Wina hiszpańskie – klasyki Starego Świata.

Choć z perspektywy winno-podróżniczej rok 2020 zapowiadał się dość dramatycznie, ostatecznie nie było najgorzej. Wystarczyło dopasować plany do realiów i polecieć tam, gdzie się dało. Zawsze przyjazna Iberia nie zawodzi nawet w epoce covida. Najpierw Walencja i sporo świetnych butelek z DO Utiel-Requena (lipiec-sierpień), później 7 quintas w Douro (sierpień-wrzesień). Czego chcieć więcej w tych trudnych czasach? Chyba tylko eventów w rodzaju tych organizowanych ostatnimi czasy przez Ambasadę Hiszpanii.

Nowe realia sprzyjają zmianom, więc wine tasting „Spain, back to classics” wydarzył się online. Czy taka forma ma jakieś wady? Wydaje się, że żadnych. Po pierwsze, nie trzeba się fatygować, a później ogarniać taksówki. Po drugie, nie trzeba martwić się jakością eventowej aranżacji. Po trzecie, prowadzący. Prowadzący są różni, najciekawsze nazwiska mają sporo na głowie, a wine tasting online stwarza w tym obszarze nowe możliwości. 

Degustację hiszpańskich klasyków poprowadził Ferran Centelles – niegdyś, przez 13 lat sommelier i współtwórca karty win osławionej elBulli braci Adria, w której niestety nie zdążyliśmy zjeść, obecnie natomiast m.in. współpracownik elBulli Foundation, która wyewoluowała z pierwotnego konceptu restauracyjnego oraz aktywny promotor kultury winiarskiej, prowadzący wineissocial.com i The Barcelona Wine School. Ferran to nie tylko utytułowany hiszpański Mistrz Sommelierów. To również, a może przede wszystkim ten typ sommeliera, który uosabia szczerą i bezpretensjonalną pasję do wina. Dobry sommelier, który właściwie postrzega swoją rolę, ma świadomość jednej podstawowej rzeczy: wino to dar od ludzi dla ludzi, który służył, służy i służyć będzie (oby jak najdłużej) jednemu celowi: przyjemności. Wino to radość degustowania i odkrywania, a nie czynienie z tej przyjemności zastrzeżonej wiedzy tajemnej. Gdzie tych dobrych i szczerych sommelierów spotkać? W gwiazdkowych restauracjach albo, jak tutaj, online 🙂 Ferran opowiadał o winach godzinę z (za) małą nadwyżką, a można by go słuchać co najmniej dwa razy dłużej (degustacja z jego komentarzem in English z kojącym hiszpańskim akcentem wciąż jest dostępna na fanpage Foods & Wines From Spain, warto!).

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

Hiszpańskie wina

Wina hiszpańskie, jedne z najlepszych win Starego Świata, od dawna należą do grona naszych ulubieńców. I choć winna Hiszpania wciąż pozostaje nieco w cieniu Francji czy Włoch, trudno kwestionować jej winiarską potęgę, skoro jest jednym z trzech największych producentów win na świecie. Tak owocny przemysł sprawia, że z jednej strony jest w czym wybierać, a z drugiej warto wiedzieć, jak się nie pogubić.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

Internetowy spacer z Ferranem po hiszpańskich klasykach zamknął się w 6 butelkach z 4 regionów: La Rioja (DOCa Rioja), Castilla y León (DO Ribera del Duero, DO Rueda, DO Bierzo), Aragón (DO Cariñena) oraz Navarra (DO Navarra). Co ciekawe, Losada Godello z 2015 piliśmy jakiś czas temu w Hiszpanii, a Viña Pedrosa niedawno dostaliśmy w prezencie, oby więcej takich dubli 🙂 Ale po kolei.

Jako że 3 z 6 opisanych niżej win, które subiektywnie uznaliśmy za najlepsze, Ambasada Hiszpanii wkrótce wyśle do kogoś z Was (warunki konkursu na samym końcu), kolejność przedstawienia butelek jest nieprzypadkowa.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

VIÑA PEDROSA CRIANZA 2016 (DO Ribera del Duero, Castilla y León)

Importer Endorwina

Ribera del Duero – apelacja wyodrębniona względnie niedawno, bo w 1982 – to, obok Rioja, jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich Hiszpanii, którego podstawę również stanowi Tempranillo (aka Tinta del País lub Tinto fino). W lokalnych warunkach, w klimacie kontynentalnym z wpływami atlantyckimi Tempranillo jest taniczne, pełne, soczyste, o intensywnym owocowym aromacie. 

