Grillowany halloumi z morelami.
Lata temu był taki czas, że grillowałem Halloumi niemal nałogowo – w parze z sałatką lub dowolnie przyrządzonymi warzywami stanowił łatwy patent na szybką paszę o każdej porze dnia, od śniadania do kolacji. W pewnym momencie nastąpił przesyt, a ostatnio przypomniałem sobie o tym serze ponownie. Dla tych, którzy nie wiedzą: Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego (lub ewentualnie mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego), który doskonale nadaje się do grillowania i smażenia. Dodatkowo, ma długą datę przydatności do spożycia, dzięki czemu świetnie się przechowuje; można go także mrozić.
Owoce wszelakie bardzo lubią się z serami, dlatego dziś ser trafia do miski z morelami. Używam drobnych, dojrzałych moreli polskiej odmiany, której nazwy nie jestem w stanie zapamiętać. Z uwagi na niewielkie rozmiary i miękki soczysty miąższ, grilluję je krótko, w połówkach. Jeśli dysponujesz większymi i twardszymi owocami, możesz pokroić je w ćwiartki i w razie potrzeby grillować nieco dłużej. Pamiętaj jednak, że morele powinny zachować kształt, a nie zamienić się w dżem.
Uwagi:
- Pistacje możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami lub nawet pestkami słonecznika czy dyni,
- W razie potrzeby, pieprz może być dowolny (np. czarny), ale najlepiej sprawdzają się tu gatunki o bardziej ziołowym smaku (choćby zielony); możesz również sięgnąć po ziele angielskie lub gałkę muszkatołową.
Grillowany halloumi z morelami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 250 g Halloumi
- 600-800 g moreli (brzoskwinie też będą OK)
- garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- pół łyżeczki pieprzu Kubeb
- garść listków mięty
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- olej do smażenia
Grillowany halloumi z morelami – PRZEPIS:
- Przy użyciu pędzelka natłuść olejem patelnię grillową i dobrze ją rozgrzej. Halloumi pokrój w około półcentymetrowe plastry.
- Usmaż ser z dwóch stron i przełóż na talerz. Ponownie natłuść patelnię grillową odrobiną oleju i wrzuć wypestkowane połówki moreli. Morele powinny smażyć się w jednej warstwie.
- Smaż owoce do momentu, aż zmiękną, ale zachowają kształt.
- Przełóż morele do miski, dodaj pistacje, pieprz roztarty w moździerzu i posiekane (większe) listki mięty; mniejsze listki odłóż. Wymieszaj.
- Zawartość miski przełóż do mniejszych naczyń, np. głębszych talerzy. Dodaj plastry Halloumi.
- Całość skrop oliwą extra vergine, posyp pozostałym pieprzem i drobnymi listkami mięty.
To jest tak wspaniale, że można powtarzać co chwilę w szczycie sezonu na morelki czy brzoskwinie. Dziękuję za ten przepis