Krucha tarta z malinami.

Krucha tarta z malinami – super lekkie ciasto bez cukru. Na cienkie kruche ciasto wykładasz soczyste maliny, wstawiasz do piekarnika i gotowe. Prościej już się chyba nie da!

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8 porcji):

Kruche ciasto (forma z wyjmowanym dnem 24 cm):

Owoce:

  • 500 g malin
  • łyżeczka erytrytolu
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1-2 łyżki octu z sherry (w razie potrzeby zastąp 1 łyżką soku z limonki lub cytryny)
  • orzechy pekan lub dowolne inne do posypania (opcjonalnie)

Krucha tarta z malinami – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli, ewentualne przyprawy) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 15-20 minut (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  2. Maliny przełóż do miski, dodaj ocet z sherry, skrobię kukurydzianą i erytrytol, wymieszaj (większość malin rozpadnie się) i odstaw.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść formę do ciasta.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy, tworząc spód i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Gdy spód tarty podpiecze się i zezłoci, wyjmij go z piekarnika i odstaw na chwilę. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia malinowego nadzienia.
  7. Wypełnij podpieczony spód malinami i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  9. Gotową tartę możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałowymi, etc.
  10. Przechowuj w lodówce do 2 dni.

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami