Gravlax z troci.

Gravlax to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowej ryby (w klasycznej wersji: łososia), a zarazem mój ulubiony sposób przyrządzania ryb w ogólności. Tak przygotowana ryba jest nie tylko znacznie zdrowsza niż wędzona, ale również nieporównanie smaczniejsza i wyraźnie mniej tłusta. A co najważniejsze, gravlax bardzo łatwo zrobić we własnej kuchni i to bez najmniejszego ryzyka porażki. Uda się zawsze i każdemu. Marynata, której głównym składnikiem jest sól, wyciąga z ryby wilgoć. Gotowa ryba staje się sprężysta, a mięso delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. 

Siła przepisu na gravlax tkwi w prostocie, dlatego listę składników ograniczam do minimum. Gotowy gravlax doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Świetnie odnajduje się między innymi jako danie główne z dodatkiem warzyw na ciepło, w sałatkach i na kanapkach, znakomicie komponuje się z ziemniakami czy jajkami.

Troć fiordowa to dziki, szlachetny, ekologiczny bliźniak łososia. Żyje na wolności, poluje, nie jest sztucznie dokarmiana. Pod względem wyglądu i smaku przypomina łososia, ale ma delikatniejsze, trochę mniej tłuste i smaczniejsze mięso. Odkąd namierzyłem źródło, w którym troć fiordową mogę zamówić tak samo łatwo, jak łupacza czy szkockiego łososia, gravlax najczęściej przyrządzam właśnie z tej ryby (to ten sam sklep, który wielu z Was poleciłem już w związku z autentycznymi holenderskimi matiasami).

Uwagi: 

  • Przyrządzając gravlax możesz sięgnąć po różne składniki, w tym także po świeże zioła. Sam często używam nie tylko koperku, ale również na przykład tymianku lub oregano. 
  • W ten sam sposób możesz przyrządzić również inne ryby z niewielką ilością ości oraz na tyle duże, by można było wykroić z nich odpowiednio gruby płat (np. jesiotr). 

Gravlax z troci

Gravlax z troci

Gravlax z troci – świeża ryba marynowana w soli i wódce – SKŁADNIKI:

  • płat troci fiordowej ze skórą (tu: ok. 1,2 kg)
  • 3 garście gruboziarnistej soli (tu: z solanek oceanicznych)
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
  • kilka łyżek wódki albo innego mocnego alkoholu (np. grappa, calvados, whisky)
  • skórka z niewoskowanej cytryny
  • koperek

Gravlax z troci – świeża ryba marynowana w soli i wódce – PRZEPIS:

  1. Usuń ewentualne ości oraz łuski ze skóry troci (jeżeli chodzi o skórę, nie jest to konieczne – i tak ją wyrzucisz).
  2. Odetnij cienką część brzuszną (po jej odcięciu płat troci wygląda jak na zdjęciach).
  3. W brytfance odpowiedniej wielkości ułóż rybę płasko, skórą do dołu. Jeżeli ryba będzie za duża, możesz ją przyciąć od bardziej płaskiej strony. Odcięte części możesz ugotować na parze lub usmażyć na patelni grillowej – to wciąż pełnowartościowe jedzenie, w żadnym razie ich nie wyrzucaj.
  4. Rozsyp na rybie grubą warstwę soli, przyklep dłońmi, po czym posyp cukrem, świeżo startą skórką z cytryny i koperkiem i skrop troć wódką. 
  5. Przykryj naczynie folią spożywczą. Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki na 36 godzin (bardzo gruby płat może spędzić w lodówce nawet do 48 godzin).
  6. Gotowy gravlax opłucz z soli pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie, ostrym nożem odetnij skórę. Tak przygotowaną rybę możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Wkrótce podrzucę tu kilka nowych przepisów z gravlaxem w roli głównej.

Gravlax z troci