Krucha tarta z malinami.
Krucha tarta z malinami – super lekkie ciasto bez cukru. Na cienkie kruche ciasto wykładasz soczyste maliny, wstawiasz do piekarnika i gotowe. Prościej już się chyba nie da!
Krucha tarta z malinami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8 porcji):
Kruche ciasto (forma z wyjmowanym dnem 24 cm)
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 80 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła + dodatkowe masło do natłuszczenia formy
- szczypta soli
- opcjonalnie: roztarta w moździerzu tonka albo ziarenka z jednej laski wanilii
Owoce
- 500 g malin
- łyżeczka erytrytolu
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 1-2 łyżki octu z sherry (w razie potrzeby zastąp 1 łyżką soku z limonki lub cytryny)
- orzechy pekan lub dowolne inne do posypania (opcjonalnie)
Krucha tarta z malinami – PRZEPIS:
- Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli, ewentualne przyprawy) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 15-20 minut (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Maliny przełóż do miski, dodaj ocet z sherry, skrobię kukurydzianą i erytrytol, wymieszaj (większość malin rozpadnie się) i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do ciasta.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, tworząc spód i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Gdy spód tarty podpiecze się i zezłoci, wyjmij go z piekarnika i odstaw na chwilę. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia malinowego nadzienia.
- Wypełnij podpieczony spód malinami i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Gotową tartę możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałowymi, etc.
- Przechowuj w lodówce do 2 dni.
Wspaniała tarta i łatwa w przygotowaniu, bardzo dziękuję za super przepis:)
Bardzo proszę:-)