Viña Pedrosa Crianza 2016 z Bodegas Hermanos Pérez Pascuas (1980) to 100% ręcznie zbieranego Tempranillo. Fermentacja w stali, 18 miesięcy leżakowania w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, butelkowanie w połowie 2018 i 6 miesięcy dojrzewania w butelce. Ma komplet cech świetnego wina – jest eleganckie, złożone, mocne, dobrze wyważone i harmonijne. Klasyczny profil, z wyraźnie zaznaczonymi przyprawami, nutami tytoniu i dymem z beczki zgrabnie wkomponowanymi w aromaty owocowe (jagody, porzeczki, czarna morwa). Długi finisz, fajna goryczkowa końcówka. Świetna butelka z potencjałem starzenia, do otwarcia dziś lub za 5-7 lat, jeżeli chcesz cieszyć się nim dopiero za jakiś czas.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

VIVANCO RESERVA RIOJA 2014 DOCa (Rioja Alta)

Importer: An.ka Wines

Rioja – numer jeden winiarskiej mapy Hiszpanii, kluczowa apelacja ze statusem DO nadanym jej jako pierwszej w 1925, jeden z dwu regionów DOCa/DOQ obok wspaniałego Priorat, i królestwo Tempranillo. Choć winiarstwo w regionie w kształcie, jaki znamy dziś, zainicjowali w końcówce XIX wieku winiarze z Bordeaux, nasi znajomi Francuzi wciąż lubią mówić, że może za jakieś 20-30 lat Rioja wreszcie nauczy się, jak robić naprawdę dobre wina. Na francuskie poczucie wyższości nie ma lekarstwa, tak samo jak na nasze umiłowanie win z tego regionu. Kiedy 18-20 lat temu, popełniając mniej lub bardziej kosztowne błędy, uczyliśmy się win hiszpańskich, Rioja była kategorią pierwszego wyboru. Crianza, Reserva, Gran Reserva; pogardy dla jovenów nie wyzbyliśmy się do dziś 😉 To na nich szlifowaliśmy też podstawową harcerską sprawność, pt. jak bezpiecznie i efektywnie upakować w walizkach jak najwięcej butelek, tak by wszystko szczęśliwie doleciało do domu (Winny tutorial). Rioję znają wszyscy, wszyscy mają też swoje ulubione szyldy. A jeżeli nie mają, to warto zapamiętać, że Vivanco Reserva to przykład klasyka, który winien przypaść do gustu absolutnie każdemu. Reserva leżakuje co najmniej 3 lata, starzona jest w dębie minimum rok, po czym 2 lata odpoczywa w butelce.

Wina z Rioja Alta generalnie są lżejsze i słodsze, a klasyk Vivanco wpisuje się w ten styl, co jednak nijak nie ujmuje mu elegancji. Reserva Vivanco zawiera 90% Tempranillo i 10% Graciano. Jest idealnie ułożona, tak subtelna i łatwa w odbiorze, że można ją wręczyć cioci na imieninach i babci na święta. Znajdziesz tu mocno słodki owoc, przełamany średnio wyrazistą nutą przypraw, ziół i dymu. Bardzo dobre. Kup kilka, połowę przeznacz na łagodzenie bólu istnienia, a resztę odłóż na później.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

LOSADA VINOS DE FINCA ‚Losada’ Godello 2019 (DO Bierzo, Castilla y León)

Importer: Dekanter

DO Bierzo to młoda apelacja (1989) zlokalizowana w północno-zachodniej części Castilla y León, nieopodal granicy z Galicją od zachodu i Asturią od północy. 

