Gofry z zielonego groszku.
Jak zrobić doskonałe kanapki z zielonego groszku? Bardzo prosto: upiecz z groszku zielone gofry i podaj je z czym chcesz. Im bardziej będzie na bogato, tym lepiej oczywiście!
Warzywne gofry to fajna rzecz. Można zrobić je nie tylko z groszku, ale też z bobu, dyni, batatów, ziemniaków, marchwi, selera, szpinaku, jarmużu i tak dalej. Końca możliwości nie widać ;-) Im gęstsza i bardziej kremowa konsystencja warzyw, tym więcej można ich użyć – kosztem mąki i jajek, które co do zasady stanowią bazę tradycyjnych mącznych gofrów. W rezultacie, gofry z warzyw są znacznie bardziej sycące (można najeść się nimi na dłużej), a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczne. Porcja 100 g nawet najbardziej pożywnych warzyw, takich jak bób czy bataty, nigdy nie przekracza 100 kcal, natomiast 100 g mąki to w każdym przypadku ok. 400 kcal. Różnicę widać gołym okiem.
Ważne, by odpowiednio doprawić ciasto. Dodany do ciasta dojrzały ser wzbogaca smak gofrów. Całość jest przepyszna, zielona i wyrazista w smaku.
Takie gofry są wystarczająco smaczne, by zjeść je saute, bez żadnych dodatków, ale przecież urok gofrów polega właśnie na tym, że to i owo można do nich dodać, za każdym razem tworząc jedyną w swoim rodzaju kompozycję. Tym razem postawiłem na bresaolę, czyli włoską wołową szynkę (możesz ją zastąpić np. szynką parmeńską, serrano lub inną dojrzewającą szynką dobrej jakości) oraz sery. Odrobina aromatycznego Stiltona i twardego owczego sera wznosi całość na jeszcze wyższy poziom. Nie byłbym sobą, gdyby zabrakło pistacji ;-)
Sprawdź też:
- Zielone gofry z bobu
- Gofry z masłem pistacjowym
- Gofry ziemniaczane
- Gofry pomarańczowe
- Gofry z dyni
- Gofry z żurawiną
Wszystkie podane przepisy na gofry są bezglutenowe.
Gofry z zielonego groszku – SKŁADNIKI na 6 gofrów:
Na gofry:
- 700 g świeżego zielonego groszku (waga po wyłuskaniu, w razie potrzeby może być mrożony, po wcześniejszym rozmrożeniu)
- 50 g tapioki (albo mąki ziemniaczanej)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- pół dużego pęczka koperku
- listki z 3-4 gałązek rozmarynu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu z sherry (albo soku z cytryny)
- 1 łyżeczka nasion kolendry (rozgnieciona w moździerzu)
- 1 łyżeczka owoców fenkułu (rozgnieciona w moździerzu)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (rozgnieciona w moździerzu)
- duża szczypta kwiatu soli morskiej
- 2 łyżki czarnuszki
- 50 g twardego dojrzałego sera, startego (tu: Caciocavallo, może być też Parmezan lub Pecorino)
Dodatki:
- trochę dojrzałego owczego sera (tu: Pecorino)
- trochę sera Blue Stilton (może być również Roquefort lub Gorgonzola)
- kilka plasterków bresaoli albo innej szynki dobrej jakości (tu: po 4 plasterki na gofra)
- garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (lub innych orzechów)
- trochę listków świeżej mięty
- oliwa extra vergine
- czerwony pieprz (rozgnieciony w moździerzu)
Gofry z zielonego groszku – PRZEPIS:
- Wyłuskaj zielony groszek i blanszuj go na parze ok. 2-3 minuty, po czym odcedź i ostudź. Jeżeli używasz mrożonego groszku, ugotuj go na parze.
- Przygotuj ciasto: w dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (poza serem i czarnuszką), po czym przełóż do miski. Dodaj starty ser, czarnuszkę i wymieszaj.
- Włącz i rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie wyłóż chochlę ciasta na środek każdej kratki i lekko rozprowadź, by uzyskać pożądany gofrowy kształt.
- W ten sposób upiecz kolejno wszystkie gofry (w mojej gofrownicy czas pieczenia to ok. 10-12 minut).
- Na gofrach ułóż plasterki bresaoli. Dodaj pokruszony Stilton i płatki owczego sera. Skrop gofry oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami, listkami mięty i czerwonym pieprzem.
Aż dziwi, że jeszcze nie ma pod tym przepisem komentarzy, bo jest fenomenalny!
U mnie w towarzystwie koziego sera, kaparów i portulaki.
Świetny zestaw składników! Cieszę się, że gofry z groszku przypadły Pani do gustu:-) Polecam również te: https://www.facetikuchnia.com.pl/gofry-hash-browns-z-ziemniakow/
Dziękuję! To będzie kolejny przepis do wypróbowania.
Ile mniej więcej ma kcal? ?