Tian – prowansalska zapiekanka pełna warzyw (roślinna).

Tian to zniewalająco pyszna prowansalska zapiekanka warzywna, która wspaniale wygląda i znakomicie smakuje. Jak wiele podobnych przepisów, urzekających w swej prostocie, wywodzi się z kuchni chłopskiej. Często podkreśla się, że tian jest doskonałym dodatkiem do ryby czy mięsa, ale moim zdaniem to genialne danie najlepiej smakuje samo. Letni festiwal ulubionych warzyw w pięknej zapiekance – czego chcieć więcej? 🙂

Uwagi:

  • Zadbaj o to, by warzywa były podobnej grubości – szczególnie cukinie, cebula i pomidory. Doskonale sprawdzają się tu podłużne pomidory śliwkowe, ponieważ łatwo pociąć je w plastry o odpowiedniej średnicy, a przy okazji mają dość zwarte gniazdo nasienne.
  • Jeżeli część plastrów bakłażana będzie większa, możesz zawinąć je lekko pod spód.
  • Wszystkie warzywa kroję w plastry tej samej grubości, używając mandoliny, która świetnie się tu sprawdza.

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tymiankowy olej migdałowy tłoczony na zimno

Zamiast oliwy, tian doprawiam wspaniałym, aromatycznym tymiankowym olejem z migdałów, tłoczonym na zimno. Świeżymi ziołami możesz wzbogacać aromat i smak domowych olejów, uzyskując przepyszne rezultaty.

Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Surowy niefiltrowany olej z orzechów lub nasion, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest zawsze świeży i pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
  • wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
  • zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
  • działa przeciwpasożytniczo,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na co najmniej kilka godzin lub dłużej. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnych szklanych naczyniach.

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian – prowansalska zapiekanka warzywna – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:

Olej z migdałów aromatyzowany tymiankiem

  • 300 g migdałów, posiekanych (na ok. 150 ml surowego oleju)
  • szklanka listków świeżego tymianku

Tian

  • 2 żółte cukinie
  • 3 bakłażany
  • 2 zielone cukinie
  • 8 podłużnych pomidorów (tu: duże śliwkowe)
  • 2 średnie czerwone cebule (może być więcej, jeśli chcesz)
  • oliwa extra vergine
  • po jednej dużej szczypcie pieprzu i soli, roztartych w moździerzu
  • garść listków świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • domowy olej z migdałów i tymianku, tłoczony na zimno w prasie do oleju

Tian – prowansalska zapiekanka warzywna – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp listki tymianku i 300 g grubo posiekanych migdałów, po czym włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.
  3. Bakłażana, cukinie, pomidory i cebule pokrój w plastry o grubości mniej więcej 3 mm (najlepiej użyć do krojenia mandoliny).
  4. Duże naczynie do zapiekania (tu: forma do tarty o średnicy 29 cm) natłuść oliwą i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku.
  5. Plastry warzyw ułóż w naczyniu ciasno i naprzemiennie, w dowolnej kolejności: dwa rodzaje cukinii, bakłażan i pomidor. Co jakiś czas dodaj plasterek cebuli.
  6. Gotowe, ściśle ułożone warzywa oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Na wierzchu ułóż lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach.
  7. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 60-80 minut. Jeżeli wierzch zrumieni się szybciej, przykryj zapiekankę folią aluminiową.
  8. Gotowy tian posyp listkami świeżego tymianku i dopraw świeżo tłoczonym na zimno tymiankowym olejem z migdałów.

Czytaj też:

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka

Tian - prowansalska zapiekanka