Sycylijska sałatka z pomarańczy.

Sałatka z pomarańczy to pomysł inspirowany Sycylią. W oryginale zawierała anchois, które w mojej wersji sałatki zastąpiłem suszoną polędwicą z tuńczyka. W zależności od regionu, polędwicę z tuńczyka soloną i suszoną na słońcu nazywa się Mojama de atun (Andaluzja), Muxama de atum (Portugalia) lub Mosciame di tonno (Sardynia, Sycylia).

Określenie mojama pochodzi od arabskiego musama (suchy), ale metoda marynowania polędwicy z tuńczyka w soli morskiej oraz suszenia go pod wpływem słońca i morskiej bryzy to starożytny wynalazek Fenicjan, którzy preparowali w ten sposób tuńczyki na potrzeby wymiany handlowej. Pierwszą fenicką osadą w południowo-zachodniej części Hiszpanii był Gadir – dzisiejszy Cadiz (Kadyks). To dlatego mojama pochodząca z prowincji Cadiz – a konkretnie Mojama de Barbate – do dziś uważana jest za produkt najszlachetniejszy i najwyższej jakości. Przywozimy ją do domu za każdym razem, kiedy jesteśmy w Andaluzji (Andaluzja – co przywieźć?)

Sycylijska sałatka z pomarańczy to jeszcze jeden pomysł na kreatywne użycie mojamy. Tradycyjnie podaje się ją w najprostszej możliwej formie: pokrojoną w cienkie plasterki i skropioną wysokiej jakości oliwą, tak jak tutaj.

Na tym jednak nie koniec. Mojama znakomicie sprawdza się również jako składnik wszelkiego rodzaju sałatek, krojona w plasterki albo w kostkę. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i składa się z ledwie dwóch dodatkowych składników – pomarańczy i czerwonej cebuli. Soczyste pomarańcze świetnie komponują się z suszonym tuńczykiem, a całości dopełnia delikatna czerwona cebula marynowana w soku z limonki.

Wysokiej jakości oliwa jest tu tak samo ważna, jak zawsze 🙂 Podkreśla świeżość i lekkość sałatki.

W braku mojamy możesz dodać tuńczyka pieczonego, grillowanego, gotowanego na parze, etc. albo anchois. Jeżeli chcesz pominąć rybę, zastąp ją np. oliwkami Kalamata.

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 soczyste pomarańcze
  • ok. 150 g mojama de Barbate albo innej (=suszona polędwica z tuńczyka); w braku mojamy może być również tuńczyk pieczony, grillowany, gotowany na parze, etc. albo anchois
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół limonki lub cytryny
  • kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
  • nitki chilli do dekoracji (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sycylijska sałatka z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Obraną ze skórki cebulę pokrój w jak najcieńsze plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Przełóż cebulę do miski, wlej sok z limonki lub cytryny, wymieszaj i odstaw.
  2. Przy pomocy ostrego noża okrój pomarańcze ze skóry i albedo (białej błony). Pomarańcze pokrój w grubsze plastry, a następnie na małe kawałki i przełóż do miski.
  3. Mojamę pokrój w kostkę i dorzuć do pomarańczy. Dodaj dowolną ilość zamarynowanej cebuli, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  4. Podziel sałatkę na porcje. Całość skrop oliwą, dodaj nitki chilli i rozgnieciony w moździerzu czerwony pieprz.

Sprawdź też inne przepisy z dodatkiem mojamy.

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy