu oraz samego bulionu.

Impulsu do przyrządzenia tej nietypowej zupy grzybowej dostarczył mi właściciel marki The Green Woodpecker Trill, której produktowe portofolio obejmuje przede wszystkim suszone grzyby oraz risotto i kaszotto z dodatkiem suszonych grzybów, przeznaczone do samodzielnego gotowania. Risotto i kaszotto to, odpowiednio, mieszanki ryżu arborio i kaszy gryczanej oraz dodanych do nich cząstek suszonych grzybów oraz warzyw. Każdy produkt zawiera wyłącznie w 100% naturalne składniki, nie ma w nich żadnych wątpliwych dodatków. Jakby tego było mało, zarówno mieszanka do risotto, jak i kaszotto jest wegańska i bezglutenowa. Obydwa typy produktów pakowane są w torebki o wadze 220 g, co przekłada się na co najmniej dwa konkretne, pożywne posiłki. Szczegółowe opisy i składy poszczególnych wyrobów The Green Woodpecker Trill znajdziesz tutaj.

A wracając do grzybowej: jeżeli bulion warzywny naprawdę ma mieć sens (czyli głęboki, intensywny i rozbrajająco pełny smak), musi być gotowany długo. Tego absolutnie obowiązkowego etapu nie da się przeskoczyć ani pominąć. Jeżeli wątpisz w moje słowa, sprawdź, jak bardzo różni się choćby smak domowego bulionu warzywnego gotowanego przez dwie oraz – dla porównania – przez cztery godziny. Po wielu próbach stwierdzam, że właśnie cztery godziny to optymalny czas gotowania warzyw na bulion. W tym czasie odparowuje mniej więcej połowa płynu, a smaki stają się wspaniale skoncentrowane. Kiedy bulion gotuje się tak długo, warto od razu przygotować większą porcję. 

Po przyrządzeniu standardowej porcji risotto, siłą rzeczy większość bulionu zostaje. W takim przypadku możesz a) po prostu go zamrozić, b) zredukować i zamrozić w formie porcji domowego koncentratu, c) wykorzystać do innej potrawy (co jest bardzo dobrym pomysłem) albo d) zastosować wariant combo, czyli od razu ugotować z niego zupę na bazie grzybowego risotto.

Zostają też gotowane warzywa. Nie będę bajerował, że spożytkowanie warzyw z bulionu sprawia mi jakikolwiek problem. Nie sprawia żadnego. Problemem jest raczej to, kto w naszym domu miałby ich nie zjeść. Obydwoje od dziecka uwielbiamy te z pozoru nijakie i rozgotowane marchewki, pietruszki, selery czy fenkuły, które są przecież takie pyszne, że brak słów. Zostawić Gośkę sam na sam z talerzem bulionowych warzyw? Po chwili nie ma po nich śladu, więc jeśli nie chcę stracić, co moje, muszę być czujny 😉 Nie wszyscy jednak podchodzą do sprawy tak jak my, a wtedy nie zawsze wiadomo, co z warzywami z bulionu zrobić? Na pewno pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać. Możesz dodać je np. do placków zero waste albo ugotować przegenialną zupę, w której z łatwością zużyjesz je do ostatniego kawałka. Długo gotowane warzywa są oczywiście bardzo miękkie, dlatego najlepiej pokroić je na duże kawałki, a później jedynie podgrzać. 

Dla wzbogacenia smaku i konsystencji do zupy dodaję też dodatkowe suszone grzyby (tym razem shiitake, ale równie dobrze sprawdzą się borowiki, kurki, podgrzybki czy pieczarki), wodę po moczeniu grzybów oraz aromatyczny puder grzybowy, czyli po prostu suszone grzyby zmielone na proszek. Dzięki temu gotowa grzybowa smakuje jeszcze intensywniej i tworzy spójną całość z dodanym do niej grzybowym risotto. 

Samo risotto gotuję praktycznie tak samo, jak zawsze. Tym razem nie dodaję jednak masła (czasem pomijam je też w klasycznym risotto, jeśli zależy mi na tym, by pozostało lżejsze), a całość dopełniam Parmezanem. Jeżeli pominiesz ser, grzybowa będzie wegańska.

