Gofry z zielonego groszku.

Jak zrobić doskonałe kanapki z zielonego groszku? Bardzo prosto: upiecz z groszku zielone gofry i podaj je z czym chcesz. Im bardziej będzie na bogato, tym lepiej oczywiście!

Warzywne gofry to fajna rzecz. Można zrobić je nie tylko z groszku, ale też z bobu, dyni, batatów, ziemniaków, marchwi, selera, szpinaku, jarmużu i tak dalej. Końca możliwości nie widać ;-) Im gęstsza i bardziej kremowa konsystencja warzyw, tym więcej można ich użyć – kosztem mąki i jajek, które co do zasady stanowią bazę tradycyjnych mącznych gofrów. W rezultacie, gofry z warzyw są znacznie bardziej sycące (można najeść się nimi na dłużej), a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczne. Porcja 100 g nawet najbardziej pożywnych warzyw, takich jak bób czy bataty, nigdy nie przekracza 100 kcal, natomiast 100 g mąki to w każdym przypadku ok. 400 kcal. Różnicę widać gołym okiem.

Ważne, by odpowiednio doprawić ciasto. Dodany do ciasta dojrzały ser wzbogaca smak gofrów. Całość jest przepyszna, zielona i wyrazista w smaku.

Takie gofry są wystarczająco smaczne, by zjeść je saute, bez żadnych dodatków, ale przecież urok gofrów polega właśnie na tym, że to i owo można do nich dodać, za każdym razem tworząc jedyną w swoim rodzaju kompozycję. Tym razem postawiłem na bresaolę, czyli włoską wołową szynkę (możesz ją zastąpić np. szynką parmeńską, serrano lub inną dojrzewającą szynką dobrej jakości) oraz sery. Odrobina aromatycznego Stiltona i twardego owczego sera wznosi całość na jeszcze wyższy poziom. Nie byłbym sobą, gdyby zabrakło pistacji ;-)

Sprawdź też:

Wszystkie podane przepisy na gofry są bezglutenowe.

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku – SKŁADNIKI na 6 gofrów:

Na gofry:

  • 700 g świeżego zielonego groszku (waga po wyłuskaniu, w razie potrzeby może być mrożony, po wcześniejszym rozmrożeniu)
  • 50 g tapioki (albo mąki ziemniaczanej)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • pół dużego pęczka koperku
  • listki z 3-4 gałązek rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu z sherry (albo soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (rozgnieciona w moździerzu)
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (rozgnieciona w moździerzu)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (rozgnieciona w moździerzu)
  • duża szczypta kwiatu soli morskiej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 50 g twardego dojrzałego sera, startego (tu: Caciocavallo, może być też Parmezan lub Pecorino)

Dodatki:

  • trochę dojrzałego owczego sera (tu: Pecorino)
  • trochę sera Blue Stilton (może być również Roquefort lub Gorgonzola)
  • kilka plasterków bresaoli albo innej szynki dobrej jakości (tu: po 4 plasterki na gofra)
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (lub innych orzechów)
  • trochę listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine
  • czerwony pieprz (rozgnieciony w moździerzu)

Gofry z zielonego groszku – PRZEPIS:

  1. Wyłuskaj zielony groszek i blanszuj go na parze ok. 2-3 minuty, po czym odcedź i ostudź. Jeżeli używasz mrożonego groszku, ugotuj go na parze.
  2. Przygotuj ciasto: w dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (poza serem i czarnuszką), po czym przełóż do miski. Dodaj starty ser, czarnuszkę i wymieszaj.
  3. Włącz i rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie wyłóż chochlę ciasta na środek każdej kratki i lekko rozprowadź, by uzyskać pożądany gofrowy kształt.
  4. W ten sposób upiecz kolejno wszystkie gofry (w mojej gofrownicy czas pieczenia to ok. 10-12 minut).
  5. Na gofrach ułóż plasterki bresaoli. Dodaj pokruszony Stilton i płatki owczego sera. Skrop gofry oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami, listkami mięty i czerwonym pieprzem.

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku

Gofry z zielonego groszku