Winny pamiętnik XXIII.

Dziś nietypowy odcinek Winnego pamiętnika, ponieważ wszystkie butelki, co do jednej, kupiliśmy w Polsce. Kolejność na liście nieprzypadkowa.

Winny pamiętnik XXIII

1. Bobal 2017, Bodegas Neleman, DO Valencia

Winogrona szczepu Bobal zbierane są ręcznie ze starych krzewów, wino dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu francuskiego. Organiczne, wegańskie, naturalne. Fajne, eleganckie wino autorstwa winemakera z Holandii.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

2. Art.Terra 2018 Tinto AMPHORA, Casa Relvas, Alentejo

Blend Aragonez, Trincadeira, Moreto. Ręczny zbiór i selekcja winogron, fermentacja w glinianych amforach na dzikich drożdżach. Bardzo dobre.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

3. Languedoc Rouge AOP 2019, Calmel and Joseph, Langwedocja

Blend Grenache, Syrah, Carignan. Dojrzewanie bez beczki. Lekkie, nieskomplikowane, przyjemne wino codzienne.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

4. Abadia de Gomariz 2014, Coto do Gomariz, DO Ribeiro, Galicja

Blend: Sousón 50%, Brancellao, Ferrol, Mencia. Ręczny zbiór winogron z krzewów uprawianych tarasowo, staranna selekcja owoców w winnicy. Dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Galicyjska Abadia de Gomariz 2014 (apelacja D.O. Ribeiro) to jedna z najciekawszych czerwonych butelek ze średniej półki, jakie kupiliśmy w Republika Wina. Bardzo przyjemne, pełne, złożone wino, które zdecydowanie warto mieć w większej ilości niż tylko jedna intuicyjnie wybrana butelka.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

5. Penke, Zelna, Pinot Gris 2018, Balaton

Bardzo przyjemne, organiczne, mineralne z lekkim owocowym akcentem. Stworzone na lato.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

6. Murviedro Reserva Colecciòn Limitada, 100% Bobal, DO Utiel-Requena, Valencia

Dwa roczniki: 2015 i 2016

Owoce ze starych krzewów, 12 miesięcy w amerykańskim dębie, minimum rok w butelce. Smaczne wino z charakterem, warto zdekantować.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

7. Viñedo Antiguo Bobal 2018 Torre Oria, DO Utiel-Requena, Valencia

100% Bobal, winogrona ze starych krzewów. Dojrzewa min. 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.Typowy tani Bobal – mocna naturalna kwasowość, intensywna barwa, soczysty smak owoców. Smaczny.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

8. Wines N Roses, Born To Be Wild Bobal, Valencia

100% Bobal, 9 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie. Proste, lekko octowe, ale pijalne.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia

cdn.

Winny pamiętnik XXIII - Facet i Kuchnia