Tarta z porzeczkami.
Prosta, krucha, zimowa tarta pełna czerwonych porzeczek zamrożonych latem. Soczyste nadzienie jest mocno porzeczkowe i przyjemnie kwaskowate, dlatego jeśli wolisz mocno słodkie smaki, dodaj do owoców cukier lub inne słodzidło.
Sprawdź też przepisy na:
Tarta z porzeczkami – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:
Kruche ciasto – na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm lub na formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm
- 200 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 250 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 200 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Owoce
- ok. 400-500 g czerwonych porzeczek (u mnie mrożone, bez wcześniejszego rozmrażania)
Tarta z porzeczkami – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta (albo twaróg), zimne masło, erytrytol, szczypta soli) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia kruche ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 20-25 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę do tarty natłuść masłem.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części – 2/3 oraz 1/3. Z większej części zrobisz płat ciasta na spód i boki, a z mniejszej – wierzchnią warstwę ciasta. Mniejszą część (1/3) wstaw z powrotem do lodówki.
- Ułóż większą część (2/3) ciasta na macie silikonowej, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj widelcem, odetnij wystające z formy nadprogramowe kawałki ciasta i wstaw spód do piekarnika na 15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i wypełnij porzeczkami, po czym przykryj owoce płatem rozwałkowanego ciasta z mniejszej części (1/3).
- Piecz na środkowym poziomie (grzanie góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Wystudź przed podaniem. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.