Pieczone pomidory z Parmezanem.

Nie znam nikogo, kto nie rozpływałby się na samą myśl o pieczonych pomidorach. Sauté, z Parmigiano Reggiano, w warzywnym torcie, w kruchej tarcie, w risotto lub sałatce. Najlepsza forma podania? Dowolna. Tak upieczone pomidory mogą być nawet prosto z blachy, ponieważ zawsze smakują nieziemsko 🙂  Będą też wspaniałym dodatkiem do ryby lub mięsa.

Jeżeli chodzi o zioła, które stanowią bazę sałatki, możesz użyć dowolnych: rukoli, roszponki lub po prostu sałaty. Rukiew wodna lub musztardowiec, dzięki wyraźnym ostrym nutom, doskonale pasuje do łagodnych w smaku pomidorów. Zamiast Parmigiano czy Asiago, w razie potrzeby, dodaj pokruszoną fetę lub porwaną na kawałki mozzarellę (z tą ostatnią możesz również upiec pomidory).

Zamiast oliwą, sałatkę z pieczonym pomidorem doprawiam niezwykłym, tłoczonym na zimno olejem z migdałów aromatyzowanym tymiankiem. Skąd wziąć taki olej? Z domowej prasy do tłoczenia oleju. To bardzo proste urządzenie, które pozwala tłoczyć oleje samodzielnie w domu. Wystarczy dodać do głównego surowca (orzechy, migdały, nasiona) porcję świeżych ziół. Polecam ten patent, ponieważ tłoczone w ten sposób oleje to coś totalnie wyjątkowego. Używaj ich jak przyprawy, podbijając smaki gotowych dań.

Przeczytaj też:

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory z Parmezanem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • kilka pomidorów gruszkowych (inne odmiany, np. malinowe lub Bawole serce też będą w sam raz)
  • pół gałązki rozmarynu
  • kilka szczypt czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • kawałek Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera (doskonale sprawdza się dojrzały Asiago)
  • dowolna ilość zielonych listków, u mnie rukiew z domowych doniczek – co najmniej po dużej garści na porcję
  • garść migdałów, grubo posiekanych
  • tymiankowy olej z migdałów tłoczony na zimno
  • kilka listków bazylii, u mnie: bazylia cytrynowa z domowych doniczek

Pieczone pomidory z Parmezanem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Umyte pomidory przekrój na połówki i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą, posyp pieprzem oraz kilkoma listkami rozmarynu.
  3. Wstaw na górny poziom piekarnika na ok. 25 minut.
  4. Rukiew rozłóż na talerzach.
  5. Upieczone gorące pomidory oprósz świeżo ściętymi płatkami Parmigiano lub innego sera.
  6. Przełóż pomidory na talerze z rukwią, dodaj migdały, trochę więcej sera i listki bazylii. Całość skrop tymiankowym olejem z migdałów. 

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory