Halloumi z pomarańczą i awokado.
Brakuje nam malin, truskawek, jagód i moreli, ale zima również ma swoje owocowe plusy. Krwistoczerwone pomarańcze z Sycylii o niesamowicie soczystym miąższu właśnie teraz smakują najlepiej! Podrzucam dziś pomysł na pyszną zimową sałatkę z czerwonych pomarańczy, awokado i smażonego Halloumi. Ten stworzony do obróbki cieplnej ser smażę – jak zwykle – bez dodatku tłuszczu. Przy smażeniu Halloumi warto zachować cierpliwość – kiedy odparuje z niego nadmiar wilgoci, ser pięknie usmaży się na złoto. Połączenie orzeźwiającej słodko-kwaśnej czerwonej pomarańczy, kremowego awokado i dobrego sera świetnie zdaje egzamin, dlatego często do niego wracam. Wystarczy dodać do tego trochę zieleniny (zimową porą szczególnie dobrze sprawdza się roszponka; możesz też sięgnąć po rukolę), oliwę jak najlepszej jakości (w tej sałatce oliwa to jedyna przyprawa), pistacje lub inne fajne orzechy, i gotowe!
Halloumi z pomarańczą i awokado – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- kawałek (u mnie: 225 g) Halloumi, najlepiej z mieszanki mleka owczego i koziego
- 3-4 czerwone pomarańcze sycylijskie
- awokado (Hass)
- kilka garści roszponki, ok. 50 g
- mała garść pistacji niesolonych, posiekanych
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Halloumi z pomarańczą i awokado – PRZEPIS:
- Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo (biała błona), po czym pokrój owoce w plasterki.
- Halloumi pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i ułóż na niej plasterki sera. Smaż z dwóch stron, aż Halloumi ładnie się zrumieni. Ser możesz usmażyć również na patelni grillowej (tak jak np. tutaj).
- W czasie, gdy smaży się ser, na talerzach rozłóż roszponkę lub inne jadalne liście. Dodaj plastry pomarańczy.
- Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, łyżką oddziel miąższ awokado od skórki. Połówki awokado pokrój w plasterki i ułóż je na talerzach. Dodaj plastry usmażonego Halloumi.
- Całość skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami.