- 1 duża polędwica z dorsza
- 4-5 łyżeczek konfitury z pomidorów
- ok. 300 g fioletowych ziemniaków
- dwie garście mieszanki świeżych ziół (np. kolendra, mięta, koperek, bazylia)
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- masło do smażenia
Dorsz z konfiturą z pomidorów i chipsami z fioletowych ziemniaków.
Polędwica z dorsza jest nie tylko przepyszna, delikatna, praktycznie pozbawiona ości, ale też bardzo prosta w przygotowaniu.
Zaproponowany przeze mnie sposób przyrządzenia dorsza ułatwia zachowanie ryby w zwartej formie bez potrzeby przewracania polędwicy na drugą stronę, co może bywać ryzykowne. Jeśli wolisz, możesz oczywiście usmażyć dorsza na patelni w tradycyjny sposób.
Konfiturę z pomidorów (użyłem gotowej portugalskiej o czystym składzie) możesz zastąpić domową pomidorową, dereniową albo np. z rokitnika.
Fioletowe ziemniaki gwarantują fajny efekt wizualny, w smaku nie różnią się jednak od zwykłych. W ten sam sposób możesz więc przygotować chipsy ze zwykłych ziemniaków, tak jak w TYM PRZEPISIE.
Im mniejszych ziemniaków użyjesz, tym mniejsze i zgrabniejsze będą krążki chipsów, stanowiących dodatek do ryby.
Dorsz z chipsami z fioletowych ziemniaków – PRZEPIS:
- Ziemniaki wyszoruj i bez obierania ze skórki pokrój na mandolinie w cienkie plasterki. Rozłóż je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru skrobi (ZOBACZ).
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim plasterki ziemniaków (ZOBACZ). Skrop je oliwą i oprósz solą. Jeśli wszystkie chipsy nie zmieszczą się na jednej blasze, piecz je partiami.
- Chipsy piecz w temperaturze 220 stopni przez około 7-8 minut (pilnuj czasu pieczenia – ZOBACZ). Po zakończeniu pieczenia chipsów obniż temperaturę piekarnika do 200 stopni.
- Podziel polędwicę na dwa równe kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Posmaruj z jednej strony konfiturą.
- Na patelni, która nadaje się do użycia w piekarniku, rozgrzej masło i oliwę i smaż dorsza z jednej strony (konfiturą ku górze) przez ok. 2 minuty. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.
- Wstaw patelnię z rybą do piekarnika pod grill na 2-3 minuty.
- Na talerzach ułóż zioła i skrop je lekko oliwą. Przełóż gotowego dorsza. Patelnię postaw na ogniu, dodaj trochę konfitury i podgrzewaj przez chwilę, uzyskując z masła i konfitury gęstą emulsję. Polej nią porcje. Dodaj chipsy z ziemniaków i podawaj.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
To trzeba zrobić
Dorsz to jedyna ryba, jaką naprawdę lubię:) Bardzo apetycznie ją przyrządziłeś:)
Piękne chipsy
Cudne czipsiki:)
Przepis koniecznie do wypróbowania
Boskie zdjęcia
Cenię dorsza pod każdą postacią, a ten wygląda wyjątkowo elegancko. Muszę poszukać takich fajnych ziemniaczków.