Winny pamiętnik XIX.

Początek 2020 zdominowała Hiszpania, co nie dziwi, jeśli wziąć pod uwagę kierunki naszych ostatnich wojaży i stan winnych zapasów.

Zasada jest prosta: im zimniej za oknem, tym wyższe zapotrzebowanie na czerwone wina. I choć w naszym przypadku wytrawne czerwienie to łakocie zdecydowanie całoroczne, a białe – rozrywka dawkowana więcej niż oszczędnie (bo i emocje nie takie, i przyjemność nie ta), zimowy deficyt słońca najskuteczniej niwelują bez dwóch zdań te pierwsze. Wyraziste taniny, intensywne smaki, aksamitne konsystencje i pikantne nuty – tego potrzeba ludziom północy, gdy ich świat na pół roku spowija bezlitośnie zimny mrok. Pijmy zatem dobre wina, bo na marne szkoda życia. Na zdrowie!

1. Malaspiedras 2017 – Bodegas Compañon Arrieta (El Mozo Wines), Rioja Alavesa, blend Tempranillo (95%), Viura i Garnacha Blanca, DOCa Rioja

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - El Mozo

2. Jan 2015, Carinyena Negra, Emporda, Katalonia – limit do 1330 butelek

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

3. Castell de Calonge, Katalonia – Garnatxa 2016 Edicio Limitada

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

4. Tintilla Balbaina 2014 – Tintilla de Rota, Bodegas Luis Perez, Cadiz

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

5. Havors 2015, Agricultura Catalana, Penedés, Mollet de Peralada, La Vinyeta, Katalonia

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

6. Fra Guerau – Fra Guerau, Monstant 2014, blend Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

7. Herdade das Servas Reserva, Vinhas Velhas 2015, Estremoz

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

8. Lan Rioja Reserva 2011, Tempranillo

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Rioja Lan 2011

9. Evandria 2015, Selección Garnacha, Garnacha Tintorera, Extremadura

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

10. Taanug Penedés Crianza, Tempranillo – Pinord

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Taanug

11. La Purisima Premium 2014, Bodegas La Purisima (Jose Martinez Ruiz), blend Monastrell (95%) i Garnacha (5%) – DO Yecla, Murcja

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - La Purisima

12. Compta Ovelles Negre – Ferré I Catasús, Penedès, La Granada, Katalonia, blend Shiraz, Merlot, Tempranillo

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

13. Cobijado 2014 – Barbadillo y Jaime Carvajal (limitowane, ręcznie numerowane butelki – 5658), Cadiz

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

14. Ca N’Estella Cava Rabetllat i Vidal Brut

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia

cdn.