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na bulion

  • 5 litrów wody
  • 2 marchewki, obrane i przekrojone na pół
  • 2 pietruszki, obrane i przekrojone na pół
  • 1 średni seler, obrany i przekrojony na pół
  • 1 por, dobrze oczyszczony i pokrojony na 3 kawałki
  • 1 fenkuł (koper włoski) przekrojony wzdłuż na pół
  • 1 batat, obrany i przekrojony na pół
  • 1 opakowanie (=20 g) suszonych kurek The Green Woodpecker Trill
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka domowego pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • sól (różowa himalajska rozgnieciona w moździerzu)
  • duża garść natki pietruszki, posiekanej

Na risotto

  • 1 risotto z suszonymi shiitake The Green Woodpecker Trill  (=220 g)
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • ok. 30 – 50 g Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
  • sól (różowa himalajska rozgnieciona w moździerzu)
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia

Grzybowa na bazie risotto – PRZEPIS:

  1. Przygotuj bulion warzywny. Do dużego garnka wrzuć marchewki, pietruszki, seler, fenkuł, por i batat. Dodaj listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Wlej wodę, zagotuj. Zmniejsz gaz, dopraw solą i gotuj bulion przez 4 godziny, częściowo pod przykryciem.
  2. Przesyp kurki do miski, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
  3. Z ostudzonego bulionu wyjmij warzywa i pokrój je na spore kawałki. Sklaruj bulion (przelej przez sito o drobnych oczkach lub gazę, pozbywając się listków i przypraw). 
  4. Gotuj bulion na małym ogniu, dodaj kurki. Wodę po moczeniu kurek przelej przez gazę lub sito o bardzo drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, po czym dodaj ją do bulionu. Dodaj puder z grzybów.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wsyp risotto. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  6. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu.
  7. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (w tym czasie zużyjesz około 1 litr bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. 
  8. Gdy risotto będzie gotowe, dopraw je w razie potrzeby solą i pieprzem, dodaj Parmezan i wymieszaj.
  9. Przełóż risotto do garnka z bulionem, dodaj ugotowane i pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż warzywa się podgrzeją.
  10. Zdejmij zupę z ognia, dodaj pietruszkę, wymieszaj i podawaj.

Grzybowa odstawiona na noc do lodówki staje się jeszcze smaczniejsza, nabiera więcej głębi, a ryż arborio napęczniały aromatycznym bulionem w smaku do złudzenia przypomina kaszę.

***

WYNIKI:

Dziękujemy wszystkim za udział, zaangażowanie i dodane odpowiedzi! 🙂

Kosz pełen smakołyków od The Green Woodpecker Trill otrzymuje Julia. Gratulujemy! Nagrodę wysyła The Green Woodpecker Trill.

***

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

*** Konkurs ***

Reguły gry są następujące:

  • W komentarzu pod tym wpisem daj nam znać, jakie jest Twoje ulubione świąteczne lub nieświąteczne danie z grzybami. Odpowiedź możesz uzasadnić, ale musu nie ma.

  • Jeden ludzik może dodać tyle odpowiedzi, ile mu się żywnie podoba. Sky is the limit!

  • Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu zostanie opublikowany na stronie.

Na Wasze wpisy czekamy od dziś, tj. od 11 grudnia do 18 grudnia do północy. Spośród dodanych odpowiedzi wybierzemy jedną, której autor/-ka otrzyma piękny wiklinowy kosz z produktami The Green Woodpecker Trill – do wyboru z trzech dostępnych wariantów, które możesz obejrzeć TUTAJ. Każdy zestaw obejmuje 1 oliwę extra virgin, 4 produkty (risotto, kaszotto), talerz do risotto i drewnianą łyżkę z dzięciołem – wszystko schowane w praktycznym koszu z wikliny. Nazwisko laureata ogłosimy 19 grudnia, tak by zwiększyć szanse na dostawę nagrody przed świętami.

Grzybowa

Grzybowa

Grzybowa

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto

Grzybowa na bazie risotto