Tarta szparagowa.
Trzecia tarta szparagowa, czyli tym razem: zielone szparagi, Parmigiano Reggiano, krem śmietanowo-jajeczny, przyprawy i niezawodne bezglutenowe pyszne kruche ciasto, które sprawdza się we wszystkich przepisach na duże i małe tarty, quiche, galette, jagodzianki i tak dalej. To najlepsze bezglutenowe kruche ciasto, jaki widział świat. Łatwo się robi, wspaniale smakuje, a do tego znakomicie sprawdza się w przepisach zarówno wytrawnych, jak i słodkich (możesz przyprawiać je dowolnie). Od dnia, w którym przepis trafił na stronę, świat bezglutenowych wypieków stoi przed Wami otworem.
Używam małej okrągłej formy do tarty z wyjmowanym dnem (średnica 20 cm), ponieważ idealnie mieści się w koszyku airfryera Wartmann. Jeżeli pieczesz tartę w piekarniku, możesz upiec ją w większej formie o dowolnym kształcie.
Poniżej podaję dwa przepisy – na tartę pieczoną w beztłuszczowej frytkownicy (airfryer) oraz w klasycznym piekarniku. Pieczenie tarty w airfryerze to łatwizna pod warunkiem, że masz niedużą formę o średnicy umożliwiającej umieszczenie jej w koszyku frytkownicy. W airfryerze Wartmann forma o średnicy 20 cm mieści się idealnie, a tarta piecze się w nim znacznie szybciej, ponieważ po pierwsze, nie trzeba rozgrzewać piekarnika oraz po drugie, samo ciasto także piecze się szybciej.
Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także ciasto, chlebowy placek lub owsiankę – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Tarta szparagowa – SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego masła
- pół łyżeczki ziołowej soli
- łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- pół łyżeczki nasion gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
Plus:
- masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 250-300 g zielonych szparagów
- 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być również tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- łyżeczka białego pieprzu Penja, roztartego w moździerzu
- duża szczypta ziołowej soli
Tarta szparagowa – PRZEPIS na airfryer:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota kuchennego Magimix, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Natłuść masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, wstaw formę do koszyka airfryera i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut.
- W tym czasie przygotuj zielone szparagi: opłucz je, osusz i pokrój dowolnie.
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z airfryera, na spód wysyp świeżo starty Parmezan, na nim ułóż szparagi i zalej je kremem. Wstaw z powrotem do airfryera i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 17-20 minut.
- Gotową tartę odstaw na kilka minut. Podawaj na ciepło albo na zimno. W każdym wariancie jest pyszna. Tartę pokroiłem na kawałki 20 minut po upieczeniu.
Tarta szparagowa – PRZEPIS na piekarnik:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota kuchennego Magimix, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
- W tym czasie przygotuj zielone szparagi: opłucz je, osusz i pokrój dowolnie.
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód wysyp świeżo starty Parmezan, na nim ułóż szparagi i zalej je kremem. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut.
- Gotową tartę odstaw na kilka minut. Podawaj na ciepło albo na zimno. W każdym wariancie jest pyszna. Tartę pokroiłem na kawałki 20 minut po upieczeniu.