Sałatka z ziemniaków z domowym olejem migdałowym z miętą.

Kiedy goszczę w domu mięsożerców, nie rozpieszczam ich nadmiernie, ale idę na mały kompromis. Zastawiam stół kolorowymi dankami z warzyw, a do jednego czy dwóch wspaniałomyślnie dorzucam na przykład świetnej jakości Prosciutto di Parma. Raz na jakiś czas, między jednym a drugim wypadem do Włoch lubię sobie przypomnieć, że Półwysep Apeniński to nie tylko wino i ser.

Sałatka z ziemniaków to bardzo proste, a zarazem bogate w smaki danie. Pod wpływem gorących, dopiero co wyjętych z piekarnika ziemniaków Prosciutto mięknie i staje się jeszcze bardziej jedwabiste. Tłuszcz z szynki częściowo wytapia się i nadaje całości wyjątkowego smaku i aromatu. Nie jestem zwolennikiem dodawania do potraw surowej cebuli, dlatego marynuję ją w soku z limonki lub cytryny. Marynowana cebula zyskuje na delikatności, mięknie i nabiera pysznego kwaskowatego posmaku, a w tej sałatce sprawdza się szczególnie dobrze, ponieważ wraz z kaparami tworzy fajny kontrast dla kremowych ziemniaków i Prosciutto. Kapary lubię krótko uprażyć na patelni; jeżeli wolisz, podaj je bez obróbki, prosto z zalewy. Olej migdałowy z miętą tworzy kolejną warstwę smaku. Całość to autentyczna petarda!

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Domowy olej migdałowy z miętą

Sałatkę doprawiam świeżo wyciśniętym, nieklarowanym, zawiesistym olejem z migdałów i mięty, który jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Olej dodaję na koniec – jako przyprawę.

Migdały, orzechy, pestki i nasiona to rewelacyjny i łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowych olejów w domowych warunkach, a dodatek świeżych ziół wspaniale wzbogaca ich smak i aromat. Warto spróbować! Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia ani pieczenia.

Surowy niefiltrowany olej z orzechów lub nasion, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest zawsze świeży i pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
  • wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
  • zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
  • działa przeciwpasożytniczo,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na co najmniej kilka godzin lub dłużej. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnych szklanych naczyniach.

Czytaj też:

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków z olejem migdałowym z miętą – SKŁADNIKI na 4 porcje:

Olej migdałowy z miętą (na ok. 120-150 ml oleju)

  • 300 g migdałów
  • 2 garście listków mięty – mięta nie musi być idealna, świetnie sprawdzą się również starsze listki mięty uprawianej w ogrodzie czy na tarasie

Sałatka

  • ok. 1 kg ziemniaków (tu: młode francuskie)
  • średnia czerwona cebula (albo pół większej)
  • 1-2 limonki albo cytryny
  • ok. 100-150 g Prosciutto di Parma
  • 4 łyżeczki kaparów
  • mała garść listków oregano lub mięty
  • olej tłoczony na zimno z migdałów, aromatyzowany miętą
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sałatka z ziemniaków z olejem migdałowym z miętą – PRZEPIS:

  1. Posiekaj cebulę w półtalarki, przełóż do miski i wlej sok z 1-2 limonek (albo cytryn). Wymieszaj, przykryj i odstaw – najlepiej na całą noc.
  2. Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g grubo posiekanych migdałów oraz listki mięty i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 120-150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Wyszoruj i osusz ziemniaki. Przekrój je na połówki (najmniejsze sztuki pozostaw w całości) i przełóż do miski. 
  5. Dodaj trochę oliwy, sporą szczyptę soli, trochę gałki muszkatołowej i roztarte w moździerzu przyprawy (pieprz, ziele angielskie i nasiona fenkułu).
  6. Wymieszaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 minut.
  7. Na dużym półmisku ułóż trochę szynki, a na nią wyłóż gorące ziemniaki. Poukładaj między nimi pozostałe plasterki Prosciutto i dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę.
  8. Na patelni upraż na dużym ogniu kapary i dodaj je do ziemniaków. 
  9. Całość skrop olejem migdałowym z miętą i sokiem z cytrusów po marynowaniu cebuli oraz posyp listkami oregano.

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków