Łosoś z airfryera i limonkowy ryż z groszkiem.
Łosoś pieczony w airfryerze i limonkowy ryż z groszkiem to super pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. U mnie w charakterze łososia jak zwykle występuje troć (również ryba z łososiowatych), jednak z uwagi na jej mniejszą dostępność w sklepach, w tytule przepisu zostawiam łososia.
Łosoś czy troć, jak każda inna ryba, świetnie smakują przyrządzone najprościej jak się da, czyli upieczone bez tłuszczu w airfryerze. Troć, podobnie jak łosoś, jest wystarczająco tłustą rybą, dlatego do jej przygotowania nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do tego typu ryby jest lekki limonkowy ryż z zielonym groszkiem i kolendrą.
Airfryer sprawdza się doskonale w beztłuszczowym przyrządzaniu ryb. Wystarczy 10-15 minut frajerskiego pieczenia, a gotowa ryba smakuje jak gotowana na parze, tylko zdecydowanie lepiej. Efekt jest nieporównanie ciekawszy niż w przypadku ryby gotowanej klasycznie na parze. Idealnie upieczona w airfryerze troć jest doskonała – delikatna i niezwykle soczysta, a przy tym jędrna i zwarta, a wszystko to bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Oczywiście, airfryer nie pomieści ani dużej, ani średniej ryby w całości, ale do pieczenia filetów z halibuta, dorsza, troci lub łososia nadaje się znakomicie.
Łosoś z airfryera i limonkowy ryż z groszkiem – SKŁADNIKI:
- 2 kawałki troci lub łososia (po około 350 g każdy)
- 400 g zielonego groszku (u mnie: mrożony)
- 200 g dowolnego ryżu (u mnie: tajski jaśminowy)
- sok z 2 limonek
- garść listków kolendry
- przyprawy: łyżeczka zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól Maldon
- mała gałązka rozmarynu
Łosoś z airfryera i limonkowy ryż z groszkiem – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż i groszek (groszek gotuję na parze). Gorący ryż przełóż do miski, dodaj do niego sok z limonek, ugotowany groszek, grubo posiekane listki kolendry, zielony pieprz i sól, wymieszaj.
- W tym czasie w koszyku airfryera, wyłożonym papierem do pieczenia, ułóż dwa kawałki troci. Piecz około 14 minut w temperaturze 160 stopni C (jeżeli pieczesz jeden kawałek ryby, spokojnie możesz ustawić krótszy czas pieczenia przy tej samej temperaturze, tj. około 11-12 minut – mniejsza ilość produktu w airfryerze piecze się szybciej).
- Limonkowy ryż z groszkiem podziel na porcje, na ryżu ułóż kawałek troci. Całość posyp drobno posiekanymi listkami rozmarynu i rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.