Jabłecznik z babcinego przepisu.
To jabłecznik według starego babcinego przepisu, nieco zmienionego w kierunku gluten free. Jeżeli chodzi o jabłka, używam jak zwykle szarej renety – ze względu na jej pyszny, naturalny, kwaskowaty smak. Ciasto słodzę erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru i nie zawiera kalorii. Dodatek niepełnej szklanki erytrytolu sprawia, że ciasto jest mało słodkie. Jeżeli wolisz, możesz dodać cukier, ewentualnie zwiększając jego ilość.
Jabłecznik – SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 25 x 31 cm (12 porcji):
Uwaga: mąkę i erytrytol odmierzam miarką 1 cup. Jeżeli nie masz takiej miarki, dla potrzeb tego przepisu przyjmij, że szklanka = 200 ml.
- ok. 1,2 kg szarej renety (waga całych jabłek), obranej ze skórki, bez gniazd nasiennych, startej na grubej tarce
- 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 3 szklanki mąki owsianej, bezglutenowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 150 g masła lub ghee, rozpuszczonego
- 3/4 szklanki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- olej lub masło do natłuszczenia formy
Jabłecznik – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Jajka ubij z erytrytolem do białości – na jedwabistą, puszystą i jasną masę (zajmie to ok. 5-6 minut).
- Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej przystawki (tarki). Z sześcioma sporymi jabłkami, obranymi i podzielonymi na ćwiartki robot poradził sobie w mniej niż minutę.
- Rozpuść ghee lub masło na patelni i odstaw.
- Do ubitej puszystej masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto jest dość gęste.
- Przy pomocy szpatułki wmieszaj w ciasto starte jabłka.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej blaszki i rozprowadź szpatułką tak, by wypełniło całą formę.
- Piecz ok. 30-35 minut na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C (z grzaniem góra – dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika odstaw, by ciasto nieco przestygło.
- Przechowuj w lodówce.