Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia.

Jesienne sałatki powstają z tęsknoty za latem, a pikantne nuty nadają im właściwości rozgrzewających. Prosta sałatka z chilli jest lekka i pożywna zarazem. Mieszanka liści, wśród których pierwsze skrzypce grają amarantus i portulaka, domowe suszone pomidory, przepyszny kremowy portugalski ser Pico (z Azorów) z dodatkiem papryczek, drobno posiekana chilli, tłuściutkie i chrupkie orzechy macadamia oraz aromatyczny olej z migdałów to doskonały miks smaków i faktur.

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Olej z migdałów tłoczony w domowej prasie do olejów

Zamiast oliwy, do sałatki dodaję świeżo tłoczony, surowy olej z migdałów. Prasa Wartmann do domowego tłoczenia oleju to wspaniałe i bardzo przydatne w kuchni urządzenie, ponieważ mając ją pod ręką możesz tłoczyć ultra zdrowe, świeże, czyste, naturalne oleje z dowolnych roślin oleistych, od oliwek, przez wszelkie orzechy i migdały, po siemię lniane, czarnuszkę, ostropest, mak czy gorczycę (pełną listę surowców możliwych do wykorzystania jako materiał na olej znajdziesz tutaj). Co więcej, każdy olej możesz dodatkowo aromatyzować dowolnymi świeżymi ziołami. Wystarczy dodać do podajnika zioła wraz z orzechami lub innym surowcem. Tak tłoczony olej to nie tylko doskonały smak, ale też bogate źródło składników odżywczych, które wywierają zbawienny wpływ na organizm. Trudno o zdrowsze tłuszcze roślinne w codziennej diecie. Z prasą do oleju łatwiej o siebie zadbać.

Surowy niefiltrowany olej tłoczony w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
  • wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
  • zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
  • działa przeciwpasożytniczo,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Surowe oleje jedz na zimno, przyprawiaj nimi potrawy

Oleje wyciskane na zimno (czyli nierafinowane) nie służą do smażenia. Przeznaczone są do jedzenia na zimno, ponieważ tylko w takiej formie zachowują pełnię składników odżywczych. Tak tłoczone oleje to znakomity dodatek do potraw podawanych na zimno (takich jak np. pasztet, sałatka, jajka, pesto, lody, sosy, kanapki) lub wykończenie dań na ciepło, do których dodajemy olej na końcu, po przyrządzeniu (zupa, owsianka, warzywa po obróbce cieplnej, ryby, pieczony ser, mięso), dzięki czemu nie podgrzewamy go tak, jak podczas obróbki cieplnej (pieczenie, smażenie, gotowanie). Podgrzewanie oleju nierafinowanego sprawia, że traci on cenne właściwości, zachowane dzięki tłoczeniu na zimno, a chodzi przecież o to, by je zachować i czerpać z ich dobroczynnego wpływu na organizm!

Dlaczego warto tłoczyć oleje na zimno:

  • Tak uzyskany produkt jest idealnie świeży, zachowuje pełnię cennych wartości odżywczych, nie zawiera żadnych konserwantów ani ulepszaczy koloru czy konsystencji,
  • Jest naturalnie nasycony smakiem i aromatem surowca, z którego powstał,
  • Tłocząc olej w domu możesz kontrolować jakość surowca, używać nasion i orzechów z własnego ogrodu lub z innego zaufanego źródła,
  • Proces tłoczenia na zimno jest przyjazny dla zawartych w orzechach i nasionach wrażliwych mikroelementów,
  • Olej może zostać wytłoczony z całej palety roślin oleistych, w tym z najróżniejszych orzechów, ziaren i nasion, z których oleju łatwo kupić się nie da albo trzeba nabyć większą butelkę (za wyższą cenę), którą trudno zużyć w odpowiednim czasie,
  • Pozwala na eksperymenty ze smakami i rozwijanie kulinarnych horyzontów. Można wytłoczyć olej z pinioli, pistacji, orzechów macadamia lub dodać do tłoczenia – wraz z nasionami i orzechami oleistymi – zioła, na przykład miętę, rozmaryn czy tymianek,
  • To prosta droga do inwestycji we własne zdrowie, a zarazem oszczędzenia pieniędzy i życia bardziej eko; wytwarzasz na bieżąco tylko tyle oleju, ile potrzebujesz, nie przepłacasz w sklepach z żywnością organiczną i innych, nie kumulujesz zbędnych nadwyżek,
  • Zużywasz całość surowca, czyli zarówno gotowy olej, jak i wytłoki (makuch – odpad po tłoczeniu).

Czytaj też:

Prasa Wartmann do tłoczenia oleju – wszystko, co chcesz wiedzieć w 32 pytaniach i odpowiedziach

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • kilka garści mieszanki świeżych ziół (np. portulaka, amarantus, musztardowiec, rukola, roszponka)
  • suszone pomidory w oliwie – pół małego słoika (najlepiej domowe, sprawdź mój przepis na suszone pomidory)
  • dobry pikantny ser, np. kremowy Pico, ok. 100 g na porcję
  • garść orzechów macadamia
  • papryczka chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam)
  • olej z migdałów, tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g grubo posiekanych migdałów i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 120-150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca. Olej możesz sklarować, przelewając go przez gazę albo odstawiając na kilka dni (osady opadną na dno).
  2. W miskach lub głębokich talerzach ułóż mieszankę ziół. Dodaj ser, suszone pomidory w oliwie, grubo posiekane orzechy i drobno posiekaną papryczkę. Całość skrop olejem z migdałów.

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia

Pikantna sałatka z chilli i orzechami macadamia