Sałatka z pomarańczy i prosciutto.

Przednówek. Już nie zima i jeszcze nie wiosna. Kolorowymi sałatkami wywołujemy wiosnę z lasu, zapraszamy, nie ma co zwlekać! W oczekiwaniu na majlertowe zielone szparagi ratujemy się tym, co jest pod ręką. Szaleńczo soczyste czerwone pomarańcze, chrupki fenkuł, marchewka i Prosciutto San Daniele, energetyczny zestaw w sam raz na przełom sezonów. Mięsa nie przyrządzam w domu wcale, a jeżeli już cokolwiek z tej kategorii pojawia się na stole, to jest to właśnie ultra delikatne, rozpływające się w ustach Prosciutto San Daniele – najlepsze do wszystkiego, nie tylko do urozmaicania sezonowych sałatek.

W razie potrzeby, czerwone pomarańcze spokojnie możesz zastąpić zwykłymi. Mango też będzie okej. Czerwoną cebulę, jak zwykle, marynuję na szybko w soku z limonki – dzięki temu nabiera łagodniejszego smaku i wyraźnie kwaskowatych nut (marynowanie cebuli nie jest tu jednak konieczne, jeżeli wolisz, dodaj do sałatki surową).

Pyszna sałatka z pomarańczy i prosciutto sprawdza się doskonale zarówno jako lekkie śniadanie, jak i dodatek do obiadu.

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 czerwone pomarańcze sycylijskie
  • 1-2 marchewki
  • pół bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • mała czerwona cebula
  • sok z 2-3 limonek
  • około 200 g Prosciutto (u mnie: San Daniele)
  • 4 łyżeczki kaparów marynowanych w soli (lub dowolnych innych)
  • garść listków mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z pomarańczy i prosciutto – PRZEPIS:

  1. Czerwoną cebulę obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Przełóż je do miseczki, zalej sokiem z limonek i odstaw.
  2. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo. Obrane pomarańcze pokrój w plastry. Fenkuł posiekaj w cienkie plasterki.
  3. Na talerzach ułóż plastry pomarańczy i plasterki kopru włoskiego, dodaj prosciutto.
  4. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój marchewki w paski, dodaj je do sałatki. 
  5. Na koniec rozłóż na sałatce trochę czerwonej cebuli z limonkowej marynaty, dodaj solone kapary i listki mięty. Całość skrop oliwą, gotowe!

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto

Sałatka z pomarańczy i prosciutto