Zielone risotto.

Zielone, lekkie szparagowe risotto o każdej porze roku, niezależnie od sezonu i bez sięgania po szparagi importowane z Peru? Nic prostszego!

Risotto Green Woodpecker ze szparagami i miętą autentycznie smakuje szparagami, choć suszone szparagi stanowią tylko 4% zawartości produktu. Cząstki suszonych szparagów nie są mocno wyczuwalne, ale nadają całości wyraźnie szparagowy smak. Wystarczy dodać do risotto jedno całoroczne, łatwo dostępne warzywo, na przykład takie, jak soczysta cukinia (która jest właściwie owocem 😉 ), by dodatkowo podkreślić jego warzywny charakter i poczuć zieloną wiosnę w środku zimy.

Bardzo lubię cukinię ciętą w spaghetti lub tagliatelle, dlatego do risotto dodałem ją właśnie w takiej postaci. Celowo nie gotuję cukinii wraz z risotto; chodzi o to, by cukinia zachowała sprężystość i jędrność. To delikatne warzywo, które można jeść nawet na surowo, i które poddane obróbce cieplnej bardzo szybko mięknie. Spaghetti z cukinii wystarczy tylko wmieszać w gorące risotto, dzięki temu cukinia zmięknie, a zarazem zachowa odpowiednią strukturę i chrupkość. Jeżeli wolisz, możesz oczywiście pokroić cukinię w inny sposób, ale roślinna pasta w risotto daje znacznie ciekawszy efekt.

Risotto z zielonymi szparagami i miętą Green Woodpecker jest produktem naturalnie wegańskim i bezglutenowym. Jeżeli chcesz przyrządzić je w wersji wegańskiej, pomiń Parmezan i nie dodawaj masła. Jeżeli natomiast najbardziej lubisz kremowe, zawiesiste risotto, możesz pójść w drugą stronę i wzbogacić je łyżką masła, które przy okazji bardzo lubi się z cukinią. Doprawiając danie solą pamiętaj, że Parmigiano Reggiano z natury jest mocno słony. Nie żałuj pieprzu. Zarówno szparagowe risotto, jak i cukinia mają łagodny smak, dlatego pieprz bardzo się tu przyda.

Dodatkowa uwaga:

Risotto Green Woodpecker nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania risotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: włoskiego ryżu Arborio (94%), szparagów (3,8%), suszonych warzyw (2,2% – cebula, czosnek, natka pietruszki, mięta). Jego główna zaleta, poza naturalnym składem i smakiem, polega na tym, że nie trzeba kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, czego potrzeba do ugotowania risotto. Wystarczy przygotować patelnię, oliwę do smażenia i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję risotto na wodzie). Po ok. 20 minutach masz gotowy zdrowy i pożywny posiłek przyrządzony we własnej kuchni. Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej.

Sprawdź też:

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • opakowanie (215 g) risotto ze szparagami i miętą The Green Woodpecker Trill
  • cukinia średniej wielkości
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść listków kolendry (lub mięty)
  • 50 g Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
  • sól roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu (u mnie: zielony)

Zielone risotto – PRZEPIS:

  1. Używając mandoliny, obieraczki do warzyw albo odpowiedniej przystawki do robota kuchennego pokrój cukinię w spaghetti.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wsyp risotto ze szparagami. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  3. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu.
  4. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  5. Gdy risotto będzie niemal gotowe, dodaj spaghetti z cukinii i wmieszaj w ryż.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj świeżo starty Parmigiano Reggiano (lub inny podobny ser) i listki kolendry. W razie potrzeby dopraw risotto pieprzem i solą. Na koniec możesz dodać również łyżkę masła; ja nie dodaję. Podawaj od razu.

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto

Zielone risotto