Winny pamiętnik XIX.
Początek 2020 zdominowała Hiszpania, co nie dziwi, jeśli wziąć pod uwagę kierunki naszych ostatnich wojaży i stan winnych zapasów.
Zasada jest prosta: im zimniej za oknem, tym wyższe zapotrzebowanie na czerwone wina. I choć w naszym przypadku wytrawne czerwienie to łakocie zdecydowanie całoroczne, a białe – rozrywka dawkowana więcej niż oszczędnie (bo i emocje nie takie, i przyjemność nie ta), zimowy deficyt słońca najskuteczniej niwelują bez dwóch zdań te pierwsze. Wyraziste taniny, intensywne smaki, aksamitne konsystencje i pikantne nuty – tego potrzeba ludziom północy, gdy ich świat na pół roku spowija bezlitośnie zimny mrok. Pijmy zatem dobre wina, bo na marne szkoda życia. Na zdrowie!
1. Malaspiedras 2017 – Bodegas Compañon Arrieta (El Mozo Wines), Rioja Alavesa, blend Tempranillo (95%), Viura i Garnacha Blanca, DOCa Rioja
2. Jan 2015, Carinyena Negra, Emporda, Katalonia – limit do 1330 butelek
3. Castell de Calonge, Katalonia – Garnatxa 2016 Edicio Limitada
4. Tintilla Balbaina 2014 – Tintilla de Rota, Bodegas Luis Perez, Cadiz
5. Havors 2015, Agricultura Catalana, Penedés, Mollet de Peralada, La Vinyeta, Katalonia
6. Fra Guerau – Fra Guerau, Monstant 2014, blend Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot
7. Herdade das Servas Reserva, Vinhas Velhas 2015, Estremoz
8. Lan Rioja Reserva 2011, Tempranillo
9. Evandria 2015, Selección Garnacha, Garnacha Tintorera, Extremadura
10. Taanug Penedés Crianza, Tempranillo – Pinord
11. La Purisima Premium 2014, Bodegas La Purisima (Jose Martinez Ruiz), blend Monastrell (95%) i Garnacha (5%) – DO Yecla, Murcja
12. Compta Ovelles Negre – Ferré I Catasús, Penedès, La Granada, Katalonia, blend Shiraz, Merlot, Tempranillo
13. Cobijado 2014 – Barbadillo y Jaime Carvajal (limitowane, ręcznie numerowane butelki – 5658), Cadiz
14. Ca N’Estella Cava Rabetllat i Vidal Brut
cdn.