Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy.

Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, marchew czy bataty), owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Beztłuszczowa frytkownica doskonale nadaje się do szybkiego pieczenia twardych warzyw w całości. Buraki, bataty, ziemniaki czy właśnie selery korzeniowe to najlepszy test możliwości airfryera w kontraście do tradycyjnego piekarnika.

Jeżeli korzystałaś/-eś z mojego przepisu na przepyszny seler pieczony w całości w piekarniku, wiesz, że upieczenie go zajmuje od 2,5 do nawet 3 godzin. Dla porównania, w przypadku beztłuszczowej frytkownicy, seler pieczony w całości jest gotowy do jedzenia już po 90 minutach, co oznacza, że airfryer piecze go dwa razy szybciej niż tradycyjny piekarnik!

Selery wstawiam do frytkownicy i piekę bez żadnych dodatków, nie używam ani oliwy, ani przypraw. Doprawiam za to upieczone i pokrojone w plastry selery, które pięknie wchłaniają smak oliwy i przypraw. Użyj oliwy jak najlepszej jakości – zadziała tu niczym najznakomitsza z przypraw. Pod wpływem pieczenia skórka selera mięknie tak bardzo, że nadaje się do jedzenia. 

Przygotowanie pieczonego selera w airfryerze jest banalnie proste, natomiast smak gotowych upieczonych warzyw – absolutnie ponadprzeciętny. Selery są super aromatyczne, niesamowicie soczyste i po prostu przepyszne, polecam!

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 średnie selery korzeniowe
  • oliwa extra vergine
  • garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: 2 szczypty płatków ostrej chili, 2 duże szczypty płatków łagodnej chili, 2 płaskie łyżeczki czerwonego pieprzu (roztartego w dłoniach), 2 szczypty kwiatu soli

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy – PRZEPIS:

  1. Starannie wyszoruj selery, osusz i przytnij ewentualne dłuższe korzonki. 
  2. Osuszone selery w całości ułóż w koszyku airfryera i piecz przez 90 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie nakłuj selery patyczkiem do szaszłyków i sprawdź, czy dobrze się upiekły i są wystarczająco miękkie.
  3. Odstaw selery na kilka minut, by nieco ostygły, po czym pokrój je w grube plastry i ułóż na talerzach.
  4. Plastry selera hojnie skrop oliwą extra vergine, oprósz przyprawami i posiekaną natką, gotowe!

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy

Seler pieczony w całości w beztłuszczowej frytkownicy