Lody kawowe idealne – kremowe, roślinne, z trzech składników.
Domowe lody kawowe to ideał zimnego letniego deseru. Orzeźwiają, a jednocześnie dodają energii tak potrzebnej w upalny dzień. Kremowe, łagodne, z mocną nutą kawy wybijającą się na pierwszy plan, nie za słodkie, bo słodzone tylko likierem Kahlúa, pyszne! Kwaskowate maliny i naturalnie słodkawy ocet balsamiczny świetnie dopełniają całość.
Technicznie rzecz biorąc, lody kawowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.
Uwagi:
- Jogurt możesz zastąpić śmietanką, a śmietankę jogurtem – ważne jedynie, by zgadzały się proporcje kremowej bazy (350 g)
- Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu
- Możesz użyć domowego likieru kawowego, ale pamiętaj, że doskonały smak likieru Kahlúa jest niepodrabialny
- Lody możesz dosłodzić, choć naprawdę nie ma takiej potrzeby
- Świetnym owocowym dodatkiem będą, prócz malin, również porzeczki, jagody czy jeżyny
Nowa maszynka do lodów Zyle
Od kilku tygodni używam nowej maszynki do lodów Zyle, która od poprzedniego modelu różni się większą pojemnością (1000 ml zamiast dotychczasowych 700 ml) i nowym designem obudowy w stylu vintage. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.
Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.
Lody kawowe idealne – SKŁADNIKI na ok. 8-10 gałek:
- 200 g śmietanki kokosowej (wegańskiej)
- 150 g jogurtu kokosowego (wegańskiego)
- 100 ml likieru kawowego Kahlua
- 1 łyżka mielonej kawy
Lody kawowe idealne – PRZEPIS:
- Wszystkie składniki – bez wcześniejszego mieszania – umieść w misie maszynki do lodów w następującej kolejności: śmietanka, jogurt, likier i mielona kawa.
- Postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard.
- Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody kawowe są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki.
- Przed podaniem skrop porcje octem balsamicznym. Lody smakują obłędnie, polecam! :-)
Jak myślisz czy można podgrzać ten likier żeby ulotnił się alkohol? Niestety nie mogę spożywać alkoholu a chętnie zrobiłabym te lody. Zresztą w wielu Twoich przepisach jest alkohol i mam z tym problem
Można. Pytanie, czy ulotni się 100%?;-)
Nawet jak w 90% się ulotni to vędzie ok. Śladowe ilości mi nie szkodzą. Pytanie tylko czy likier nie straci smaku lub czy konsystencja się nie zmieni
Nie sprawdzałem.