Godello jest interesującym białym szczepem o nieco pomieszanej proweniencji, podobnie jak Rufete uprawiany zarówno w Hiszpanii, jak i Portugalii. Pochodzi prawdopodobnie z Galicji. Charakteryzuje się drobnymi owocami, ciasno upakowanymi w małych gronach. Pierwsza oficjalna pisemna notka o nim datowana jest na rok 1531, kiedy to szczep wzmiankowano pod nazwami Agudelho i Trincadente. Profilowanie DNA wykazało dwie rzeczy. Po pierwsze, ujawniło, że Godello, Gouveio, Gouveio Roxo i Verdelho do Dão (ale już nie Verdelho uprawiane na Azorach czy Maderze) to jedna rodzina. Po drugie, potwierdziło, że odmiany Verdejo i Godello są rodzeństwem. W drugiej połowie XX w. Godello był bliski wymarcia, a dziś dzięki projektowi ratowania tego szczepu, uruchomionemu w Galicji, Godello zajmuje już 1000 hektarów.

Losada Crianza (100% Godello, co najmniej 6 miesięcy w dębowych baryłkach, dojrzewanie na osadzie) to bardzo przyjemne, świeże, mineralne wino o kwiatowym aromacie i odświeżających cytrusowych nutach, z dobrze wyważoną kwasowością. Delikatne i ultra przyswajalne.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

BODEGAS OCHOA 8A SERIE ADRIANA ‚La Foto de 1938’ Crianza 2016 (DO Navarra, Navarra)

Importer: Vinobar

Apelacja DO Navarra istnieje od 1933 i obejmuje południową część regionu, tj. niemal wszystko na południe od naszej ulubionej Pampeluny. Na terroir Navarry wpływa bliskość Atlantyku (Zatoki Biskajskiej), Pirenejów i doliny Ebro. Region jest winiarsko całkiem płodny, choć wciąż raczej mało znany.

Na etykiecie fotografia z 1938, przedstawiająca właścicieli winnicy, Adriano i Javiera Ochoa, w otoczeniu przyjaciół rodziny. A w butelce Crianza 2016 stanowiąca blend 4 szczepów, tj. Tempranillo, Graciano, Merlot i Garnacha, z serii firmowanej (już w ósmym pokoleniu – stąd oznaczenie 8A) przez najmłodszą przedstawicielkę rodziny – Adrianę Ochoa. Wino dojrzewa 9 miesięcy w amerykańskim i francuskim dębie. Mamy tu fajny, intensywnie wiśniowy kolor, skoncentrowane aromaty leśnej ściółki, czerwonych i czarnych owoców (jagody, jeżyny, czarna porzeczka, maliny) z pikantnymi korzennymi nutami (goździki, cynamon i liście herbaty). W smaku świeże, mocno taninowe, średnio długie. Uniwersalnie wielofunkcyjne – zagra zarówno sauté, jak i z prostymi tapas czy pintxos lub bardziej konkretnymi potrawami, wcale niekoniecznie proteinowymi (to tak wyświechtany frazes, że aż męczy). Bardzo dobre jako wino codzienne, z ujmująco korzystną relacją jakości do ceny.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

PARTICULAR GARNACHA OLD VINE 2016, Cooperativa Vinicola San Valero (DO Cariñena, Aragón)

Importer: Vinis

Aragońska DO Cariñena (nazwana tak od szczepu Cariñena aka Carignan/Carignano) leży na rozległej równinie w dolinie rzeki Ebro, gdzie obszar upraw winorośli rozciąga się na południe od Ebro i na północny wschód od Calatayud, sięgając aż do pasma górskiego Sierra de Algairén na zachodzie. Jest jedną z najstarszych apelacji w Europie, której status DO przyznano w 1932 roku. Większość winnic DO Cariñena ulokowanych jest względnie wysoko, między 400 a 800 m npm, a ich surowe terroir przekłada się na drobne kiście skoncentrowanych, aromatycznych i intensywnych w smaku winogron.

