Szwedzka sałatka ziemniaczana.

W szwedzkiej sałatce ziemniaczanej najważniejsze są ziemniaki i koperek. Przyda się również czerwona cebula. Reszta to w zasadzie freestyle. W mojej wersji dodaję jeszcze gravlax z troci i lekki dressing na bazie oliwy i soku z cytryny.

Uwagi:

  • Kroję ziemniaki w kostkę, ponieważ w takiej formie świetnie się zapiekają, a upieczone smakują obłędnie. Spróbuj, a przekonasz się, że tak przygotowane są po prostu uzależniające. Poza tym, ziemniaki krojone w kostkę zachowują spójność z pokrojonym w ten sam sposób gravlaxem (gravlax z troci czy łososia, podobnie jak mojama, idealnie nadaje się do podawania w sałatkach właśnie w takiej postaci). Jeżeli wolisz, ziemniaki możesz pokroić w plasterki, a jeśli są naprawdę niewielkie – na połówki,
  • Cebulę marynuję, ponieważ dzięki temu jest znacznie smaczniejsza, ale jeśli wolisz, możesz dodać surową; cebulę możesz marynować w soku z cytryny lub limonki przez całą noc,
  • Obowiązkowe składniki szwedzkiej sałatki ziemniaczanej to aromatyczny koperek i młode ziemniaki (jest zima, więc w tym przepisie używam francuskich),
  • Jeżeli chcesz, możesz dodać do sałatki crème fraiche, kwaśną śmietanę, maślankę lub jogurt. Ja – jak widać 🙂 – nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Najbardziej lubię tę sałatkę tylko z dodatkiem oliwy extra vergine, ewentualnie z dobrą musztardą,
  • W razie potrzeby, gravlax z łososia lub troci możesz zastąpić dowolną wędzoną rybą dobrej jakości (tj. autentycznie wędzoną, a nie opryskiwaną płynem wędzarniczym). Pamiętaj jednak, że nic nie pobije smaku delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa przyrządzonego w domu gravlaxa.

Szwedzka sałatka ziemniaczana

Szwedzka sałatka ziemniaczana

Szwedzka sałatka ziemniaczana – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • pół kg młodych ziemniaków
  • 250 g gravlaxa z troci lub łososia (gravlax – przepisy), zamiast gravlaxa może być wędzony łosoś, pstrąg, makrela lub inna wędzona lub pieczona ryba
  • mała czerwona cebula lub pół dużej
  • pół pęczka koperku
  • cytryna
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
  • sól roztarta w moździerzu (tu: różowa himalajska)
  • pół łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Szwedzka sałatka ziemniaczana – PRZEPIS:

  1. Cebulę obierz, posiekaj i przełóż do miseczki. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, przykryj i odstaw (nawet na całą noc).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Wyszorowane ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż do miski. Dodaj trochę oliwy i przyprawy, dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi). Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
  4. Upieczone ziemniaki odstaw, by nieco przestygły, po czym przełóż je do miski.
  5. Dodaj cebulę wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowała, pokrojony w kostkę gravlax oraz posiekany koperek. Skrop oliwą, wymieszaj i podawaj.

Szwedzka sałatka ziemniaczana

Szwedzka sałatka ziemniaczana

Szwedzka sałatka ziemniaczana