Jabłecznik z babcinego przepisu.

To jabłecznik według starego babcinego przepisu, nieco zmienionego w kierunku gluten free. Jeżeli chodzi o jabłka, używam jak zwykle szarej renety – ze względu na jej pyszny, naturalny, kwaskowaty smak. Ciasto słodzę erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru i nie zawiera kalorii. Dodatek niepełnej szklanki erytrytolu sprawia, że ciasto jest mało słodkie. Jeżeli wolisz, możesz dodać cukier, ewentualnie zwiększając jego ilość.

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik – SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 25 x 31 cm (12 porcji):

Uwaga: mąkę i erytrytol odmierzam miarką 1 cup. Jeżeli nie masz takiej miarki, dla potrzeb tego przepisu przyjmij, że szklanka = 200 ml.

  • ok. 1,2 kg szarej renety (waga całych jabłek), obranej ze skórki, bez gniazd nasiennych, startej na grubej tarce
  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 3 szklanki mąki owsianej, bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 150 g masła lub ghee, rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • olej lub masło do natłuszczenia formy

Jabłecznik – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Jajka ubij z erytrytolem do białości – na jedwabistą, puszystą i jasną masę (zajmie to ok. 5-6 minut).
  3. Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej przystawki (tarki). Z sześcioma sporymi jabłkami, obranymi i podzielonymi na ćwiartki robot poradził sobie w mniej niż minutę.
  4. Rozpuść ghee lub masło na patelni i odstaw.
  5. Do ubitej puszystej masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto jest dość gęste.
  6. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w ciasto starte jabłka.
  7. Przełóż ciasto do natłuszczonej blaszki i rozprowadź szpatułką tak, by wypełniło całą formę.
  8. Piecz ok. 30-35 minut na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C (z grzaniem góra – dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika odstaw, by ciasto nieco przestygło.
  9. Przechowuj w lodówce.

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik