- 6 jajek
- 100 g szynki dojrzewającej (np. serrano)
- 1 spory batat
- 1 papryczka chilli
- duża garść świeżej pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- 1 łyżeczka kurkumy (świeżego startego korzenia lub mielonej)
- 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki (pimenton)
- sól, pieprz
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia
Jajecznica z batatami i szynką – najlepsze zimowe śniadanie.
Dziś niezawodna jajecznica. Ten prosty przepis inspirowany jest kuchnią Półwyspu Iberyjskiego, w której często łączy się ziemniaki z jajkami – czy to w postaci omletów, czy na przykład portugalskiej klasyki pod tytułem Bacalhau à Brás (w wersji tradycyjnej albo nieco zmienionej).
Tym razem proponuję jajecznicę z batatami i hiszpańską szynką dojrzewającą (jamon serrano). Bataty znakomicie nadają się nie tylko do pieczenia, ale też do smażenia i grillowania. Nie trzeba ich wcześniej gotować, wystarczy po prostu wrzucić je na patelnię.
Tak przyrządzone bataty są przepyszne, dlatego nie mam wątpliwości, że kto spróbuje ich raz, będzie wracać do tego przepisu regularnie :-)
W połączeniu z szynką i jajkami słodkie ziemniaki składają się na świetny i pożywny posiłek, doskonały na weekendowe śniadanie. Szczególnie w ciemny i zimny dzień, jakich aura ostatnio nam nie szczędzi. Do patelni i do dzieła! ;-)
Sprawdź też INNE PRZEPISY Z BATATAMI
Jajecznica z batatami i szynką – PRZEPIS:
- Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i rozłóż porwaną na kawałki szynkę. Smaż, aż szynka się zrumieni, większość tłuszczu wytopi się (ZOBACZ).
- W tym czasie obierz bataty ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
- Zdejmij szynkę z patelni, w razie potrzeby dodaj na patelnię więcej oleju i wrzuć bataty. Bataty powinny utworzyć jedną warstwę, tak by równomiernie się zrumieniły. Przykryj patelnię i smaż, co pewien czas mieszając, aż bataty całkowicie zmiękną i zrumienią się (zajmie to ok. 12-15 minut lub nieco dłużej w zależności od wielkości kawałków).
- W tym czasie w misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli.
- Kiedy bataty zmiękną, dodaj na patelnię szynkę i wlej jajka. Dodaj pimenton, kurkumę i roztarte w moździerzu owoce fenkułu.
- Smaż jajecznicę przez chwilę, mieszając, do momentu aż jajka zetną się w oczekiwany i ulubiony przez Ciebie sposób (każdy lubi jajecznicę o innym stopniu ścięcia). Na koniec zdejmij patelnię z jajecznicą z ognia, dodaj pietruszkę, wymieszaj i od razu podawaj.
Cały urok w prostocie, zrobiłam dziś z 8 jaj dla 2 osób i po zjedzeniu mieliśmy ochotę na dokładkę :O a normalnie jemy raczej nieduże śniadania… Groźna jajecznica;) uzależniająca:)
:-) o to chodzi!
Jak długo można przchowywać bataty? czy można trzymać je w lodówce?
Miesiąc to na pewno bezpieczny czas (tyle zdarza mi się przechowywać), ale zdecydowanie nie w lodówce – przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
Ojej Fiku Ty mi takie numery na poście Daniela robisz…. Oczy by jadly, ale i ja niebawem zeżrę:D