Szwedzka sałatka ziemniaczana.
W szwedzkiej sałatce ziemniaczanej najważniejsze są ziemniaki i koperek. Przyda się również czerwona cebula. Reszta to w zasadzie freestyle. W mojej wersji dodaję jeszcze gravlax z troci i lekki dressing na bazie oliwy i soku z cytryny.
Uwagi:
- Kroję ziemniaki w kostkę, ponieważ w takiej formie świetnie się zapiekają, a upieczone smakują obłędnie. Spróbuj, a przekonasz się, że tak przygotowane są po prostu uzależniające. Poza tym, ziemniaki krojone w kostkę zachowują spójność z pokrojonym w ten sam sposób gravlaxem (gravlax z troci czy łososia, podobnie jak mojama, idealnie nadaje się do podawania w sałatkach właśnie w takiej postaci). Jeżeli wolisz, ziemniaki możesz pokroić w plasterki, a jeśli są naprawdę niewielkie – na połówki,
- Cebulę marynuję, ponieważ dzięki temu jest znacznie smaczniejsza, ale jeśli wolisz, możesz dodać surową; cebulę możesz marynować w soku z cytryny lub limonki przez całą noc,
- Obowiązkowe składniki szwedzkiej sałatki ziemniaczanej to aromatyczny koperek i młode ziemniaki (jest zima, więc w tym przepisie używam francuskich),
- Jeżeli chcesz, możesz dodać do sałatki crème fraiche, kwaśną śmietanę, maślankę lub jogurt. Ja – jak widać :-) – nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Najbardziej lubię tę sałatkę tylko z dodatkiem oliwy extra vergine, ewentualnie z dobrą musztardą,
- W razie potrzeby, gravlax z łososia lub troci możesz zastąpić dowolną wędzoną rybą dobrej jakości (tj. autentycznie wędzoną, a nie opryskiwaną płynem wędzarniczym). Pamiętaj jednak, że nic nie pobije smaku delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa przyrządzonego w domu gravlaxa.
Szwedzka sałatka ziemniaczana – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- pół kg młodych ziemniaków
- 250 g gravlaxa z troci lub łososia (gravlax – przepisy), zamiast gravlaxa może być wędzony łosoś, pstrąg, makrela lub inna wędzona lub pieczona ryba
- mała czerwona cebula lub pół dużej
- pół pęczka koperku
- cytryna
- pół łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
- sól roztarta w moździerzu (tu: różowa himalajska)
- pół łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Szwedzka sałatka ziemniaczana – PRZEPIS:
- Cebulę obierz, posiekaj i przełóż do miseczki. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, przykryj i odstaw (nawet na całą noc).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż do miski. Dodaj trochę oliwy i przyprawy, dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi). Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
- Upieczone ziemniaki odstaw, by nieco przestygły, po czym przełóż je do miski.
- Dodaj cebulę wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowała, pokrojony w kostkę gravlax oraz posiekany koperek. Skrop oliwą, wymieszaj i podawaj.
Kartofli i łososia nigdy nie odmawiam. W jednej misce? Jeszcze lepiej :D
FiK, Twoje przepisy z ziemniakami wywracają mój świat do góry nogami!!! Ziemniaki z parmezanem i pieczone w miodzie to jest po prostu mistrzostwo świata, a ta sałatka wygląda przepięknie. Nie wiem, kiedy zrobię gravlaxa, może na wielkanoc, ale wcześniej na pewno przetestuję to zestawienie z wędzonym łososiem. Apetyt rośnie od samego patrzenia:)
Cieszy mnie, że tak uważasz:-) dzięki!
Już dawno odkryłam ziemniaki krojone w kostkę i upieczone. Mogę je jeść nawet solo.
Zrobię te sałatkę z wędzonym…pstrągiem.
Bo to patent stary jak świat:-) Ja częściej smażę niż piekę tak krojone ziemniaki, np. w banalnej jajecznicy na bogato https://www.facetikuchnia.com.pl/jajecznica-z-batatami-i-szynka/, ale pieczone w formie kostek są po prostu wspaniałe. Z drugiej strony, niesamowicie dobrze smakują również te: https://www.facetikuchnia.com.pl/ziemniaki-pieczone/
Wygląda bosko! U mnie pieczone ziemniaki w każdej formie są dobre :D Do tego sos czosnkowy albo ketchup i reszta świata dla mnie nie istnieje :D
Dzięki! Najprostsze – najlepsze:-)
Przy okazji, polecam też:
Ziemniaki pieczone z balsamico https://www.facetikuchnia.com.pl/ziemniaki-pieczone/ i ziemniaki pieczone z miodem https://www.facetikuchnia.com.pl/ziemniaki-pieczone-z-miodem/