Popularna na całym świecie Garnacha (aka Grenache Noir, Garnacha Tinta, Garnatxa, Cannonau, Tinto Aragones, Alicante, Granaccia, Tocai Rosso) to druga – po Tempranillo – najczęściej sadzona w Hiszpanii odmiana czerwonych winorośli, uprawiana przede wszystkim w północno-wschodniej części kraju. Wedle jednej z teorii, Garnacha pochodzi z Sardynii (gdzie występuje pod nazwą Cannonau), a do Hiszpanii trafiła za sprawą Aragończyków. To niezwykle żywotna winorośl o mocnej strukturze, odporna na trudne warunki (susze, wichury), często uprawiana jako wolnostojąca winorośl krzewiasta. Stare winorośle Garnacha rosnące na glebach łupkowych i kamienistych potrafią zaowocować głęboko skoncentrowanymi, bogatymi i intensywnymi winami z potencjałem starzenia.

Co do zasady, do winnych kooperatyw podchodzimy bez entuzjazmu. Nie dlatego, że wina powstałe pod ich szyldem są z definicji rozczarowujące. Często są, choć faktem jest, że nie zawsze – muszą przecież zdarzać się wyjątki potwierdzające regułę. Istotniejszy jest winiarski etos, filozofia, skłonność (albo nie) do kompromisów uprawowych i wszelkich innych. Bywa różnie, ostrożności nigdy za wiele, Ferran snuł opowieść o sprytnej Garnachy, a prawda jest taka: do Particular Garnacha Old Vine 2016 nie ma powodu się przyczepić. Particular (100% Garnacha) powstaje ze starych, co najmniej 30-letnich winorośli. W beczce spędza minimum 6 miesięcy, a to, co znajdujemy w butelce okazuje się mocnym, soczystym, całkiem złożonym i smacznym winem codziennym. Delikatnie korzenny aromat i smak dojrzałych ciemnych owoców (jagody, maliny, porzeczki) czyni je bardzo przyjemnym w piciu.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

CUATRO RAYAS ORGANIC VERDEJO 2019 (DO Rueda, Castilla y León)

Importer: Winers

Rueda – region winiarski w dolinie Duero, ok. 150 kilometrów na północny zachód od Madrytu – słynie z wytrawnych, aromatycznych białych win, wytwarzanych głównie ze szczepu Verdejo, często z niewielkim dodatkiem Viura (Macabeo) i Sauvignon Blanc. Standardowe Rueda Blanco powinno składać się co najmniej w połowie z Verdejo.

Cuatro Rayas Organic (100% Verdejo) to odświeżająca, lekka, łatwa i przyjemna butelka dla każdego. Chłód i mineralność. Nuty cytrusów, jabłka, gruszki i świeżo skoszonej trawy. Lato po prostu. Jeżeli lubisz włóczyć się w upale po hiszpańskich targach typu São Miguel w MadrycieMercado de ColónMercat Central w Walencji czy Mercado de la Feria, Lonja del Barranco lub Triana w Sewilli i odwiedzać targowe wine bary, jest więcej niż pewne, że trafisz na Cuatro Rayas w niejednym hurtowym coolerze, wypełnionym winami serwowanymi na kieliszki. My pijemy te wina właśnie w takich okolicznościach przyrody. Wspaniałe do późnego śniadania/wczesnego lunchu z owocami morza w roli głównej.

Wina hiszpańskie - Degusta Espana

W nagrodę za wytrwałość – konkurs i oczywiście wina hiszpańskie do wzięcia:

W komentarzu pod tym wpisem albo na naszym fanpage pod tym postem napisz, krótko lub kwieciście, dlaczego paczka z trzema butelkami świetnych hiszpańskich klasyków powinna trafić właśnie do Ciebie?

Nagroda jest jedna, ale za to fajna. W paczce, którą Ambasada Hiszpanii wyśle do laureata, znajdą się:

  • Viña Pedrosa Tinto Crianza 2016,
  • Vivanco Rioja Reserva DOCa 2014, oraz
  • Losada Godello 2019.

Jeden ludzik może dodać tyle odpowiedzi, ile mu się żywnie podoba. Sky is the limit!

Uwaga: dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu zostanie opublikowany na stronie.

Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku 2 listopada br. do końca dnia. Wyniki we wtorek.
W trudnych czasach lepiej się napić niż nie, na zdrowie!

***

WYNIKI: dziękujemy wszystkim za udział i dodane odpowiedzi. Zestaw 3 win otrzymuje Elżbieta (komentarz z 31/10/2020), gratulacje!

***

Wina hiszpańskie - Degusta Espana