Duszone pomidory z fetą.

Pomidory Kumato (odmiana Olmeca), za sprawą wybarwienia skórki zwane też pomidorami czekoladowymi, mają tę zaletę, że bardzo smaczne sztuki można kupić nawet w zimie. Co więcej, o tej porze roku kosztują wyraźnie mniej niż choćby malinówki, których smak poza sezonem i tak pozostawia wiele do życzenia. Kumato świetnie sprawdzają się w tartach i sałatkach (najlepiej dobrane z pomidorami w innych kolorach), znakomicie również się duszą, a powstały z nich sos przez kolor i konsystencję może przypominać klasyczny demi-glace. Wystarczy dodać nieco dobrej jakości oliwy, by nadać mu jeszcze bardziej wyrazisty charakter.

W przepisie na duszone pomidory z fetą nie chodzi o uzyskanie sosu. Kawałki pomidorów powinny pozostać w całości, choć podczas duszenia i tak powstanie z nich sporo płynu. Dodaję tu tylko podstawowe przyprawy, pomijam nawet sól, ponieważ moim zdaniem feta jest wystarczająco słona (możesz dodać sól, jeśli potrzebujesz). Do tego dowolne zioła; tym razem tymianek i mięta, ale sprawdzi się również bazylia, pietruszka, kolendra, oregano, werbena czy majeranek. Feta pięknie chłonie sos i oliwę, a całość jest po prostu przepyszna, a przy okazji łatwa i szybka w przygotowaniu. Tak przyrządzone pomidory osładzają nam tęsknotę za letnim pomidorowym szaleństwem. Jakoś trzeba przeczołgać się przez tę nieszczęsną zimę.

Jeżeli chodzi o balsamico, zawsze warto mieć w kuchni dwa rodzaje octu balsamicznego. Po pierwsze, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (lub di Reggio Emilia DOP) czyli wspaniały długo dojrzewający aromatyczny ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z supermarketowymi podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”), przeznaczony do używania jak przyprawa, niezastąpiony do dokańczania dań. Najprościej poznać go po cenie – mała butelka o charakterystycznym kształcie (100 ml) nie kosztuje mniej niż 70-80 EUR (Extra Vecchio). Po drugie, Aceto Balsamico di Modena IGP (lub di Reggio Emilia IGP), tańszy niż aceto tradizionale, trochę mniej gęsty, bardziej płynny (ale nie o konsystencji wody), który świetnie nadaje się do gotowania. W tym przepisie używam drugiego z wymienionych octów.

Duszone pomidory z fetą

Duszone pomidory z fetą

Duszone pomidory z fetą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg pomidorów Kumato
  • 150 g Fety
  • 2 kopiaste łyżki listków świeżego tymianku
  • mała garść listków świeżej mięty (plus kilka ładnych listków do dekoracji)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • trochę czerwonego pieprzu, lekko rozgniecionego w moździerzu
  • trochę nitek chilli, lekko rozgniecionych w moździerzu
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • oliwa extra vergine

Duszone pomidory z fetą – PRZEPIS:

  1. Na głęboką patelnię wlej trochę oliwy i dodaj pokrojone na kawałki pomidory. Duś, sporadycznie mieszając, by pomidory nie puściły zbyt wiele soku. Gdy zaczną mięknąć i będą już prawie gotowe, dodaj ocet balsamiczny, listki tymianku i czarny pieprz, roztarty wcześniej w moździerzu. Nie gotuj zbyt długo, kawałki pomidorów powinny zachować kształt.
  2. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki mięty i wymieszaj. Na wierzch pokrusz fetę, dodaj lekko rozgniecione w moździerzu nitki chilli i czerwony pieprz. Całość skrop oliwą i posyp odłożonymi wcześniej listkami mięty.

Duszone pomidory z fetą