Pieczone pomidory z Parmezanem.
Nie znam nikogo, kto nie rozpływałby się na samą myśl o pieczonych pomidorach. Sauté, z Parmigiano Reggiano, w warzywnym torcie, w kruchej tarcie, w risotto lub sałatce. Najlepsza forma podania? Dowolna. Tak upieczone pomidory mogą być nawet prosto z blachy, ponieważ zawsze smakują nieziemsko :-) Będą też wspaniałym dodatkiem do ryby lub mięsa.
Jeżeli chodzi o zioła, które stanowią bazę sałatki, możesz użyć dowolnych: rukoli, roszponki lub po prostu sałaty. Rukiew wodna lub musztardowiec, dzięki wyraźnym ostrym nutom, doskonale pasuje do łagodnych w smaku pomidorów. Zamiast Parmigiano czy Asiago, w razie potrzeby, dodaj pokruszoną fetę lub porwaną na kawałki mozzarellę (z tą ostatnią możesz również upiec pomidory).
Zamiast oliwą, sałatkę z pieczonym pomidorem doprawiam niezwykłym, tłoczonym na zimno olejem z migdałów aromatyzowanym tymiankiem. Skąd wziąć taki olej? Z domowej prasy do tłoczenia oleju. To bardzo proste urządzenie, które pozwala tłoczyć oleje samodzielnie w domu. Wystarczy dodać do głównego surowca (orzechy, migdały, nasiona) porcję świeżych ziół. Polecam ten patent, ponieważ tłoczone w ten sposób oleje to coś totalnie wyjątkowego. Używaj ich jak przyprawy, podbijając smaki gotowych dań.
Przeczytaj też:
- Prasa do tłoczenia oleju w domu – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, a nie masz kogo zapytać
- Prasa do oleju do użytku domowego – czy warto kupić i dlaczego?
- Tłoczenie oleju domową metodą jest zero waste
- Prasa Wartmann III generacji – co zmieniono w nowym modelu?
Pieczone pomidory z Parmezanem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- kilka pomidorów gruszkowych (inne odmiany, np. malinowe lub Bawole serce też będą w sam raz)
- pół gałązki rozmarynu
- kilka szczypt czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- kawałek Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera (doskonale sprawdza się dojrzały Asiago)
- dowolna ilość zielonych listków, u mnie rukiew z domowych doniczek – co najmniej po dużej garści na porcję
- garść migdałów, grubo posiekanych
- tymiankowy olej z migdałów tłoczony na zimno
- kilka listków bazylii, u mnie: bazylia cytrynowa z domowych doniczek
Pieczone pomidory z Parmezanem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Umyte pomidory przekrój na połówki i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą, posyp pieprzem oraz kilkoma listkami rozmarynu.
- Wstaw na górny poziom piekarnika na ok. 25 minut.
- Rukiew rozłóż na talerzach.
- Upieczone gorące pomidory oprósz świeżo ściętymi płatkami Parmigiano lub innego sera.
- Przełóż pomidory na talerze z rukwią, dodaj migdały, trochę więcej sera i listki bazylii. Całość skrop tymiankowym olejem z migdałów.