Winny pamiętnik XXIII.
Dziś nietypowy odcinek Winnego pamiętnika, ponieważ wszystkie butelki, co do jednej, kupiliśmy w Polsce. Kolejność na liście nieprzypadkowa.
Winny pamiętnik XXIII
1. Bobal 2017, Bodegas Neleman, DO Valencia
Winogrona szczepu Bobal zbierane są ręcznie ze starych krzewów, wino dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu francuskiego. Organiczne, wegańskie, naturalne. Fajne, eleganckie wino autorstwa winemakera z Holandii.
2. Art.Terra 2018 Tinto AMPHORA, Casa Relvas, Alentejo
Blend Aragonez, Trincadeira, Moreto. Ręczny zbiór i selekcja winogron, fermentacja w glinianych amforach na dzikich drożdżach. Bardzo dobre.
3. Languedoc Rouge AOP 2019, Calmel and Joseph, Langwedocja
Blend Grenache, Syrah, Carignan. Dojrzewanie bez beczki. Lekkie, nieskomplikowane, przyjemne wino codzienne.
4. Abadia de Gomariz 2014, Coto do Gomariz, DO Ribeiro, Galicja
Blend: Sousón 50%, Brancellao, Ferrol, Mencia. Ręczny zbiór winogron z krzewów uprawianych tarasowo, staranna selekcja owoców w winnicy. Dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Galicyjska Abadia de Gomariz 2014 (apelacja D.O. Ribeiro) to jedna z najciekawszych czerwonych butelek ze średniej półki, jakie kupiliśmy w Republika Wina. Bardzo przyjemne, pełne, złożone wino, które zdecydowanie warto mieć w większej ilości niż tylko jedna intuicyjnie wybrana butelka.
5. Penke, Zelna, Pinot Gris 2018, Balaton
Bardzo przyjemne, organiczne, mineralne z lekkim owocowym akcentem. Stworzone na lato.
6. Murviedro Reserva Colecciòn Limitada, 100% Bobal, DO Utiel-Requena, Valencia
Dwa roczniki: 2015 i 2016
Owoce ze starych krzewów, 12 miesięcy w amerykańskim dębie, minimum rok w butelce. Smaczne wino z charakterem, warto zdekantować.
7. Viñedo Antiguo Bobal 2018 Torre Oria, DO Utiel-Requena, Valencia
100% Bobal, winogrona ze starych krzewów. Dojrzewa min. 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.Typowy tani Bobal – mocna naturalna kwasowość, intensywna barwa, soczysty smak owoców. Smaczny.
8. Wines N Roses, Born To Be Wild Bobal, Valencia
100% Bobal, 9 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie. Proste, lekko octowe, ale pijalne.