Krucha tarta z powidłami – bez glutenu, bez jajek, bez cukru, a smakuje jak marzenie.
Kruchą tartę z powidłami upiekłem z przeznaczeniem na kolację wigilijną. Mała, skromna, maksymalnie uproszczona, z niewielkiej ilości składników, bez dodatku cukru i jajek świetnie wpisała się w tradycję 24 grudnia.
To bardzo prosty i szybki deser, który zawsze się udaje. Na krótko podpieczony spód z kruchego ciasta wykładasz powidła (lub inną ulubioną konfiturę), którą następnie przykrywasz cienką wierzchnią warstwą ciasta. Wierzch tarty może mieć dowolną postać (jednolity płat ciasta, paski ciasta ułożone w kratę, etc.). Cała filozofia. Tarta jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu, a filiżanka czarnej kawy lub herbaty – w każdym przypadku – koniecznie gorzkiej! – tylko dopełni dzieła.
Kruchego ciasta celowo niczym nie dosładzam, dzięki temu tarta jest nieco bardziej wytrawna. Powidła z długo smażonych węgierek wypełniające przestrzeń między dwiema warstwami cienkiego kruchego ciasta w zupełności tu wystarcza. Jeżeli lubisz mocno słodkie desery, dodaj cukier albo użyj słodszego nadzienia. Ciasto przygotowuję zgodnie z moim standardowym przepisem, którego używam do tart i quiche. Tarta – jak zawsze – jest bezglutenowa i nie zawiera jajek.
Wierzchnia warstwa ciasta podczas pieczenia czasem pęka, a czasem nie (zobacz). Nie ma to najmniejszego znaczenia, więc zupełnie się tym nie przejmuj.
Długo smażone powidła węgierkowe są gęste, esencjonalne, lekko wytrawne, bez grama dodanego cukru. Smakują wspaniale i mają konsystencję powideł z suszonych śliwek, a to tylko smażone przez 3 dni węgierki :-)
Krucha tarta z powidłami – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (albo płatków owsianych zmielonych na mąkę)
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
- 50 g erytrytolu albo cukru, jeżeli używasz; erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie (słodzidło to składnik opcjonalny, ja nie dosładzam ciasta)
Plus
- nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- ok. 200 g powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (przepis)
Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Krucha tarta z powidłami – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, szczypty soli (i ewentualnego słodzidła) wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka, a ciasto w formie przytnij nożem jak na zdjęciu (zobacz). Powinno go być tylko tyle, by wystarczyło pokryć spód konfiturą.
- Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzch placka.
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika (zobacz). Na dno wyłóż powidła i rozprowadź po całej powierzchni.
- Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nim spód z powidłami. Lekko dociśnij na brzegach i całej powierzchni. Wierzch tarty możesz „porysować” przy pomocy widelca.
- Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć dodatkowe ciasteczka i dowolnie udekorować nimi wierzch.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 25 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni.
- Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie jest rewelacyjna!
- Kiedy wystygnie, możesz oprószyć ją cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
- Tarty nie wstawiam do lodówki, przechowuję ją w temperaturze pokojowej pod osłonką do owoców.
Pyszna! Robię bardzo podobną, ale na powidła nakładam jeszcze podduszone jabłka z odrobiną cynamonu – koniecznie szarą renetę. Radzę spróbować to połączenie :)
Nie omieszkam sprawdzić:-)
Jakie to musi byc pyszne…..
Warto upiec, smakuje wyśmienicie!
Musze no musze upiec.