Krucha tarta z powidłami – bez glutenu, bez jajek, bez cukru, a smakuje jak marzenie.

Kruchą tartę z powidłami upiekłem z przeznaczeniem na kolację wigilijną. Mała, skromna, maksymalnie uproszczona, z niewielkiej ilości składników, bez dodatku cukru i jajek świetnie wpisała się w tradycję 24 grudnia.

To bardzo prosty i szybki deser, który zawsze się udaje. Na krótko podpieczony spód z kruchego ciasta wykładasz powidła (lub inną ulubioną konfiturę), którą następnie przykrywasz cienką wierzchnią warstwą ciasta. Wierzch tarty może mieć dowolną postać (jednolity płat ciasta, paski ciasta ułożone w kratę, etc.). Cała filozofia. Tarta jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu, a filiżanka czarnej kawy lub herbaty – w każdym przypadku – koniecznie gorzkiej! – tylko dopełni dzieła.

Kruchego ciasta celowo niczym nie dosładzam, dzięki temu tarta jest nieco bardziej wytrawna. Powidła z długo smażonych węgierek wypełniające przestrzeń między dwiema warstwami cienkiego kruchego ciasta w zupełności tu wystarcza. Jeżeli lubisz mocno słodkie desery, dodaj cukier albo użyj słodszego nadzienia. Ciasto przygotowuję zgodnie z moim standardowym przepisem, którego używam do tart i quiche. Tarta – jak zawsze – jest bezglutenowa i nie zawiera jajek.

Wierzchnia warstwa ciasta podczas pieczenia czasem pęka, a czasem nie (zobacz). Nie ma to najmniejszego znaczenia, więc zupełnie się tym nie przejmuj.

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Długo smażone powidła węgierkowe są gęste, esencjonalne, lekko wytrawne, bez grama dodanego cukru. Smakują wspaniale i mają konsystencję powideł z suszonych śliwek, a to tylko smażone przez 3 dni węgierki :-)

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (albo płatków owsianych zmielonych na mąkę)
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • szczypta soli
  • 50 g erytrytolu albo cukru, jeżeli używasz; erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie (słodzidło to składnik opcjonalny, ja nie dosładzam ciasta)

Plus

  • nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • ok. 200 g powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (przepis)

Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.

Krucha tarta z powidłami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, szczypty soli (i ewentualnego słodzidła) wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym lub masłem.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka, a ciasto w formie przytnij nożem jak na zdjęciu (zobacz). Powinno go być tylko tyle, by wystarczyło pokryć spód konfiturą.
  7. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzch placka.
  8. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  9. Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika (zobacz). Na dno wyłóż powidła i rozprowadź po całej powierzchni.
  10. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nim spód z powidłami. Lekko dociśnij na brzegach i całej powierzchni. Wierzch tarty możesz „porysować” przy pomocy widelca.
  11. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć dodatkowe ciasteczka i dowolnie udekorować nimi wierzch.
  12. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 25 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni.
  13. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie jest rewelacyjna!
  14. Kiedy wystygnie, możesz oprószyć ją cukrem pudrem (nie jest to konieczne).
  15. Tarty nie wstawiam do lodówki, przechowuję ją w temperaturze pokojowej pod osłonką do owoców.

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami

Krucha tarta z powidłami