Halloumi z pomarańczą i awokado.

Brakuje nam malin, truskawek, jagód i moreli, ale zima również ma swoje owocowe plusy. Krwistoczerwone pomarańcze z Sycylii o niesamowicie soczystym miąższu właśnie teraz smakują najlepiej! Podrzucam dziś pomysł na pyszną zimową sałatkę z czerwonych pomarańczy, awokado i smażonego Halloumi. Ten stworzony do obróbki cieplnej ser smażę – jak zwykle – bez dodatku tłuszczu. Przy smażeniu Halloumi warto zachować cierpliwość – kiedy odparuje z niego nadmiar wilgoci, ser pięknie usmaży się na złoto. Połączenie orzeźwiającej słodko-kwaśnej czerwonej pomarańczy, kremowego awokado i dobrego sera świetnie zdaje egzamin, dlatego często do niego wracam. Wystarczy dodać do tego trochę zieleniny (zimową porą szczególnie dobrze sprawdza się roszponka; możesz też sięgnąć po rukolę), oliwę jak najlepszej jakości (w tej sałatce oliwa to jedyna przyprawa), pistacje lub inne fajne orzechy, i gotowe!

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • kawałek (u mnie: 225 g) Halloumi, najlepiej z mieszanki mleka owczego i koziego
  • 3-4 czerwone pomarańcze sycylijskie
  • awokado (Hass)
  • kilka garści roszponki, ok. 50 g
  • mała garść pistacji niesolonych, posiekanych
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Halloumi z pomarańczą i awokado – PRZEPIS:

  1. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo (biała błona), po czym pokrój owoce w plasterki.
  2. Halloumi pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i ułóż na niej plasterki sera. Smaż z dwóch stron, aż Halloumi ładnie się zrumieni. Ser możesz usmażyć również na patelni grillowej (tak jak np. tutaj).
  3. W czasie, gdy smaży się ser, na talerzach rozłóż roszponkę lub inne jadalne liście. Dodaj plastry pomarańczy.
  4. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, łyżką oddziel miąższ awokado od skórki. Połówki awokado pokrój w plasterki i ułóż je na talerzach. Dodaj plastry usmażonego Halloumi. 
  5. Całość skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami.

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado

Halloumi z pomarańczą i awokado